Giritli Türklerin mutfağı

Şerife Tunçgenç ve Mustafa Tunçgenç "Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze Yemekleri" adlı kitabı birlikte hazırladılar. Şerife Tunçgenç, 1924’te mübadele dolayısıyla Girit’ten İzmir’e göç eden Hanyalı bir ailenin kızı. 55 yıl boyunca kendi ailesinden öğrendiği bu yemek tariflerini mutfağında uyguladı.

Hürriyet Haber
31.05.2008 - 00:00 | Son Güncelleme :

Mustafa Tunçgenç de bu tarifleri derledi ve kullanılan otları araştırdı. Girit’te kullanılan yemek pişirme yöntemleri, Batı Anadolu’da kullanılan yöntemlere benziyor. Kitapta sadece farklı yöntemlere yer veriliyor: Ot salatalarını hazırlarken otları haşlayarak pişirmek, ot ve sebze haşlarken önce suyu kaynatmak, sonra ot veya sebzeleri suya atmak, ot ve sebze yemeklerinde yağda kızartma yönteminin az kullanılması, sebzelerin yeşil rengini koruyabilmesi için tencere kapaklarının yarım açık bırakılması gibi.

Girit mutfağı, aslında Giritli Türklerin ve Giritli Rumların mutfağı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak iki toplumun yemekleri birbirine çok benziyor. Yemeklerde en çok kullandıkları malzemeler aynı: Kuru soğan, domates, taze soğan, Girit kabağı, sakız kabağı, sarmısak. Giritliler, neredeyse tüm otlardan salata yapıyorlar: Ada papatyası, hardalotu, kabak filizi, turpotu, radika, sütlüot, şevketibostan, bakla filizi, acı veya tatlı sarmaşık, sinirotu vb. gibi otların her biri, ayrı bir salatanın ana malzemesi. İşte Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitaptan bir Girit yemeği tarifi.

DOMATESLİ PEYNİRLİ GİRİT KABAĞI (6-8 kişilik)

Girit kabağı şekil olarak sakız kabağına benzeyen dış yüzeyleri koyu yeşil renkli bir yaz sebzesi. Bu yemek için 2-3 cm çapında ve 10-12 cm uzunluğunda körpe Girit kabakları seçilmeli.

Malzemeler 1 kg Girit kabağı. 4 adet domates (yaklaşık 500 gr), 300 gr tulum peyniri, 4 diş sarmısak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 çay bardağı su, tuz.

Hazırlanışı 1. Kabakların iki ucunu kesip attıktan sonra bol suyla yıkayın. Daha sonra, peynir dilimlerini yerleştirebilmek için ortalarına uzunlamasına derin bir yarık açın. Bu işlemi keskin bir bıçakla yaparken kabağın bölünüp dağılmamasına dikkat edin.

2. Yıkadığınız domatesleri kabuklarını soyduktan sonra yaklaşık 1’er cm’lik küpler halinde doğrayın. Sarmısakların alt ve üst kısımlarını kesip kabuklarını soyun.

3. Tulum peynirini kabaklarda açtığınız yarıklara yerleşebilecek boyutlarda (4-5 mm kalınlığında, 2-3 cm eninde ve 5-6 cm uzunluğunda parçalar halinde) dilimleyin. Hazırladığınız peynir dilimlerini yerleştirdikten sonra kabakları tepsiye dizin.

4. Doğranmış domatesleri kabakların üzerine yayın. 4 diş sarmısağı bütün halinde domateslerin üzerine koyun. Son olarak bir çay bardağı zeytinyağını, kabakları örtecek kadar suyu ve peynirin tuzunu da dikkate alarak, gerekli miktarda tuzu ekleyin. Tepsiyi 200 dereceye ayarlı fırına verip 25-30 dakika pişirin. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra dilerseniz sarmısakları yemeğin içinden çıkarıp atın. Yemeğinizi soğuduktan sonra servis yapın.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün