Göğsüm küçüktü, silikon taktırdım.

Her zaman söylüyorum, bu toplum insanında ciddi anlam karmaşası var.

Haberin Devamı

Engel denildiğinde akla gelen anlam zorluk, engelli denildiğinde ise felçli veya çeşitli şekillerde protez, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan insanlar oluyor.


Bu durum ise bir takım etiketlemeleri beraberinde getiriyor; sakat, özel insan, engelli vb.


Bana göre engelli diye adlandırdığınız insanlar özel değil sadece farklı. Tıpkı her birimizin birbirimizden farklı olduğu gibi. Hepimiz bir beden içinde yaşam sürüyoruz ve her birimizin beden yapısı birbirinden çok farklı. Kimimiz geniş bir bedene sahipken kimimiz daha ufak bir bedende. Kimimizin gözleri yeşilken kimimizin ki siyah. Kimimiz uzun saçlıyken kimimiz kısa saçlı. Kimimizin omuzları genişken kimimizin dar. Kimimiz esmerken kimimiz beyaz.


Kimimizin kolu varken, kimimizin kolu yok!

Haberin Devamı


Kimimiz yürüyebiliyorken kimimiz yürüyemiyor!


Kimimiz görebilirken kimimiz göremiyor!


Kimimizin kulakları var ama duymuyor!


Bunların her biri ve nicesi bana göre bir bireyi özel kılan ya da engelli diye adlandırılması gereken durumlar değil sadece farklı beden tipleri.


Onları toplum gözünde farklı kılan duygusal yaklaşımlarınız. Saçı uzun olan biri saçı kısa olan birine saçı kısa diye duygusal veya acıma ile yaklaşmaz ama çeşitli sebeplerle protez veya daha kaliteli bir yaşam sürebilmesi için bir takım destekleyici araçlar kullananlara acıma ile bakar.


Neden peki?


Etiketlemelerimiz yüzünden.

Bize dayatılan güzellik ya da yakışıklılık kıstasının dışında kalan her şey zihnimizde ötekileştiriliyor.


Kadın denilince akla sütun bacaklı, elleri manikürlü, saçları fönlü, topuklu ayakkabı giyen, makyajlı bir tanım gelirken, erkek denilince Kıvanç Tatlıtuğ modeli tipler “işte erkek” olarak nitelendiriliyor.


Şayet, bir insanı kullandığı aparatlara veya araçlara ya da bedensel eksikliklerine göre değerlendirip engelli diye adlandıracaksak estetik yaptıranlar da birer engelli midir o halde?


Güzellik uğruna bıçak altına yatıp silikon taktırmakta bir protez, yapay bir obje - destekleyici kullanmak değil midir?


“Göğsüm yoktu / küçüktü silikon taktırdım”


“Bir bacağım yoktu / kısaydı protez taktırdım”

Haberin Devamı

Peki, fark nerede?

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.instagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

 

Yazarın Tüm Yazıları