Gizem’e Rusya Göçmen Bürosu’ndan kötü sürpriz

Güncelleme Tarihi:

Gizem’e Rusya Göçmen Bürosu’ndan kötü sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 09:30

Rusya’da mahkeme, 64 günden beri cezaevinde tutulan Greenpeace aktivisti Türk vatandaşı Gizem Akhan’ın kefalet ücreti bu sabah ödendi. Ancak Gizem bu kez de Rusya’daki bir başka kurumun pençesine düştü. St. Petersburg Göçmen Bürosu bir açıklama yaparak, Gizem Akhan dahil kefaletle serbest bırakılmalarına karar verilen aktivistler hakkında açılmış holiganlık davası sonuçlanana kadar Rusya Federasyonu dışına çıkamayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Rusya yasalarına göre kefaletle serbest bırakılan bir kişi savcılık ve mahkemenin çağrısı üzerine sorgu ve duruşmalara katılması şartıyla hareket serbestisine sahip olmasına rağmen 30 Greenpeace aktivisti hakkında bu kuralın geçerli olmayacağı duyuruldu.

DURUŞMADAN KARELER

Çevrecilerin durumuyla ilgili açıklama St. Petersburg şehri Göçmen Bürosu yetkilileri tarafından resmi RIA ajansına yapıldı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Pirazlomnaya petrol çıkarma platformu eylemine katılan ve kefaletle serbest bırakılmalarına karar verilen kişiler, haklarında açılan holiganlık davası sonuçlanmadan Rusya dışına çıkış yapamaz. Haklarında Rusya Federasyonu suç yasasına göre dava görüldüğü için bunlar bizde kayıt altında bulunuyor. Serbest bırakılan sanıklardan herhangi biri, ülke dışına çıkmak bir yana St. Petersburg şehrini bile terk etmeye kalkışması halinde ilk kimlik kontrolüne takılır. Bu kişilerin serbestçe dolaşabilmesi için Rusya’ya yasal yollardan girdiklerine dair belgeleri olması gerekli. Federal Göçmen Bürosu olarak biz gereken bu belgeleri ancak yürütülen soruşturma ve dava sonuçlandıktan sonra çıkartabiliriz”.

Haberin Devamı

KEFALETİ BU SABAH ÖDENDİ
St. Petersburg mahkemesinin dün aldığı karar doğrultusunda arkadaşlarını hapisten çıkarma çalışmalarını sürdüren Greenpeace örgütü, Akhan için 2 milyon rublelik (yaklaşık 122 bin TL) kefaleti bu sabah saatlerinde ödedi. Gizem’in Rusya’yı hemen terk edebilmesi için kararın ise bu durumda iki devlet üst düzey yetkililerin atacağı adımlara bağlı kalıyor.

Bugün ayrıca Greenpeace aktivistlerini 18 Eylül tarihinde Kuzey Kutup bölgesine götüren Arctic Sunrice gemisi hakkında Uluslararası Deniz Hukuku mahkemesinde Hollanda tarafından açılan davanın sonuçlanması bekleniyor. Almanya’nın Hamburg şehrinde görülen deniz hukuku davasında Hollanda, geminin Rusya tarafından yasadışı yollarda el konduğunu savunuyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ST. PETERSBURG’DA PUTİN'LE BULUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün akşam saatlerinde Rusya ile Türkiye arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesine katılmak için St. Petersburg’a geldi. Kraun Plaza isimli bir Türk şirketinin inşa ettiği otele yerleşen Başbakan Erdoğan bugün beraberindeki heyetle birlikte şehir dışında yer alan Strelnya Sarayı’nda temaslarda bulunacak.

Haberin Devamı

Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ile ikili görüşme başladı. İkili görüşmelerin odağında yine Suriye var. Rusya, Suriye’de Beşar Esad yönetiminin görevinden ayrılmasının barış görüşmelerinde şart koşulamayacağını savunurken, Türkiye Esad’ın başında bulunduğu Suriye’de barışın gelemeyeceğini düşünüyor. Başbakan Erdoğan’ın Cuma akşamı Rusya’dan ayrılması bekleniyor. Beraberinde Gizem’i götürüp götüremeyeceği ise önümüzdeki 12 saat içinde belli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!