Göç yoluna göre elektrik hattı

Güncelleme Tarihi:

Göç yoluna göre elektrik hattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 12:59

TRAKYA Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ), nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türlerinin elektrik hatlarından ölümlerini azaltmak için proje başlattı. Projeyle kuş göç yollarına elektrik hattı yapılmayacak, hatlara yeni izolatör kılıflar konulacak.

Haberin Devamı

TREDAŞ, elektrik dağıtım sistemlerinin kuşlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına dönük yöntemlerin araştırılması için proje başlattı.

TREDAŞ'ın Ar-Ge projesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından da kabul edildi. Proje kapsamında, Edirne ve çevresi, Istıranca Dağları, İğneada, Demirköy ve çevresi başta olmak üzere gözlem sahaları belirlenirken, Trakya Bölgesi inceleme alanı olarak kabul edildi. Projeyle dünya uygulamalarının incelenmesinin yanı sıra, bölgedeki hatların kuşların göç yolları ve konaklama alanları ile örtüşmesi durumuna ilişkin tespitlerin yapılması, kuş ölümlerinin azaltılması amaçlanıyor.

Proje sonucunda, havai hatların doğal yaşam üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesine yönelik geliştirilecek metotlarla çevreye duyarlı dağıtım sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında kuşların tünemesi için yeni tasarımların araştırılması, kuşlara alternatif tüneme yerlerinin yaratılması, izolatör ve iletken kılıflarının kullanımı, alternatif güzergah ve kablo tesisi seçeneklerinin analizi, kuşkonmaz benzeri aparatların yetersiz kaldığı yönlerin bertaraf edilmesi amacıyla bölgesel kuş türlerine uygun çözüm metotlarının geliştirilmesi için bütçe ayrılacak.

Haberin Devamı

Projeyle Trakya Bölgesinde nesli tükenme tehlikesi bulunan  Akkuyruklu kartal, puhu, alaca baykuş, küçük kerkenez, turna, küçük karabatak, ötücü kuğu ve yalıçapkını gibi türlerin korunması hedefleniyor. 

 

BAKMADAN GEÇME!