"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Godide beşe, pilav geldi

Erzurum’un uzun kış gecelerinin soğuğunda bir ses evin ta içine dek gelirdi: "Godide beşe. Pilav geldi."

Kocaman beyaz bir telis çuvalın içinde, soğuğa direnmeye çalışan patlamış mısırlar kapımızda mola verirdi. Karadeniz’de de "pafuli" derler. Bardağı 5 kuruş. Ama bazılarımız yarım saat sonra geçecek olan sımışkacıyı beklerdi. O da bardak hesabı dolardı kaselere. Sımışka, Erzurum’da siyah, uzun ay çekirdeğine verilen addır. Yıllar yıllar sonra İstanbul’da geceye ses veren başka bir lezzet buldum. Öyle ahenkli bir söyleyişi vardı ki, sonuçta iki sözcük: Boza, booooza. Artık, gecelerin sesine sokak satıcıları değil, müzik ya da korna sesleri karışıyor... Kuruş geri döndü, ama eski dostlarını geçmişte bıraktı.


Reçelinizin köpüklenmesini istemiyorsanız, pişirirken içine ceviz büyüklüğünde yağ atın.


Beğendili kuzu külbastı

6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi


6 adet kuzu külbastı dilimi

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, kuru kekik

3 adet orta boy domates

6 adet sivri biber


Beğendi için


6 adet kemer patlıcanı (uzun bostan patlıcanı da kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz


n Önce, külbastı dilimlerinin üzerine tuz ve kuru kekik serpiştirip bir kenarda bekletin. Beğendiyi hazırlamak için; patlıcanları köz ateşinde ya da fırında, yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabuklarını soyup limonlu suda bekletin. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip unu ekleyerek 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Patlıcanları ince ince doğrayın. Kavurduğunuz unun üzerine patlıcanları ekleyerek çatalın ucuyla tel tel oluncaya kadar karıştırın. Tuzunu katıp sütü de yavaş yavaş aktararak 2-3 dakika daha pişirin. Son olarak, rendelenmiş kaşar peynirini de serpiştirip birkaç kez daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağını kızdırıp külbastı etlerini çevirerek kızartın. Etleri tavadan alıp sivri biberleri ve dörde böldüğünüz domatesleri tavaya aktarın ve kapağını kapatın. Beğendinin üzerine etleri ve sebzeleri yerleştirdikten sonra servise sunun.


Masalsı kurabiye


12 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi


150 gr margarin (yumuşamış)

4 yemek kaşığı pudra şekeri

2 adet yumurtanın sarısı (beyazlarını üzeri için ayırın)

1 paket vanilya

1 adet limonun kabuğunun rendesi

1 çay kaşığı tuz

2,5 su bardağı un


Üzeri için


2 yemek kaşığı hindistan cevizi


n Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini yoğurma kabına aktarıp üzerine pudra şekerini ilave edin. Bir taraftan yoğurmaya devam ederken, bir taraftan da yumurta sarılarını, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuzu ekleyin. Unu da yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru tekrar tezgahın üzerine alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Şimdi, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahın üzerinde merdaneyle yarım santim kalınlığında inceltin. Şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalara ayırın. Diğer taraftan, fırın tepsisini yağlayın ya da içine yağlı kağıt serin.Hazırladığınız kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra hindistan cevizine batırarak fırın tepsisine sıralayın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI