GMİS Merkez Şubesi Olağan Genel Kurulu

Güncelleme Tarihi:

GMİS Merkez Şubesi Olağan Genel Kurulu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2015 16:40

- GMİS Genel Başkanı Alabaş: - "Sendika ve maden işçileri olarak dün TTK'nın yaşatılması adına Zonguldak halkıyla birlikte nasıl mücadele ettiysek bugün de aynı mücadeleyi verebilecek güçte ve kararlılıktayız"

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Sendika ve maden işçileri olarak dün Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) yaşatılması adına Zonguldak halkıyla birlikte nasıl mücadele ettiysek bugün de aynı mücadeleyi verebilecek güçte ve kararlılıktayız" dedi.

Alabaş, sendikanın Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Merkez Şubesinin 10. Olağan Genel Kurulu'nda, 2014'ün madencilik sektörü açısından zor bir yıl olduğunu söyledi.

Soma kazasının ardından madencilere ve sektöre yönelik yeni yasal düzenlemeler gündeme geldiğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:

"Madencilerin 45 saat haftalık çalışma kalmak kaydıyla günde 6 saat, haftada 36 saat yer altı çalışması ile ilgili torba yasayla belirlenen düzenleme de sektörde sorun oluşturdu. Son torba yasa tasarısıyla madencilerin haftalık çalışma süresi toplamının 45 saat değil 37,5 saat olmasını sağladık. Madenciler haftada 37,5 saat çalışacak ve iki gün tatil yapacak. Düzenleme TBMM'de hem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu'ndan hem de Üst Komisyonu'ndan verdiğimiz mücadeleler sonucu geçti. Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelmesini bekliyoruz. Düzenlemenin komisyonlarda kabul edildiği şekliyle meclisten geçerek yasalaşacağına inanıyoruz. Böylece Türkiye'de İş Kanunu'na ilk kez 45 saatin altında 37,5 saat çalışma kavramı gelmiş olacaktır."

Haberin Devamı

"Son günlerde her seçim öncesi ve toplu sözleşme öncesi herkesin diline doladığı TTK'nın özelleştirmesi ya da küçültülmesiyle ilgili bazı söylemler var" diyen Eyüp Alabaş, şunları kaydetti:

"Sendika ve maden işçileri olarak dün TTK'nın yaşatılması adına Zonguldak halkıyla birlikte nasıl mücadele ettiysek bugün de aynı mücadeleyi verebilecek güçte ve kararlılıktayız. Bu mücadeleyi bugün, yarın da veririz. TTK, hükümetin ya da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının kendi malı değil. Kurum, 5 bin maden şehidiyle bölge insanının yıllarca Türkiye'ye baktığı, kanıyla, canıyla kurduğu ve yaşattığı bir kurumdur. Bu kurumu kapatmaya ya da özelleştirmeye kimsenin gücü yetmez. Bizler, tarihimizde birçok kez yaşandığı gibi benzer mücadeleleri vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!