Giritliler Kuşadası'nı merkez seçti

Güncelleme Tarihi:

Giritliler Kuşadasını merkez seçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 17:09

Giritliler Kuşadası'nı merkez seçti

Haberin Devamı

MÜBADELE ile Türkiye'ye gelen Giritliler'in torunlarının kurduğu dernekler, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde federasyon çatısı altında biraraya geldi.

Yunanistan'ın Girit Adası'ndan, mübadele döneminde Türkiye'nin çeşitli yörelerine yerleşenlerin kurduğu dernekler Giritliler Federasyonu adı altında örgütlendi. Kuşadası merkezli kurulan federasyona 10 dernek fiilen, 2 dernek ise gözlemci olarak katıldı. Federasyon, önümüzdeki süreçte Lübnan Giritliler Derneği'nin katılması ile uluslar arası kimliğine kavuşacak. Kuşadası Derici Oteli toplantı salonunda düzenlenen toplantıya federasyonu oluşturan derneklerin yöneticileri ile CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da katıldı. Kayalı, "Bu kültürü yaşatmak hepimizin görevi. Etrafımız kan gölüne dönmek üzere. Bu nedenle birlikteliğimiz, kenetlenmemiz çok önemli.  Yıldırım Caddesi üzerinde bulunan tarihi değeri olan bir evi, Giritliler Federasyonu merkezi ve Girit Müzesi yapacağız" dedi. Kayalı, 2018 yılında Uluslararası Giritliler Sempozyumu'nu gerçekleştirmek için şimdiden çalışmalara başlanması gerektiğini söyledi.

Kuşadası Giritliler Derneği Başkanı Yunus Çengel ise Girit kültürünün yaşamasının, gelecek nesillerin geçmişlerini bilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Oluşturacağımız arşiv ile parçalanmış, bölünmüş ailelerin bireyleri birbirine kavuşacak. Bunun yanında Girit kültür kimlik araştırma merkezi kuracağız" dedi.

Konuşmaların ardından Yunus Çengel başkanlığa, Hakan Turhan ve Ahmet Çakmak başkan yardımcılıklarına seçildi. Genel Sekreterliğe Hakan Gülen getirilirken saymanlığa Selma Kırançeşme, üyeliklere Hüseyin Cahit Arseven, Hüseyin Şendağ getirildi. Denetleme Kurulu Başkanı Yaşar Güngör olurken üyeliklere Hüseyin Sunay, Ali Cem Con seçildi. Ayrıca Federasyon Hukuk Danışmanlığı'na Levent Baghaki, Proje birimi başkanlığına Hüseyin Türker getirildi. Türkiye'nin değişik illerinden gelen Giritli dernek temsilcileri katkıları ve desteklerinden dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı'ya teşekkür etti.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!