ANKARA HABERLERİ

Gizli kalmış çok üzüm türü var

Hürriyet Haber
09.05.2010 - 00:00Son Güncelleme :

B-Bak A.Ş. Genel Müdürü Çağlar Gök, “Bizim için en büyük mutluluk, gizli kalmış üzüm türlerini bulup tekrar kazanmak olur. Buda çok maliyetli bir iş” dedi.

Hürriyet Haber

VİNKARA Şarapları’nın Kalecik’teki üretim tesisleri, kapılarını Ankara Hürriyet için araladı. Kalecik’in şarapçılık için çok özel bir bölge olduğunu belirten Vinkara Şarapları Üretiminden Sorumlu B-Bak A.Ş. Genel Müdürü Çağlar Gök, “Ülkemizde yaşayan 800 tane üzüm türü olduğu biliniyor. Şaraplık üzümleri yemek zordur. Yıllar boyu halkımız sofralık üzüme yönelmiş ve yemekte kullanmadığı üzümü fazla tercih etmemiş” dedi. Türkiye’de gizli kalmış pek çok üzüm türü olabileceğini belirten Gök, şunları söyledi: “Bizim için en büyük mutluluk, bu üzümleri bulup tekrar kazanmak olur. Bu da çok maliyetli bir iş. Hem üniversitelerin desteği, hem maddi destek gerekiyor. Vinkara ilk olarak 2004 yılında bağların dikimiyle çalışmaya başladık. Her sene bağ alanlarımızı büyüttük. Bu sene dikeceğimiz 40 dönümle birlikte yaklaşık 570 hektarlık bir alan üzerinde konumlanmış olacağız. Bunun 400 dönümü bağ alanı.

Kalecik’te gece ve gündüz sıcaklığı

Bölgenin özelliğinden dolayı bağ alanlarımızın yüzde 50’si Kalecik karası üzümünden oluşuyor. Boğazkere, öküzgözü, emir, narince gibi üzümlerimiz ve yabancı cins üzümlerimiz de var. 2009’da bağlarımız 5 yaşına geldi. Bağın belli bir yaşa gelmesi önemlidir. 5 sene içinde bağ kendine gelir, toprağına alışır. 5 seneden sonra beklenen kalitede ürün vermeye başlar. 2009’da bağlarımızdan beklediğimiz kalitede yaklaşık 240 ton üzüm aldık. Bir sene boyunca şarabın iyi çıkması için her koşulu sağlamaya çalışıyoruz. Mevsim koşulları, gece gündüz sıcaklık farkı, üzümün şeker ve asit oranı, şarabın kalitesi için çok önemli. Kalecik’te gece ve gündüz sıcaklığı çok farklıdır. Bu, aromatik gelişmede çok büyük bir etken. Çok sıcak geçen mevsimlerde üzümler birden olgunlaşır ve beklediğimiz sonucu vermez. Uzun geçirdiğimiz mevsimlerde, topraktan ve güneşten daha fazla yararlanılır, çok daha kaliteli üzümler çıkar.

Gen merkezini önemsiyoruz

Kalecik Karası 2001’lere kadar bir efsaneydi. O dönemden sonra üzüm fiyatları birden arttı. Kalecik Karası da buradan alındı ve Türkiye’nin bazı bölgelerine adapte edildi. Şu an Nevşehir’de, Denizli ve Tekirdağ’da Kalecik’ten daha fazla Kalecik Karası var. Eskiden bulunamayan ve çok değerli olan Kalecik Karası birden her yerde bulunmaya başladı. Kalecik Karası’nın eski günlerine dönebilmesi için, başka bölgelerden hasat edilen Kalecik Karası’yla yapılan şaraplarda, o bölgenin ismi yazmalı. Üzümü kendi gen merkezinden almayı önemsiyoruz. Türkiye şarap yapmayı öğreniyor. 2000 yılına kadar işletmelerin kendi bağları yoktu. Üzümler dışarıdan alınırdı. Artık işletmeler bağcılığı öğrendi. Bağcılık konusunda Avrupa’dan yüzlerce yıl gerideyiz. 5-10 sene içinde Avrupa’yla başedebilecek şaraplara sahip olacağız. Türk şarapçılığının önü açık. Şu an sektör üniversitelerin önünde gidiyor.”

Çağlar Gök: Ana felsefeniz önemli

ŞARABIN tarihçesine uzun yıllar ev sahipliği yapmış temel ülkeler olduğunu belirten Vinkara Şarapları Satış Pazarlama Şirketi Vinpa A.Ş. Genel Müdürü Selen Taftalı Çağlar, “Bu çok köklü ülkelerin geleneksel yaklaşımlarının tam karşısında, yeni dünya şarapçılığı olarak adlandırabileceğimiz bir başka trendin hayata geçtiğini görüyoruz” dedi. Son 10 yıllık süreçte geleneksel olan ülkelerin şaraplarına talep düşerken, yeni dünya şarapçılığına olan ilginin arttığını ifade eden Çağlar, şunları söyledi: Şarap hep çok sofistike, sınırlı bir müşteri kitlesinin algılayabildiği bir ürün olarak konumlanmış. Bu ülkeler şarabı çok başka bir iletişim diliyle ele alıp, çok başka bir tüketici kitlesine yöneltiyorlar. Tüm dünya, tüketiciyi zorlamayan, anların keyfini arttırmaya odaklı ürünler sunarak bambaşka bir kitlenin talebini hayata geçirmiş durumda. Türkiye de, buna çok potansiyel bir ülke. Sektör içindeki rolünüzü belirlerken, ana felsefeniz çok önemli. Şarabı çok daha fazla tüketici kitlesine ulaştırabilecek, şarabın yaşama kattığı keyfi arttırabilecek bir felsefeyle hareket ediyoruz. Genç bir firma olarak, pazarda böyle bir rolü üstlenebileceğimizi, bu rolün hem bize, hem sektöre, hem de tüketicilerimize bir katma değer yaratabileceğini düşünüyoruz. En temel çalışmalarımızdan bir tanesi, mümkün olduğunca doğru platformlarda, potansiyel tüketicilerin damağına dokunmak oldu.

Bu iş kesinlikle tutku işi

Önolog Marco Monchiero, “Bölge olarak Kalecik çok önemli. Karakteristik özelliklerinden dolayı Kalecik Karası’nın adı bugüne kadar gelmiş. Bu sebeple bölgede yetişen üzümlerin Avrupa’da da çok kolay bir şekilde yayılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Şarapçılıkta tutkunun çok önemli olduğunun altını çizen Monchiero, şunları söyledi: “Bağların arasında yetişmiş ve işle bütünleşmiş kişilerin daha başarılı olduğunu görebiliyoruz. Şarap, bizim için bir yaşam tarzı. Amacımız, iklim, toprak yapısı, üzümün çeşidi ve işgücü unsurlarını doğru bir şekilde bir araya getirerek 4-5 yıl içinde iyi sonuçlar almak. Kalecik’in kendine has bir hikayesi var. Kalecik Karası üzümü de, yıllanabilecek kalitede ve şık bir üzüm. Bu kadar istekli bir şekilde burada kalmamın sebebi, önümüzdeki dönemlerde Kalecik’in çok daha iyi yerlere geleceğine inanmam ve bölgede büyük bir potansiyel görüyor olmam.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ankara haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Ankara haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Gizli kalmış çok üzüm türü var haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.


    ANKARA YOL DURUMU
    Ankara1 DERECE
    Yol durumu »
    ANKARA NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Kasım 2017, Pazartesi
    • İmsak
      05:48
    • Guneş
      07:32
    • Öğle
      12:45
    • İkindi
      15:20
    • Akşam
      17:37
    • Yatsı
      19:09
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı