Göksel’den sorular

VERSO Araştırma Başkanı Erhan Göksel soruyor:

Sanayi Derneği (OSD) tarafından 2009 yılının ocak-haziran döneminde toplam üretimin 394 bin adede gerilediği, otomobil üretiminin ise 246 bin adet olarak gerçekleştiği hatırlatılırken, şimdi sıkı durun; bu 6 aylık dönemde diğer taşıt üretimin; küçük kamyonda %96, midibüste %87, büyük kamyonda %86, kamyonette %54, minibüste %53 ve otobüste %25 oranında daraldığı belirtildi.

Ali Babacan’a ve TÜSİAD’a dört soru soralım :

1- Üretim demek nakliye demek olduğuna göre; kamyon satışı 100’den 4’e düşmüşse bu ekonomide ne anlam ifade eder?

2- Sanayinin en önemli göstergesi olan ’Kapasite Kullanım Oranı’nın %72.3 ile Mart’tan beri en yüksek değere çıkması ne anlama gelecek?

3- Bu oranın düşmesinin %29.8’inin Dış pazarda yetersizlik nedeniyle oluştuğunun izahı onlara göre nedir?

4- Krizde bu yıl %30’dan fazla değer kaybeden ve ekonomimizin temel dayanaklarından emlak piyasasında gelecek yıl daha büyük sıkıntı olacağını, deprem gibi çöküşler yaşanacağını ve bu durumun halka anlatılmadığı için ödenmeyen konut kredilerinin bankacılık sektörünü ne hala getireceğini acaba biliyorlar mı?

Bizleri bilin ve onöre edin

SAMSUN Ladik, Erbaa, Reşadiye, Varto depreminin yıkıma neden olduğu yerleşim alanlarımızda,

1993 Erzincan depreminin can ve mal kaybına neden olduğu güzide ilimizde,

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıkıp geçtiği illerimizden İzmit, Adapazarı ve İstanbul ilimizin her bölgesinde, firmamız Ekil İnşaat AŞ’nin daha önce inşasını gerçekleştirmiş olduğu okullar yurtlar, hastaneler, kültür merkezleri, oteller, sanayi tesisleri askeri tesisler vs. birçok çeşitli kamuya ait binaların fay hattına isabet edenleri dahi hiçbir hasar görmemiştir.

O kadar ki 1993 Erzincan depreminde firmamızın 1990 yılında inşasını gerçekleştirmiş olduğu yurt binasının içerisindeki 120 çocuğumuzun burnu dahi kanamayıp, en ufak bir hasar görmezken, yanıbaşındaki diğer bir yurt binasında 39 vatan evladı ve diğer binalarda yüzlerce insanımız can vermiştir.

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıkıp geçtiği İzmit ilimizde, yanıbaşımızdaki onlarca bina çökerken, bizim inşa ettiğimiz binalarda en ufak bir hasar dahi oluşmamıştır.

Yine 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Adapazarı ilimizde daha önce inşa ettiğimiz sanayi tesisleri ve hastaneler hiçbir hasar görmemiştir.

Adapazarı’nda TEM otoyolunda, üst geçidin otobüsün üzerine çöktüğü bir yerde, firmamızın daha önce inşa etmiş olduğu trafik hastane binası hasar dahi görmemiştir. O günkü Sabah Gazetesinin "Bölgede sağlam kalan tek hastane" diye olayı halkımızla paylaşmış olması, bizleri gururlandırmıştır. Bu suretle; sağlam binalar inşa ederekten de para kazanılabileceğini, geride bıraktığımız 30 yıl içerisinde 11 defa vergi rekortmeni olmak suretiyle, ödediğimiz vergilerle kanıtlayarak, ülkemizin de kalkınmasına destek verdik..

Lütfen, 17 Ağustos depremi ile ilgili yapacağınız yayınlarda, ülkemizde böylesi firma ve yöneticilerinde bulunduğunu www.ekil.com.tr’den firmamızı tanıyarak halkımızla paylaşın. Paylaşın ki; birileri kendilerine örnek alsın. (0542- 513 79 59)

Ekrem EKŞİ
Yazarın Tüm Yazıları