Gezi’nti sözlük

Taksim’de olup biteni anlamaya/anlamamaya çalışanlar için yalan/ yanlış bilgiler.

Haberin Devamı

Çınar: Uğruna kıyametler koparılan ağaçlar işte bunlar. Çınargiller familyasından uzun boylu, kalın çaplı ağaç türü. Mesire yerlerinde gölge ağacı olarak dikililir. Yaprakları tozdan ve gazlardan fazla etkilenmediği için büyük şehirlerin caddelerinde, park ve bahçelerinde tercih edilir.
Çapuling: Başbakan’ın göstericiler için kullandığı ‘çapulcular’ teşbihine binaen ‘çapul’ köküne İngilizce mastar eki ‘ing’ eklenerek,eylem yapmaya devam etmek anlamında türetilen kelime.
Sııııık bakalım: Bak bunu iyi belle, gösterilerin en popüler tezahüratı. Çığırtkanlar “Sıııık bakalım” dediklerinde devamı şöyle gelecek: “Sık bakalım, sık bakalım, biber gazı sık bakalım / Maskeyi çıkar, copunu bırak, delikanlı kim bakalım!” Yok artık, kimlere karşı söylendiğini sormayacaksın herhalde! (Bakınız ‘çiğdem’)
Çiğdem: İzmirlilerin çekirdeğe verdiği bu yerel isim protestolardan sonra küçümsemek amacıyla polislere ve attıkları gaz bombalarına takıldı.

Haberin Devamı

ÜÇ BÜYÜKLERDEN TEK BÜYÜK’E

Çarşı: An itibariyle Türkiye’nin bütün kızlarında 300 Ispartalı’vari bir karizma uyandırmış, haklarında fan siteleri açılan, hangi takımı tuttuklarının da hiçbir önemi kalmamış taraftar grubu.
Ultraslan: Gezi olayları başladığından beri sadece Milli Takım’ı destekleyen, daha önce hangi takımı tuttuklarının da bir önemi kalmamış taraftar grubu.
12 numara: Sabah yürüyüşü için Boğaz Köprüsü’nü tercih eden, Anadolu yakası yakışıklıları. Bittabii ki bir süredir daha önce hangi takımı desteklediklerinin önemi yok.
Deniz Gezmiş: AKM’ye bakınca bu posteri göreceksin; şaşırma. Çapulcu idolü. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun kurucusu, 1972’de, 25 yaşında iki dava arkadaşı ile birlikte idam edilen sosyalist devrimci.
Che Guevara: Deniz Gezmiş’in küresel versiyonu. Ağzında purosuyla yalıçapkını gibi fırlama fırlama sırıttığına bakmayın; 1967’de öldürüldüğünde dönemin Küba gerillaları lideriydi ve az daha bütün Latin Amerika’yı komünist yapacaktı.
Zello: Daha çok Ankara ve İzmirli göstericilerin haberleşme için kullandıkları telsiz programı. Bir gazetenin ileri-geri sürdüğü iddiaya göre göstericiler bu program sayesinde Houston’dan yönetilen bir örgütün üyesi. Canlı yayında itiraf ettiği üzere böyle bir örgüt varsa Nazlı Ilıcak da örgüt yöneticisi.

Haberin Devamı

TÜY DÖKÜCÜ ARASI DİRENİŞ TV YAYINI

#diren...: Twitter’daki #direngezi hashtag’inden yola çıkılarak, sonuna eklediğiniz kelimeyle destek verilmek istenen her olay, kişi, grup ya da duruma uydurulan bir espri: #direnantrikot, #direniphonesarji, #direngaranti...
Redhack: Kendilerini Marksist ve sosyalist olarak tanımlayan bir hacker grubu. Gezi müdahalesini protesto için İstanbul emniyet müdürlerinin telefonlarını paylaştılar.
Anonymous: Mısır Baharı, Tunus Yasemin Devrimi, İstanbul Baharı gibi çeşitli siyasi olayları, genellikle devlet teşkilatlarına ait sitelere saldırılar düzenleyerek protesto eden aktivist grubu. Hükümet sitelerine saldırılar düzenlediler.
Halk TV: Ülkenin sokaklarına kamera doğrultmaya cesaret edebilen ve tüy dökücü, horlama ilacı gibi uzun reklamların arasında bir de bunları yayımlama cüreti gösteren TV kanalı.
Jack Dorsey: Twitter’ın yaratıcısı ve CEO’su. Taksim’de yaşanan olaylarla ilgili bir tweet attı.
Komün: ‘Sosyete’ yani açık toplumun tersi. Bir grup insanın ortaklaşa üretmesine ve tüketmesine dayanan kapalı topluluk. Gezi Parkı’nda ülkenin en eğitimli üst sınıflarının kömün oluşturmasıysa sosyologları hayrete düşürecek cinsten bir vaka.
Henri Prost: 1935-51 arasında Gezi Parkı bölgesi de dahil olmak üzere İstanbul’un nazım planını hazırlayıp uygulayan Fransız mimar.
Vendetta maskesi: Bazı insanların suratında al yanaklı, kireç suratlı maskeler göreceksin, korkma. Sönmez göz oyuklarından dışarı taşan ışık. Çünkü bunlar,  ‘V for Vendetta’ filminde (2006) diktatör bir rejime başkıranların taktığı maske.

Haberin Devamı

FAZLA SEMPATİK BİR VEKİL

Hrant Dink: Parkın yürüyüş yollarından birinde ‘Hrant Dink Caddesi’ tabelası göreceksiniz. Dink, 2007’de, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin önünde silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybeden Ermeni kökenli Türk gazetecidir.
TGB flamaları: En ateşli tezahüratların yapıldığı yöne kafanı çevirdiğinde bu flamaları göreceksin. Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, İşçi Partisi çizgisine yakın ve Kemalist vurgusu yüksek bir gençlik örgütlenmesi.
Beleş AVM: Park içinde ihtiyaç duyanların her türlü gereksinimini bedava karşılayan barakalar.
Gezi kütüphanesi: Bağışlarla kurulan ve isteyenlerin bedava kitap alabilecekleri pop up kitapçı.
POMA: Polisin kullandığı, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı TOMA’ya karşılık ele geçirilen TOMA’lara verilen isim: Polis Olaylarına Müdahale Aracı (Bkz. Davulcu Vedat’ın telsiz konuşması)
Zıpkın: Direnişin başından beri parktaki hamağında yaşayan Cemal Doğan’ın gaz maskeli, güneş gözlüklü köpeği.
Anti-kapitalist Müslümanlar: İbadetlerini huzur içinde yapabilsinler diye, namaz kılarlarken solcuların başlarında nöbet tuttukları, ezber bozan bilinmedik/alışılmadık türden müminler.
Sırrı Süreyya Önder: Dozerin önüne yatacak kadar cesur, en Beyaz Türk’ü BDP’li yapacak kadar sempatik Meclis kaçkını, halk insanı vekilimsi.
Yasak ne ayol?:  Olayların başından beri meydandan çekilmeyen lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel örgütünün (LGBT) slogansı/mavramsı/testisimsi slogan!

Haberin Devamı

Gece melekler ve bizim çocuklar

Abdullah Cömert:

 “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganını Hatay’dan değil artık cennetten attığına inanılan melek. Olaylar sırasında başına aldığı iddia edilen darbeyle hayatını kaybeden ilk kahraman.  

Mustafa Sarı:

O da bir melek. Adana’da göstericileri dağıtma emrini yerine
getirirken görev başında  hayatını kaybeden fidan gibi polis komiseri.

Mehmet Ayvalıtaş:

Bir başka melek. İstanbul’da polisten kaçmaya çalışırken bir otomobilin altında can verdi.

Ethem Sarısuluk:

Kızılay’daki protestolar sırasında  yaralandı, beyin ölümü gerçekleşti.

Yazarın Tüm Yazıları