GMİS Karadon Şubesi Olağan Genel Kurulu

Güncelleme Tarihi:

GMİS Karadon Şubesi Olağan Genel Kurulu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 14:45

- GMİS Genel Başkanı Alabaş: - "Geçen yıl madencilik sektörü açısından gerçekten çok zor bir yıl oldu"

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Geçen yıl madencilik sektörü açısından gerçekten çok zor bir yıl oldu" dedi.

Alabaş, sendikanın Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Karadon Şubesinin 10. Olağan Genel Kurulu'nda genel kurul sürecinin geçen yıl 10 Aralık'ta seçim kurulunun oluşturulmasıyla başladığını söyledi.

Şube delege seçimlerinin dün Armutçuk Şubesi'yle başladığını anlatan Alabaş, şöyle konuştu:

"Şubelerimizin genel kurullarını 22 Şubat’a kadar tamamlamış olacağız. Başta delege seçimleri olmak üzere yüksek katılımlı ve demokratik olgunluk içinde, maden işçisine yakışır şekilde bugünlere taşınmasında katkısı olan tüm madenci arkadaşlarımızı yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum. Genel Merkez Genel Kurulu'nu ise mart sonunda ya da nisan başında yaparak süreci tamamlamış olacağız. Geçen yıl madencilik sektörü açısından gerçekten çok zor bir yıl oldu. 2014, başta Soma ve Ermenek olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerindeki toplu ölümlerin, iş cinayetlerinin yaşandığı yıl oldu. Başta Soma ve Ermenek’te olmak üzere iş cinayetlerinde, iş kazalarında hayatlarını kaybeden madenci arkadaşlarımıza, kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah, bir daha böyle kazalar yaşatmasın."

Haberin Devamı

- "Kıdem tazminatı, kırmızı çizgimiz"

Alabaş, Soma'daki facianın ardından madencilik sektörünü ilgilendiren bazı yasal düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Alabaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Başta çalışma saatleri ve en az iki asgari ücret düzenlemesi olmak üzere madencilerin kazanımlar elde ettiği bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin bazıları hayata geçirildi ama bir kısmı yasa yürürlüğe girmesine rağmen maalesef bir kısmı ise uygulamayla geçmedi. Çalışma saatleriyle ilgili düzenleme 1 Ocak'tan itibaren yer altında 6 saat, günde 7,5 saat ve haftada 45 saat olarak yürürlüğe girmişti. Bununla ilgili önce TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonunda, daha sonra bu hafta içinde üst komisyonda çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin ilk günden beri savunduğumuz şekliyle hem takibimiz hem de Türk-İş’in katkılarıyla, günlük 7,5 saat, haftalık 37,5 saat ve iki gün tatil şeklinde geçmesini sağladık.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatının her seçim döneminde olduğu gibi bu dönem de yeniden gündeme getirilmesi, çalışanların moral ve motivasyonunu bozdu. Türk-İş'in 2007 ve 2011 genel kurullarında kıdem tazminatı konusunun genel grev nedeni olacağı yönünde kararları var. Nitekim son günlerde kıdem tazminatının yeniden tartışmaya açılması nedeniyle geçtiğimiz günlerde Türk-İş Başkanlar Kurulu toplandı. Türk-İş Başkanlar Kurulu’na sizler adına katıldım. Kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz olduğu, bu konuda genel kurul kararlarına sahip çıkılacağı, kıdem tazminatına dokundurulmayacağı kararı alındı."

- TTK'nın kapatılacağı iddiası

Son günlerde Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) özelleştirilmesi ya da küçültülmesiyle ilgili bazı söylemler olduğuna dikkati çeken Alabaş, " Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın TTK'yla ilgili söylediklerini sendika, Zonguldak halkı ve maden işçileri olarak bizlerin kabul etmesi mümkün değil. Zonguldak halkı ve maden işçileri, dün bunu söyleyenlere nasıl cevap verdiyse bugün de o söylemlere gerekli cevabı verecektir, yarın da verecektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Dün TTK'yla ilgili olumsuz söylemlerde bulunan siyasetçilerin adı bile hatırlanmazken, bugün TTK, üretmeye devam ediyor. Siyasetin çöplüğü, Zonguldak’a ve TTK'ya art niyetli bakan siyasetçilerle doludur" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!