Gizli servis NSU hakknda ne biliyordu

Güncelleme Tarihi:

Gizli servis NSU hakknda ne biliyordu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 08:59

Almanya'da seri cinayetlerden sorumlu neonazi törer örgütü NSU olayını araştırmak için yeni Araştırma Komisyonu yakında göreve başlayacak. Kurban ailelerin avukatları komisyondan önemli bilgiler bekliyor.

Haberin Devamı

Almanya'da Münih Eyalet Mahkemesi'nde iki yılı aşkın bir süredir devam eden NSU davasında cinayetler üzerindeki sır perdesi halen tüm detaylarıyla aydınlatılamadı.

Federal Meclis'te önümüzdeki haftalarda yeni bir NSU Araştırma Komisyonu göreve başlayacak.

Kurban ailelerin avukatları yeni komisyona önemli çağrılarda bulundu. 29 müdahil avukat, yeni Araştırma Komisyonu'na “İstihbarat teşkilatı ve soruşturma makamlarıyla uzlaşmaya gitmeyin” dedi.

Avukatlar Araştırma Komisyonu'ndan terör örgütü NSU'nun oluşmasında ağırlıklı olarak Alman istihbaratının muhbir ağı ve rolünü araştırmasını istedi. Avukatların araştırılmasını istedikleri soruların başında şunlar geliyor:

NSU hakkında istihbarat ne biliyordu?

Ellerinde cinayetleri önleyecek, ama görmezden geldikleri hangi bilgiler vardı?

Neonazi muhbirler ve yöneticiler arasında nasıl bir ilişki vardı?

İç istihbaratta kurumsal bir ırkçılık söz konusu mu?

BİLGİLERİ VERMİYORLAR

Avukatlar, Alman iç ve dış istihbaratı, askeri istihbarat ve federal savcılığın kendilerine bu konuda bilgi verilmesini sistematik olarak engellediğini belirtti. Bu kurumlarla hiç uzlaşmaya gidilmeden tüm dosyaların alınıp incelenmesini talep ettiler.

Federal Parlamento'da kurulan birinci Araştırma Komisyonu'na bazı dosyalar verilmemişti. Bazı dosyalar yok edildiği için incelenememişti. Ancak yok edilen dosyaların önemli bölümü yeniden sağlandı. Yeni Araştırma Komisyonu'nun bu dosyaları inceleme imkanı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!