Gilaburu suyu antioksidan deposu

Güncelleme Tarihi:

Gilaburu suyu antioksidan deposu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 13:37

ERCİYES Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Sağdıç, Kayseri ve çevresinde yetiştirilen gilaburu meyvesinin sıkılarak elde edilen suyunda 21 yararlı bakteri saptadıklarını söyledi.

Laboratuvar ortamında yaklaşık bir yıldır geleneksel yöntemle hazırlanmış gilaburu suyunu incelediğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Sağdıç, gilaburu suyunda vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı olan antioksidanların çokça bulunduğunu belirtti.

Yrd.Doç.Dr. Osman Sağdıç, toprak ya da plastik kaplarda 3 ay su içinde bekletildikten sonra, sıkılarak suyu çıkartılan gilaburunun vücuttaki zararlı maddeleri yok ettiğini söyledi. Gilaburu suyunun vücudun bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Sağdıç, “Hacılar, Akkışla, Bünyan ilçeleriyle, Gesi Beldesi’nden toplanan gilaburu meyvesini geleneksel yöntemle su haline getirip, çalışmalarımıza başladık. Pastörize edilmeden hazırlanmış gilaburu suyunun içinde 21 tane probiyotik (insan vücuduna yararlı bakteri) bulunuyor. Bu bakterileri pastörize edilmiş gilaburu suyunun içine koyarak insan vücuduna daha yararlı bir içecek yaptık. Bu içecek hem geleneksel bir tada sahip, hem de pastörize edildiği için daha uzun süre muhafaza edilebiliyor” dedi.

DOĞAL KORUYUCU MADDELER

Yrd.Doç.Dr. Sağdıç, vücuttaki zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyen laktobasillerin gilaburu suyunun içinde çokça bulunduğunu ifade ederek, “Anadolu’nun birçok yerinde adı bile bilinmeyen meyve ve sebzeler üzerinde araştırma yapıyorum. Bunlardan en önemlisi gilaburu meyvesi. Gilaburu suyunun içinde doğal koruyucular çok fazla. Gilaburunun bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Yrd.Doç.Dr. Osman Sağdıç, 2004 yılında yaptığı araştırmada ise sadece Nevşehir’de yetiştirilen kalecik karası üzümünün çekirdeğinin doğal koruyucu maddeler içerdiğini tespit etmişti. Yrd.Doç.Dr. Sağdıç, üzüm çekirdeği araştırmasıyla BBC’ye haber olmuştu.
Öte yandan, aç karnına içilen gilaburu suyunun böbrek taşlarını düşürdüğü biliniyordu.

AOG(OE/AAA)(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!