Göbekli erkekten azgın teke olmuyor

Geçen hafta Viyana’da yapılan "Cinsel Sağlık" konulu uluslararası bir toplantı yıllardır bilinen bir gerçeğin altını yeniden çizdi.

Hem de çok kalın bir çizgi ile... Aslında buna "çizmek" yerine "önemli bir bilgiyi kalın bir çerçeve içine aldı" demek daha doğru. Viyana kongresinde sunulan bu tebliğe göre bütün araştırmalar "erkek cinselliği ile bel çevresi arasında yakın bir ilişki olduğunu" gösteriyor. "Bel çevresi genişledikçe yani göbek belirginleştikçe- erkeğin cinsel gücü azalıyor." "Göbeklenme" yeni binyılın en önemli sağlık tehdidi haline geliyor. Cinsel güç kaybı sadece göbekli erkeklerin sorunu da değil. Göbeklendikçe düşen testosteronları nedeniyle beli kadın kadınlarda da "cinsel isteksizlik" yaygınlaşıyor.

Son zamanlarda ulaşılan önemli bilgilerden biri de sağlıklı bir kiloda kalmakla göbekli biri olmanın ayrı şeyler olduğudur. Kilonuz sağlıklı hudutlar içinde dolaşsa bile, eğer göbekli biriyseniz sağlık riskiniz yükseliyor. Araştırmalar bel çevresi genişliğinin yani göbeğin, sadece cinselliği değil kalbi, belleği, kan basıncını da tehdit ettiğini, hatta kanser oluşumunu bile tetiklediğini gösteriyor. Kısacası giyinirken eteğinizin fermuarını kapatmanızı, pantolonunuzun son düğmesini iliklemenizi engelleyen karın ve bel yağları sadece güzelliğini ve formunuzu değil sağlığınızı da tehdit ediyor. İşte bu nedenle kilo-sağlık ilişkisi ile uğraşan uzmanların temel hedefleri ve başlıca ilgi alanları kilolarınızdan çok karnınızda, kalçalarınızda biriken yağlar haline geliyor.

BÜYÜK "OMENTUM" TESTOSTERONU DÜŞÜRÜYOR!

Karnınızda biriken yağlar kısa bir sürede kanınızda dolaşan sorunlar haline dönüşebiliyor. Bu yağlar kanınızda biriken sorunlu yağları da çoğaltıyor. Bunun nedeni mide, pankreas, bağırsaklar ve karaciğer arasında kalan alanda bulunan aslında bir atkı, bir eşarp kadar ince olan "iç yağ"ınızın artmasıdır. Bu iç yağın tıp dilindeki ismi "Omentum"dur. Bu yapı karın kaslarınızın altında, karnınızın içinde yedek bir yağ dokusu, bir enerji kaynağı gibi saklanmaktadır. Ne var ki bu yağ tabakası büyüyüp kalınlaşır, irileşip büyük hacimlere ulaşırsa sağlığınızı tehdit eden bir "iç canavar"a dönüşür. Bu yağ cinsel hormonlarınızın fonksiyonlarını engeller, vücudunuza iltihaplanmaya sebep olan kimyasallar gönderir, tümör kanser- tetikleyici maddeler üretir. Sonuç "Gelsin kolesterol, tansiyon, kan şekeri, kalp krizi, kanser gibi sorunlar ve güle güle sağlıklı yaşam!"

Kısacası göbek yağı sağlığı koruma ve geliştirme adına ne varsa hepsini yıkıp yok eden bir "sağlık yıkıcısı" haline dönüşebiliyor. İşte bu nedenle sadece kilolarınızı izlemeniz yani tartılmanız yetmiyor. Bel çevrenizi de muntazam olarak izlemeniz ve en az ayda bir kez ölçmeniz gerekiyor. Kilonuz aynı kalsa bile bel çevreniz genişliyorsa yiyip içtiklerinizi ve aktivite düzeyinizi bir kez daha gözden geçirmeniz öneriliyor.

MAHSUN KIRMIZIGÜL NEDEN ŞİŞMAN DEĞİL?

Mahsun Kırmızıgül’ün böyle bir sorunu yok! O ne kilo, ne de bel çevresi genişlemesi problemini hiçbir zaman yaşamamış. Bu hem genetik yapısının ona kazandırdığı "metabolizma hızı yüksek biri olma" şansı, hem de beslenmesinde ciddi bir hata yapmamasıyla ilişkili. Hızlı yeme ve gece atıştırmaları dışında besin seçimleri ve beslenme tarzında ciddi bir yanlışı yok. Mahsun Bey’in beslenme yönünden iyi bir notu var: 9.

Mahsun Kırmızıgül’ün sağlıklı bir hayat tarzı var. Çay, kahve, tuz, şeker tüketimi abartılı değil. Su, meyve suyu ve bitki çayı tüketimi dengeli. Kısacası yaşam tarzı alışkanlıkları yönünden de iyi bir noktada olduğu anlaşılıyor, notu: 8.

DETOKS YAPSIN MI?


Mahsun Kırmızıgül "Detoks kürleri yapmıyorum" diye üzülmesin. Şimdilik detoks kürleri, sevgili Kanat Akkaya’nın deyimiyle "Retoks kürleri" haline gelmiş durumda. Solunum egzersiz tekniği çok eski bir ruhsal dinlenme, temizlenme ve arınma yöntemi. "Qi Gong" olarak bilinen bu egzersizler, "Tai Chi" egzersizleri ile daha geniş bir kullanım kazanmıştır. Solunum egzersizleri nefes alıp vermenin iç dünyayı dış dünya ile dengelemede temel araç ve ortam olduğunu düşünen bir felsefenin ürünüdür. Nefes alma teknikleri ile vücutta "Qi enerjisi" dengelenmektedir. "Qi" nefes veya enerji anlamına gelmektedir. "Gong" ise tekniğin kullanılmasını ifade eder. Qi gong nefes alma teknikleriyle vücutta Qi enerjisini dengelenmeyi amaçlar. Bu egzersizin kan dolaşımı sindirim sistemi ve iç salgı bezlerinin fonksiyonlarına yardımcı olabileceği belirtiliyor. Mahsun Kırmızıgül’e bu egzersizler konusunda biraz daha derinleşmesini tavsiye ediyorum. Bu yolla stresini yönetmede önemli bir aşama sağlayabilir.

Kanaatimce Mahsun Kırmızıgül en zor problemi stresini yönetirken yaşıyor. Yönetilemeyen stres ona gerilim tipi baş ağrıları, hatırlama güçlüğü ve benzeri sonuçlarla dönüyor. Stres yönetimi sorunu sanatçıların çoğunda var. Bunun başlıca nedeni "üretme sancıları". Sürekli olarak en iyiyi üretme ve durmadan yeni şeyler geliştirme baskısı sanatçı ruhunun en önemli özelliği. Onlar için sadece üretmek de yeterli olmuyor. Hem kusursuz, hem de farklı şeyler üretmek arzusu en önemli ateşleyicileri. "Kusursuzluk ve farklılık evrendeki en önemli mükemmellikler"dir. Mükemmellik kelimesi (eğer onu yeterince ciddiye alıyorsanız) zaten başlı başına bir stres makinesidir. Eğer her eserinizi bir başyapıt gibi algılar, arkasına attığınız her imzada kendinizi görürseniz sanatçı ruhunuzun gelgitler arasında yorulmaması mümkün değildir. Bunun için pek çok yol gösteriliyor.

Mahsun Bey’in stres yönetimi notunu çok fazla düşürmüyorum: 8.

Aktivite bakımından yeterli bir bilgi vermiyor. Ama anlattıklarından dolayı orta düzeyde bir aktivitesi olduğu anlaşılıyor. Mahsun Bey’in aktivite notu: 7

Genetik miras yönünden de oldukça şanslı. Genetik zarında yüksek bir not yazıyor: 8

HUZURA TESLİM OLUN

Eğer hayatınızı "huzur bahçesi"ne, yaşamınızı bir keyif ve mutluluk dönencesine çevirmek istiyorsanız kendinizle dalga geçebilmeyi ve kendinize de gülebilmeyi öğrenmeli, kırılgan ve alıngan biri olmaktan vazgeçmelisiniz. Kendinizi her koşulda korumaktan, sürekli olarak savunma halinde olmaktan uzak durmalısınız. Kendinizi korumaya gayret ettikçe kırılganlığınızın artacağını, güvensizlik, korku, endişe duygularının çoğalacağını unutmamalısınız. Mahsun Kırmızıgül’ün kendine gülebilmesi, pozitif, işinden keyif alan huzurlu biri olduğunu düşünmesi stres yönetimi notunu yükseltmemin başlıca nedenidir. Ama kişisel gözlemlerim Mahsun Bey’in biraz alıngan, kırılgan, yalnızlaşmaya eğilimli bir yapısı olduğu yönünde. Bu bakımdan "iç dünyasını dinlerken" daha dikkatli olmasını tavsiye ediyorum. Franz Kafka’nın şu cümleleri ona yol gösterebilir: "Dinlemene bile gerek yok, yalnızca bekle. Beklemene bile gerek yok, sessiz, sakin ve yalnız kalmayı öğren yeter. Dünya maskesini çıkarman için kendini senin ellerine uysalca teslim edecek. Başka şansı yok!".

Mahsun Kırmızıgül’ün uyku problemi yok gibi görülüyor. Bu yönden de iyi bir notu var: 8

Mahsun Bey’e sağlıklı, keyifli, huzurlu, müziği bol bir hayat diliyorum.

NOT ALIN

GÖBEĞİN NE KADARINA İZİN VAR?

Eğer bir yerlere not almadıysanız lütfen kaleminizi çıkarın ve not alın. Erkeklerde 101,5 cm, kadınlarda 93 cm’den daha yüksek bel çevresi sağlığınızın ciddi düzeyde tehlike altında olduğuna işaret ediyor. İdeal değerler kadınlarda 82 cm, erkeklerde 88,5 cm’nin altıdır. Hepimizin boyuna posuna, genetik yapısına, imalat tarzına (!) bağlı olarak değişebilen bir kilosu vardır ama boyunuz ve tipiniz ne olursa olsun erkekler için 101,5 cm (bilemediniz 102 cm), kadınlar için 93 cm bel çevresinin olması gereken en üst sınırıdır. Sağlığınızı izlerken kan basıncı, kolesterol, şeker değerleriniz kadar bel çevrenizin ölçülerine de önem vermeniz gerekiyor. Yoksa işin sonu cinsel güç kaybına kadar gidebiliyor. Anlaşılan göbek sorunu "azgın teke" olma ihtimalini bile ortadan kaldırıyor.

NASIL

Mahsun Kırmızıgül (38)

Türkücü, oyuncu

Kalp-damar hastalığım, şekerim, hipertansiyonum yok. Ancak düşük kan basıncı (hipotansiyon) sorunum var. Kolesterolüm normal. Eklem ve kas problemleri, uyku bozuklukları yaşamıyorum. Ama mide-bağırsak sorunlarım oluyor. Kilom sabit, dikkat eksikliği, uyuma zorluğu gibi sorunlarla karşılaşmıyorum ancak yorgunluk hissettiğim, gün içinde uyumak istediğim zamanlar oluyor. Sağlığımı mükemmel olarak tanımlıyorum. Sigara ve alkol kullanmam. Egzersiz olarak yürüyor ve bisiklete biniyorum. Aktivitelerim orta düzeyde. Herhangi bir ilaç veya besin desteği kullanmıyorum. Ailemde kanser ve romatizma gibi hastalıkları olanlar var ama kalp, kolesterol, hipertansiyon, şeker, guatr gibi hastalıklara rastlanmıyor. Kalp kizi geçiren de olmadı. Sık sık kilo alıp vermem, diyet de yapmam. Düzenli sabah kahvaltısı ederim. Orta düzeyde çay-kahve ve tuz tüketirim. Yaşadığım stres gerilim tipi baş ağrılarına ve hatırlama güçlüğüne yol açabiliyor. Detoks kürü hiç uygulamadım. Ender olarak solunum egzersizi tekniği kullanırım. Duygularımı sık sık özgürce dışarı vururum, stresle mücadele ederim. Kendime iyi baktığımı düşünüyorum. Kendime gülebiliyorum, çok pozitif düşünürüm, işimden çok keyif alırım, huzurluyum.

Mahsun Kırmızıgül’ün not ortalaması: 8
Yazarın Tüm Yazıları