Gıdacılardan şeker uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Gıdacılardan şeker uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 15:51

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu(TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, yaklaşan Ramazan Bayramı ile şekerleme ve çikolata satışlarında yüzde 25’lik bir büyüme yaşandığını kaydederek, tüketicileri markalı, ambalajlı ve üretim izni olan ürünler almaları konusunda dikkatli davranmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki gıda sektörünün çatı kuruluşu olan TGDF ve Şekerli Mamül Üreticileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, yaptığı açıklamada, geleneksel olarak Ramazan Bayramları’nda şekerleme ve çikolata tüketiminde artış yaşandığına dikkat çekerek, kamuoyunu bilinçli davranmaları konusunda uyardı.

Kopuz, genel olarak, kakao kitlesi, kakao yağı, süt ve süt tozu ile şekerden oluşan çikolatanın, hammadde fiyatları, işçilik, enerji, ambalaj, yönetim, satış ve dağıtım, pazarlama ve depolama giderleri ile KDV’nin içinde bulunduğu kalemlerle üretim maliyetinin kilo başına 10-15 YTL, şekerleme maliyetinin de kilo başına 9-9.5 YTL’ye ulaştığını ifade etti. Tüketicilerin bu fiyatların altında kalan ürünlere rağbet etmemesini isteyen Kopuz, Türkiye’de kişi başına yaklaşık 2 kg olan çikolata ve şekerleme tüketiminin geleneksel bayramlarda artış gösterdiğini kaydetti.

Kopuz, tüketicilere markalı, ambalajlı ve üretim izni olan şekerleme ve çikolataları satın almaları çağrısında bulunurken, Türk gıda sektöründe faaliyet gösteren 40 bin firmanın yüzde 50’sinin hala merdiven altı üretim yaptığını belirterek, “Sektör olarak biz de bu durumdan çok rahatsızız. Bu konuda tüm devlet ve özel kuruluşlar ile Türk halkı duyarlı olmalı, herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Bu ürünlerin nerelerde üretildiği ve içinde neler olduğu belli olmadığını vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

“Bu nedenle halkımız, bilinen markalara, ambalajlı ürünlere rağbet etmeli ve üretim izinleri olup olmadığını, üretim ve son kullanma tarihlerini kontrol ederek, aldıkları ürünlerin detarjan ve parfüm gibi kokular içerip içermediklerine dikkat etmelidirler. Tüketicilerimiz bilinçli tercihlerle, kutsal şeker bayramının kendileri için zehir olmasını engellemelidir” çağrısında bulundu.

Türkiye’nin AB ülkelerinde kişi başına yıllık 10-15 kg olan şekerleme ve çikolata tüketimine ulaşmasının, ancak güvenli üretim ve bilinçli tüketimle mümkün olacağını belirten Şemsi Kopuz, “Maliye Bakanımız Sayın Unakıtan’ın aldığı KDV indirimi kararının, Ocak ayından itibaren kakaolu ürünlere yönelik olarak uygulanmasıyla birlikte kayıtdışı üretimin de hız keserek, güvenli tüketimin yolu açılacaktır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!