Gıda Çarşısı’na 2. Darboğaz Köprüsü

Haberin Devamı

İzmir’in en büyük toptan alışveriş merkezi gıda ve inşaatçılar çarşısının kuzey aksından girişi yıllardır dar bir köprüden sağlanmakta. Bir benzin istasyonunun içinden geçen yol köprü ile çarşı girişine bağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllar sonra büyük bir atılım yaparak köprünün sayısını ikiye çıkarmaya karar vermiş. Bu çözüm için hakikaten bayağı düşündükleri ve çok vizyoner bir alternatif yarattıklarını görüyorum.
İzmir’in en büyük gıda ve inşaat toptancılığının yapıldığı bu çarşıya yakışan daha kapsamlı bir çözümün üretilmesi gerekmez miydi? Geçen sene bu satırlarda yazdığım gibi, özellikle yüksek tonajlı araçların çarşıya ulaşması için daha yaratıcı bir proje geliştirilemez miydi? İzmir’in giriş arterlerine yakın bir noktada bulunan bu çarşıya ulaşımın daha kolay ve zahmetsiz şekilde yapılması gündeme gelmeli.
Kaldı ki, bu noktaya her gün toplu taşıma araçlarıyla gelen on binlerce kişinin de daha kolay bir şekilde çarşıya ulaşmalarını sağlamak gerekir. Metro, İZBAN ve otobüslerle gelen vatandaşlar işyerlerine ulaşabilmek için kilometrelerce yürümek zorunda.
İstanbul’da Boğaz’ı geçmek için inşaası devam eden tünelin yanı sıra üçüncü köprünün yapımına başlanırken, İzmir’in ticari hayatının atardamarlarından birine ulaşım için ortaya koyduğu 2. Darboğaz Köprüsü bir çözüm önerisi olmaktan çok uzak. Maalesef bu yaklaşım, günü kurtarmaktan ileri gidemiyor.

Haberin Devamı

Üniversiteliler ve yurt problemleri
İzmir’deki üniversitesi sayısı neredeyse katlanarak artıyor. Tabii buna paralel olarak da öğrenci sayısında da büyük bir artış yaşanıyor. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı başka illerden şehrimize misafir olarak geliyor. En büyük sorunu ise kalacak yer konusunda yaşıyorlar. Üniversiteler şehri İzmir’in acil olarak yurt yapımına ihtiyacı var. Güvenli ve inşaat açısından emniyetli yurt binalarının üretilmesi şart. Mevcutların da elden geçirilerek günümüz şartlarına getirilmesi de çok önemli. Özellikle inşaat tekniği ve yeterliliği bakımından sağlamlığı tartışılan eski binaların güçlendirilmesi veya yıkılarak yeniden yapılması kapsamlı bir proje dahilinde ele alınmalı. İzmir’deki kamu kuruluşlarının ilgili birimleriyle özel sektörün işbirliği içerisinde olarak bu konuda alternatif projeler üretmeleri, üniversiteli gençlik açısından şehrimize ayrı bir dinamik kazandıracaktır.
Şehrimize okumak için gelen bu gençlerimizin geleceğinde bizim de bir katkımızın olması önemlidir. Zira bu katkı, ülkemizin yarınlarında yönetici veya üretici olacak gençlerimizin yıllar sonra bir yatırım ya da bir destek veya başka bir şekilde mutlaka şehrimize geri dönmesini sağlayacaktır. Yarınların temeli bugünden atılır, yarın ise bugünü şekillendirmek için ise çok geçtir.

Yazarın Tüm Yazıları