Gıdınız kaç santim

Bel çevresi, bel-kalça oranı derken şimdi de boyun çevresi ölçülüyor. Boyun çevresinin genişlemesi, kalp ve damar, diyabet, obezite gibi birçok hastalık riskinin arttığına işaret. Uzmanlar uyarıyor: Boyun çevresinin kadınlarda 34, erkeklerde 37 santimetrenin üstüne çıkmasına izin vermeyin

Haberin Devamı

Malum erkeklerde bel çevresinin 102, kadınlarda 88 santimetreyi geçmesi ‘alarm’ sayılıyor. Hatta son zamanlarda bu oranlar erkeklerde 94, kadınlarda 80 santimetreye kadar düşürüldü. Çünkü karın çevresindeki yağlanma, obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor. Sonra buna bel-kalça oranı eklendi. Erkekler için sağlıklı bel-kalça oranı 1, kadınlar içinse 0.8. Şimdi de vücuttaki yağlanmadan nasibini alan, boyun çevresi ölçülüyor. Boynun adem elması diye bilinen bölümünden ölçüm yapılıyor. /images/100/0x0/55eaf979f018fbb8f8a2c72a
Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, “Yapılan çalışmalar santral, yani karın bölgesi yağlanmalarının, boyun çevresiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Karın çevresindeki yağlanma direkt kardiyovasküler hastalıklar açısından bir risk göstergesi. Boyun çevresinin kadınlarda 34, erkeklerde ise 37 santimetrenin altında olmasının sağlıklı beden ağırlığına işaret ediyor” diyor.

BEDEN KİTLE İNDEKSİNE BAKMAK YETMİYOR

Kanar, “Artık sağlık, kilo değerlendirmesinde beden kitle indeksi yetmiyor. Bel, kalça, boyun çevresi, vücuttaki yağ-kas kompozisyonuna bir arada bakılıyor. Zaten boyun çevresinin genişse, bel çevresi de geniş oluyor” diyor.
Çin’de 3182 diyabet hastasıyla yapılan bir çalışma kadınlarda boyun çevresinin 35, erkelerdeyse 39 santimin üzerine çıkması durumunda metabolik sendromun (insülin direnci, hipertansiyon, yüksek kolesterol hastalıklarının bir arada görülmesi) riskini artırdığını ortaya koydu. Beden kitle indeksi yağ dağılımının vücudun neresinde olduğunu göstermiyor. Ancak boyun çevresi ölçümü direkt olarak santral yağlanmayla ilişkili. 2010 yılında Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada boyun çevresinin diyabet, hipertansiyon ve uyku apnesiyle ilişkili olduğu görüldü.

MENOPOZLA BİLE İLGİSİ VAR

Bir araştırmaya göre menopoz öncesinde boyun çevresi 39 santimin üzerine çıktığında tansiyon, kolesterol, şekerle ilgili riskler artmaya başlıyor. Kadınların boyun çevresinin 39 santimetrenin altında olması menopoz döneminde yaşanabilecek sağlık sıkıntılarını azaltıyor. Boyun çevresi kalınlığının 42 santimetrenin üzerine çıkıldığında insülin direnci riski de artıyor.
Uludağ üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 469 gebeyle yapılan bir araştırma da boyun çevresi genişliğiyle horlama arasında ilişki saptandı. Horlayan gebelerdeyse gebelik hipertansiyonu ve gebelik zehirlenmesi görülme riski daha yüksek. Uzmanlar, gebelikte boyun çevresinin 34,7 santimetreyi aşmamasını öneriyor.

Haberin Devamı

Ünlü doktorun roman skandalı

Haberin Devamı

Doktor hastasının anlattıklarını izni olmaksızın kitabı veya romanına konu edebilir mi?
Daha fenası romanında hastasının onunla paylaştığı günlüklerini yazar mı?
Doktor, hastası ve ailesinden intikam almak için roman basar mı?
Yine romanında doğrudan hastasını, eşini, kızını, oğlunu hatta başka yakınlarını işaret eder, ‘non-fiction-kurgusal olmayan’ yazıyorum diyerek aslında küçük düşürmeye çalışır mı?
Bir doktor, bir hastası ve çalışanına nasıl bu kadar kin duyar?
Bunları bana söyleten ekranlarda, gazete sayfalarında görünmekten çok hoşlanan, pek ünlü bir çocuk nöroloğu...
Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin ve romanı: Kanıt Tanık Bilirkişi Amigdala Unutmaz 2.
Kitaptaki karakterler ve anlatılan pek çok olayın, Akyıldız ve tüm ailesinden intikam almak için yazıldığını anlamak zor değil. Kitabın kapağından, sayfalardaki anlatılar ve sonundaki aile albümüne kadar. N. Akyıldız’ın anlattıklarıyla, Prof. Dr. Keskin’in kitabı arasında ‘pes’ dedirtecek benzerlikler var. Kitabı okuyan N. Akyıldız defalarca hastaneye kaldırıldı, kızı E. Akyıldız romanı okuduktan sonra intihara kalkıştı.

PSİKİYATRİ UZMANI ‘DUR’ DEDİ

N. Akyıldız’ın tedavisini üstlenen ruh ve sinir hastalıkları uzmanı Dr. Tuba Olgun Erişkin, hastası ve ailesine yönelik ağır hakaret ve aşağılamada bulunduğu gerekçesiyle Prof. Dr. Keskin hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Akyıldız’ın avukatı Ayşegül Şahin de müvekkili ve kızı E. Akyıldız adına, aynı gerekçelerle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Tabip Odası, yine N. Akyıldız’ın başvurusu üzerine Prof. Dr. Keskin hakkında, branşı olmayan bir alanda hekimlik hizmeti vermesi ve tedavisini aksatması nedeniyle 21.12.2010 tarihinde 1 ay meslekten men, ayrı ayrı gerekçelerle uyarı ve para cezası verdi.

TAMAMLAYICI TIP
Nane çayına devam

Nane çayı kış aylarının gözdesi. Hazımsızlık, mide krampları ve gaz şikayetlerinde yararlı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada buna ek olarak nane çayının sindirime yardımcı olduğunu da söylüyor. Tıbbi nane yağı haricen uygulandığında artrit ve kas ağrılarının yanı sıra migren şikayetlerini de azaltıyor. Bir hatırlatma, reflünüz varsa içmeyin.

UZUN LAFIN KISASI

Yanlış: Kışın güneş koruyucu kullanmaya gerek yok. Güneş, kışın zarar vermez.
Doğru: Güneş dünyadan uzak olsa da zararlı ve yaşlandırıcı ışınları ulaşıyor. Korumaya alın.

SAĞLIĞIM İÇİN
Müjdat Gezen

Mutlaka yaparım: Çok az yerim, bu nedenle de çok sık acıkırım. Günde beş öğün yemek yerim.
Asla yapmam: Hayatımda hiç sigara içmedim, içmem.
Mutlaka yapacağım: Tatile çıkacağım.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Ebeveyne rehber

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Neslim Güvendeğer Doksat’ın Çocuk Ruh Sağlığı-Çocuğun Zihinsel ve Ruhsal Gelişimi ve Hastalıkları adlı kitabı Som Kitap’dan çıktı. Ebeveynlikte yolu gelişigüzel bulmak yerine, rehber arayanlara ideal.

Yazarın Tüm Yazıları