Gökçek'ten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı

Güncelleme Tarihi:

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 16:25

Twitter’da geçen ay ‘metroda kadınlara özel vagon’ için anket yapan Başkan Gökçek, bu kez de Almanya örneğini vererek ‘parklarda alkol yasağı’ için anket yaptı. 20 bin 500 kişinin katıldığı ankette yüzde 59 evet yasaklansın derken yüzde 41 hayır yasaklanmasın dedi. Muhalefetin yorumu ise ‘Meclis’e getirsin tartışalım’ oldu.

Haberin Devamı

Twitter hesabından geçen ay Tokyo metrosundaki ‘kadınlara özel vagon’ uygulamasını örnek gösterip “Ankara’da da bayanlara ayrı vagon uygulamasını deneyelim mi?” sorusuyla anket yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu kez de parklarda alkol yasağı için ankete gitti. Gökçek, Almanya’nın Herne kentinde kamuya açık bazı yerlerde alkollü içki tüketilmesine yönelik yasağı örnek vererek, “Ne dersiniz, biz de Almanlar gibi parklarda alkol yasağı koyalım mı? Sadece parklarda” sorusunu içeren yeni bir anket yaptı. Almanya’daki karara ilişkin haberin linki ile birlikte “Almanya da parklarda alkol tüketimini yasaklamışlar. Biz de olsa birileri irtica diye hoplar” mesajını paylaşan Gökçek, ankette ‘evet yasaklansın’, ‘hayır yasaklanmasın’ şıklarını oylamaya açtı. Dün gece saat 02.02’de başlayan anket dün 18.00’de sona erdi. 3 milyon 200 binin üzerinde takipçiye sahip Gökçek’in anketine 20 bin 500 kişi katılırken anketin sonucu ise yüzde 59 evet yasaklansın 41 hayır yasaklanmasın şeklinde oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki parti grupları ise Gökçek’in mecliste tartışmak yerine Twitter üzerinden anket yapmasını eleştirerek son anketi şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı

TWITTER’A DEĞİL MECLİS’E GETİRSİN

CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya:
“Parklarda alkol alınması doğru bir yaklaşım olmayabilir ama bu konu Büyükşehir Meclisi’nde tartışılır. Zaten Ankara’da kaç tane parkta alkol alınabiliyor ki? Melih Gökçek Seğmenler Parkı’nı kast ediyor olabilir fakat bu parkta bugüne kadar da tatsız bir olay görmedik. Twitter üzerinden Ankara ile ilgili anket yapmak doğru bir yaklaşım değil. Belediye başkanı olarak getirir mecliste tartışılır konuşulur. Twitter üzerinden anket yapıp Ankara halkı bunu istiyor bunu istemiyor demek tamamen yanlış bir uygulama. Ankete katılan insanların ne kadarı Ankara’da yaşıyor ne kadarı Ankara dışında yaşıyor bunu nasıl tespit edeceğiz. Ankara’nın her türlü sorununun tartışılacağı mekan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Twitter’a değil meclise getirsin. Parklardaki alkol yasağından önce örneğin Ankara’nın en büyük bulvarlarına gecekondu gibi büfeler konduruldu bir de onunla ilgili anket yaptırsın.”

Haberin Devamı

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı

PARKLARIN YÜZDE 99’UNDA ZATEN YOK

MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek:
“Parklarda alkol satılmasını ve alınmasını tasvip etmiyoruz. Ancak bu da özgürlüklerini kısıtlama alkol içmesinler anlamına gelmesin. O kişinin kendi inancı ve özgür iradesidir. Melih beyin hedefi nedir bilmiyorum ama Ankara’daki parkların zaten yüzde 99’unda alkol kullanılmıyor. Gündem değiştirmek için yapıyor olabilir. Geçenlerde metroda kadınlara yönelik vagon için anket yaptı, şimdi alkol yasağı ile ilgili yapıyor demek ki anketlerin devamı gelecek. Melih başkanın yaptığı anketleri de etik bulmuyorum. Bu belediyenin bir de meclisi var. Tüm kararlar meclisten çıkıyor böyle bir gündemi meclis üyeleri ile tartışarak bilgilendirerek ortak bir karar çıkmasının sağlanması daha sağlıklı olur. Robotlara, parklara, vagonlara anket yapılıyor ama nedense Ankara’nın en önemli sorunları için anket yapılmıyor. Önce temel sorunlar halka sorulsun.”

Haberin Devamı

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı

SIRADA SİGARA YASAĞI MI VAR

BBP Meclis Üyesi İbrahim Uyar:
“İnsanların yaşam tarzına karışmak doğru değil. Herkes kendi özel hayatını istediği gibi yaşayabilir. Özel hayata karışamayız ama toplumda insanları rahatsız eden bir durum varsa yasaklanması normal. Melih bey gündem oluşturmak için zaman zaman batıdaki ülkeleri örnek göstererk bu tür çıkışlar yapıyor. Amerika’da parklarda bile sigara içme yasağı var. Şimdi sırada da sigara yasağı mı olacak acaba merak ediyoruz.”

 

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı
YASALARDA YASAK YOK

Yasalarda açık alanlarda alkol alımına ilişkin bir yasaklama olmadığına dikkat çeken Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ise şöyle konuştu:
“Aynı uygulamayı İzmit’te denediler, İdare Mahkemesi iptal etti. Anayasa’nın 13. maddesi açık yasal olmayan bir şey konusunda genelge veya idari karar alamazsınız. Melih Gökçek her zaman ki gibi havanda su dövüyor, millete şov yapıyor. Belediye Meclisi’nden karar çıkartabilir ama ilk açılacak iptal davasında İdare Mahkemesi bunu iptal eder. Çünkü yasalarda açık alanlarda alkol alımına ilişkin bir yasaklama yok. Böyle bir yasayı meclisten çıkardığınızda da Anayasa Mahkemesi’ne gidilerek yine iptal edilir. Bu şuna benziyor; arabaları sokağa çıkarmayın kaza yapabilir. İnsanlara içki içirmeyin millete saldırabilir. Böyle bir şey olabilir mi. Kabahatler Kanunu’nun 35. Maddesi çok açık orada söylüyor; alkol alırken başkalarını rahatsız eder zarar verirsen ceza alırsın diyor. Bu kadar basit.”

Haberin Devamı

Gökçekten yeni anket: Parklarda alkol yasaklansın mı

KADINLARA ÖZEL VAGONU SORMUŞTU

Başkan Melih Gökçek, geçen ay da “Ankara’da da bayanlara ayrı vagon uygulamasını deneyelim mi” sorusuyla benzer bir anket yapmıştı. Tokyo metrosunda uygulanan ‘kadınlara özel vagon’ uygulamasını örnek gösteren Gökçek’in vagon anketinde 79 bin 574 kişi oy kullanırken kullanıcılardan yüzde 52’si uygulama önerisine ‘evet’ yüzde 48’i de ‘hayır’ oyu vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!