Gidiyoruz ama yanınızdayız

Güncelleme Tarihi:

Gidiyoruz ama yanınızdayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 00:00

20 Mart 2003 tarihinde “şok ve dehşet” diye anılan hava akınıyla başlayan Saddam Hüseyin’i devirmeye yönelik Irak’a askeri müdahale, dün Bağdat’ta yapılan sadece bir törenle resmen sona erdi.

Haberin Devamı

11 Eylül sonrasında George Bush Yönetimi’nin başlattığı savaşı, 9 yıl sonra söz verdiği gibi ABD Başkanı Barack Obama bitirdi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta törende; “Bağımsız ve egemen bir Irak hayaliniz gerçek oldu. Irak önümüzdeki günlerde terörizm, bölünme isteyenler, ekonomik, sosyal meseleler ve demokrasinin kendi talepleri nedeniyle sınavdan geçecek. Gidiyoruz ama Irak halkı yolunu tayin etmeye çalışırken ABD yine yanlarında olacak” dedi. ABD’nin Irak’ta hali hazırda 4 bin askeri bulunuyor. Aralık sonu itibariyle, bunların tamamını çekmeyi vaad ediyor. Bir zamanlar 500 askeri üste 170 bin personeli bulunan ABD, yeni dönemde dünya üzerindeki en büyük büyükelçiliği olan temsilciliği aracılığıyla Irak’ta faaliyetini sürdürecek. Askerlerin yerini de özel güvenlik şirketlerinin alması bekleniyor. Panetta, Irak’taki törenden sonra Türkiye’ye geldi.                       

SEKİZ YILIN ARDINDAN GERİYE KALANLAR / FOTO ANALİZ      

Haberin Devamı

Sayılarla müdahale

- ABD askeri can kaybı: 4.487 (geçen cuma itibariyle), yaralı 32.226, askeri maliyet 800 milyar doların üstünde.
-  Irak askeri can kaybı: Askeri müdahale sırasında 10 bin, Saddam sonrası 10.125
- Irak sivil ölümleri: Iraq Body Count (Sivil Toplum örgütü); 103. 536 ile 113.125, 2005’ten bu yana Irak resmi rakamları; 50.578

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!