Gıda zehirlenmelerine dikkat

Hemen hepimiz kendimizde ya da yakın çevremizde gıda zehirlenmesi vakasıyla karşılaşmışızdır.

Haberin Devamı

Mide bulantısı ve ishalle kendini gösteren gıda zehirlenmesi bazen de bağırsaklara kadar inerek daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bir-iki günde atlatılan gıda zehirlenmeleri de vardır, ölümle sonuçlananlar da. Yani gıda zehirlenmesi ciddiye alınması gereken ve her yıl binlerce kişinin maruz kaldığı bir vakadır.

İstatistikler sanılanın aksine, Sanayi Devrimi’nden sonra gıda zehirlenmesi vakalarının artış gösterdiğini ortaya koyar. Çünkü toplu gıda üretimi yapan, yemekhane hizmeti veren tesislerin sayısı hızla artmış ve dışarıda yemek yeme alışkanlığı giderek yaygın hale gelmiştir. Bütün bu nedenler, hem gıda zehirlenmelerini hem de gıdayla geçen bulaşıcı hatalık riskini artırmaktadır. Zaten pek çoğumuzun başına gelen gıda zehirlenmesi de dışarıda yediğimiz yemekler sonucu ortaya çıkmakta.

Tabii durum her zaman böyle değil. Evinde hazırladığı yemekle zehirlenenler de var. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveleri yeterince iyi yıkayamamak ya da gıdaları gereken koşullarda saklayamamak da gıda maddelerinde bakteri üremesine ve bu bakterilerin hızla çoğalmasına neden olabiliyor. Peki nedir “gereken koşullar”. Gıda maddesinin cinsine bağlı olarak değişse de bunları, gıdayı yanlış ısıda saklamak, saklarken ısı değişikliklerine maruz bırakmak, açıkta bekleterek bakteri oluşumunu hızlandırmak olarak özetleyebiliriz. Örneğin derin dondurucudan çıkardığımız eti oda sıcaklığında çözdükten sonra tekrar derin dondurucuya koymak yaptığımız en yaygın hatalardan biridir. Bize düşen, sadece ucuz olduğu için, güvenmediğimiz yerlerden gıda almamak ve kendimize düşen hijyen şartlarını yerine getirmektir.

Haberin Devamı

Osmanlı usulü beğendili kuzu külbastı

Malzeme listesi

· 6 adet kuzu külbastı dilimi 
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz, kuru kekik
· 3 adet orta boy domates · 6 adet sivri biber 
· yarım çay kaşığı toz karanfil
· yarım tatlı kaşığı toz tarçın
· nohut büyüklüğünde 1 adet dövülmüş damla sakızı
Beğendi için;
· 6 adet kemer patlıcanı
· 1 yemek kaşığı un
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 3 yemek kaşığı kaşar peyniri
· 1 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Külbastı dilimlerinin üzerine tuz ve kuru kekik serpiştirip bir kenarda bekletin. Üzerine dövülmüş tarçın, karanfil, kimyon ve damla sakızını ekleyip 2-3 saat dinlendirin.  Diğer taraftan, beğendiyi hazırlamak için; patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra köz ateşinde ya da fırında, yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanların kabuklarını akan suyun altında soyup limonlu suda bekletin. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip unu ekledikten sonra 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Patlıcanları doğrayın.

Kavurduğunuz unun üzerine patlıcanları ilave ederek çatalın ucuyla tel tel oluncaya kadar karıştırın. Tuzunu katıp sütü de yavaş yavaş aktararak 2-3 dakika daha pişirin. Son olarak, rendelenmiş kaşar peynirini de serpiştirip birkaç kez daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağını teflon tavada kızdırıp külbastı etlerini çevirerek kızartın. Etleri tavadan alıp sivri biberleri ve dörde böldüğünüz domatesleri tavaya aktarın ve kapağını kapatın. Tavayı hafifçe sallayarak sebzeleri 3-4 dakika kadar kavurun. Beğendiyi ısıtıp servis tabağına alın. Üzerine et ve sebzeleri yerleştirdikten sonra servise sunun. 

Yazarın Tüm Yazıları