'Göçmen otolar' bağlanmaya başlandı

Güncelleme Tarihi:

Göçmen otolar bağlanmaya başlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 11:27

Hürriyet'in gündeme getirdiği Gürcistan, Romanya gibi ülkelerden çok ucuza vekaletle getirilen 'göçmen otolara' cezalar gelmeye başladı. Sadece Bursa'da yasal olmayan yollarda kente getirilen 30'u aşkın araç bağlandı.

Haberin Devamı

Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde 50-60 düşük fiyata Türkiye'deki müşterilere vekaletle satılan ve ciddi boyutlarda kayıtdışı pazar oluşturan yabancı plakalı lüks araçlara, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı.

GÖÇMEN OTO DÖNEMİ BAŞLADI

60'A KADAR DÜŞÜK FİYATA GELİYOR

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerde bu işi yapanlardan İstanbul'daki aracıları vasıtasıyla, Türkiye'deki muadillerine göre yüzde 50-60 düşük fiyata temin edilen yabancı plakalı ikinci el lüks araçlar, son yıllarda ciddi boyutlarda kayıtdışı pazar oluşturdu. Söz konusu ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kaydettirilen ancak Türkiye'deki alıcısına vekaletle kullanım hakkı sağlanan araçlar, gümrük müdürlükleri ve emniyeti harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Göçmen otolar bağlanmaya başlandı

30'U AŞKIN ARAÇ BAĞLANDI

Bursa'da, son haftalarda vekaletle satışı yapılan 30'u aşkın yabancı plakalı lüks araç, emniyet ve gümrük müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından bağlandı. Başlangıçta alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticarette, kaybedeninin devlet ve vatandaş olduğunu belirten oto galericileri, bu tür satışlara ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla "dur" denilmeye başlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu, denetimlerin daha da artırılması gerektiğini belirtti. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu lüks araçların, bu yöntemle Türkiye'de hayal bile edilemeyecek fiyatlarla alıcısıyla buluşturulduğunu bildirerek, hem devletin vergi kaybına uğradığını hem de vatandaşın mağdur olabileceğini söyledi.

RUHSAT KONTROLLERİNE BAŞLADILAR

Yanık, geçen yıldan bu yana ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "Bunların usulsüz olduğunu biz defalarca söyledik ama son zamanlarda bu olay artık çok ciddi rakamlara ulaşınca, devlet de bu işe el attı. Bu pazarın önünü kesmek ve ortaya çıkacak olan sorunları şimdiden engelleme yoluyla yurt dışından vekalet usulüyle getirilen araçlara el koymaya, bağlamaya trafik kontrollerinde ruhsat kontrollerine başladılar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kayıtdışı pazarın ciddi bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Yanık, şöyle devam etti: "Biz oda olarak bu konunun önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın kandırılmaması için gerekli girişimleri yaptık. Bununla ilgili geçen hafta Bursa'da ve diğer illerde de bildiğim kadarıyla denetim yapıldı. 30'u aşkın yabancı plakalı araç, usulsüz kullanımdan dolayı bağlandı. Yurt dışından getirilen araçların kullanılma şartı belli, yeni çıkan genelgede de açık ve net yazılmış, yani ruhsat sahibi yabancı bir insan ise o yabancı insan size ne kadar Türkiye'de vekalet verirse versin, sizin bu aracı Türkiye'de onun adına kullanma hakkınız kanunen yok. Bu da usulsüz kullanmaya girer ve aracınız trafik tarafından bağlanır, hatta ve hatta hakkınızda dava açılır, kaçakçılığa dahi sokulur."

Haberin Devamı

OGS VE HGS TAKİBİ YAPILAMIYOR

Yanık, bu tür satışların yol açtığı vergi kaybının yanı sıra MOBESE, OGS ve HGS'de takibi yapılamayan araçların asayiş, hatta olası terör olaylarında kullanılabileceği kaygısından hareketle hem emniyet hem de gümrük müdürlüklerince yakın takibe alındığını dile getirdi.

VEKALETLE ARAÇ KULLANMA YOK

Türkiye'de "vekaletle yabancı plakalı araç kullanımı" diye bir uygulamanın bulunmadığını vurgulayan Yanık, şunları kaydetti: "Biz burada bir kez daha halkımızı uyarıyoruz; yurt dışından vekalet yoluyla getirilen araçlar tamamıyla kanunsuz ve usulsüzdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına göre vekaletle araç kullanma olayı yoktur, bu araçlar ithal edilen araçlar sınıfına girmektedir, tamamıyla gümrük mevzuatı bu konuda işlemektedir, bu mevzuatta da yurt dışından araç getirme şartları, şekilleri her şeyleri bellidir... Ne kadar da emniyete bunu gösterirseniz gösterin, mutlaka araçlarınız bağlanacak, el konulacak, hakkınızda dava açılacak. Paranızın gittiğine mi mahkemede yargılandığınıza mı yanarsınız? Bu konuda Türk milletini duyarlı olmaya davet ediyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!