Global Yaratıcılık Endeksi’nde 88’inciyiz

Güncelleme Tarihi:

Global Yaratıcılık Endeksi’nde 88’inciyiz
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2016 15:24

Kanada Toronto Üniversitesi’nin desteği ile ekonomi alanında çalışmalarını yürüten Martin Prosperity Institute’ün yıllık hazırladığı Global Yaratıcılık Endeksi’nde Türkiye 139 ülke arasında 88’inci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Dünya ekonomilerindeki büyüme ve sürdürülebilirliklerle ilgili çalışmalar yürüten Martin Prosperity Institute, 139 ülkeyi yaratıcılıklarına göre yetenek, teknoloji ve tolerans kriterlerini kullanarak sıraladı. Ülkelerin Ar-Ge yatırımları, inovasyon konusunda attığı adımlar, teknoloji kullanımı, yükseköğretime katılım, rekabet gücü, bünyesindeki yaratıcı sınıf ve yeteneklerinin dikkate alındığı analizde ilk sıraya Avustralya yerleşti. Onu ABD ve Yeni Zelanda izledi. Son sırada ise Irak yer aldı.

‘TOLERANS’TA GERİDEYİZ

Global Yaratıcılık Endeksi 2015’te Türkiye; Kuveyt, Afganistan, Moğolistan, Vietnam, Senegal, Kazakistan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 88’inci sıraya yerleşti. Türkiye 3 belirleyici kriter içerisinde yükseköğretime katılım ve yaratıcı sınıfların oranlarını dikkate alan ‘yetenek’te 53’üncülük ile en iyi sırayı yakaladı. Her türlü farklılığa karşı hoşgörüyü kapsayan ‘tolerans’ kriterinde ise önemli bir puan kaybederek 123’üncü sıraya yerleşti. Ar-Ge yatırımlarının ve patentlerin dikkate alındığı ‘teknoloji’ kriterinde ise Türkiye 58’inci sıra ile ortalama bir sonuç elde etti. Endekste Türkiye’nin en çok puan kaybettiği alan yaratıcı yabancıların sektörlerde çalışma imkânları ile ırk, etnik, cinsel yönelimde hoşgörüyü değerlendirmeye alan ‘tolerans’ kriteri oldu. Aynı kriterden Rusya ile birlikte Asya ülkelerinin büyük çoğunluğu puan kaybetti. Endekste gelişmiş Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ilk 10’da büyük oranda temsil edildi. Asya’da ise en iyi dereceyi 9’uncu sırada yer alan Singapur elde etti.

Haberin Devamı

Global Yaratıcılık Endeksi’nde 88’inciyiz
    Â
Global Yaratıcılık Endeksi’nde 88’inciyiz




 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!