Gevrek mi gövdeli mi şarabı nasıl seçeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Gevrek mi gövdeli mi şarabı nasıl seçeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Bir restorana gittiniz, şarap siparişi verdiniz. Garson itinayla tavsiye ettiği şarabı tatmanız için bardağınıza bir yudumluk koyuyor. Peki ama siz şarabın iyi ya da kötü olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bunun için ya yıllardır şarap içen ve damak tadını bulmuş biri olmanız gerekiyor, ya da şarap eğitimi almış olmanız. Her ikisi de bende yok diyorsanız, en yakın zamanda yaklaşık üç saat süren şarap eğitimlerinden birine katılmanızda fayda var.

Bu eğitimlerde şarabın ne olduğu, tarihi, nasıl tadılacağı, iyisinin nasıl anlaşılacağı, çok detaya girilmeden anlatılıyor. En sonunda da öğrendiklerinizi tadımla uyguluyorsunuz. Merakı devam edenler için, birkaç hafta süren ve konuların daha detaylı işlendiği eğitimler devam ediyor.

İyi ya da kötü şarabı ayırt etmek zor iş. Çünkü kişinin damak zevkine göre değişen göreceli bir kavram. Ancak yine de çeşitli püf noktaları var. Kavaklıdere Şarapları Pazarlama ve Eğitim Koordinatörü Levon Bağış, bu püf noktalarını şöyle sıralıyor: “Şarabın, kişiyi koku ve tatta rahatsız etmemesi gerekir. Burna kötü kokular veriyor, yuttuğunuzda ilaç içmişsiniz gibi acı tatlar bırakıyor, ekşi ya da alkollü bir sıvı içiyormuş gibi his yaratıyorsa buna kötü şarap diyebiliriz. Lezzetli olanlar, üzümden gelen tüm aromaları taşıyanlardır. Türkiye’de diğer ülkelerdeki gibi etikete bakılarak anlaşılacak bir kalite kontrol sistemi yok. Bu yüzden market rafından seçilirken bilindik, dürüst olduğuna inanılan üreticilerden şarap almak faydalı olur. Bir de şarap çok engin bir deniz olduğundan kişinin kendi damak zevkine uygun olanı bulması için deneme yapması gerekir. Örneğin Boğazkere üzümü, çok tanenlidir yani damakta bıraktığı buruk bir tadı vardır. Kalecik karası, daha rahat içimli, zarif şaraplardandır. Çünkü taneni çok fazla değildir. Beyaz şarap üzümü sauvignon blanc, çok asitli bir üzümdür. Bu yüzden daha gevrek, daha canlı şaraplar ortaya çıkartır. Chardonnay ya da narince gibi üzümler ise biraz daha gövdeli, daha yalın şaraplar ortaya çıkarabilirler.

HANGİ KADEH

Kadeh seçimindeki en temel ayrım kırmızı ve beyaz şarap kadehidir. Beyaz şarap kadehleri biraz daha ufak olmalıdır. Çünkü beyaz şarap soğuk servis edilir. Bardak büyük olduğunda kadehte uzun süre kalıp ısınır ve tadı bozulur. Bu yüzden beyaz şarapta hem ufak kadeh tercih edilir, hem de içine az şarap konur.
Kırmızı şaraplarda da son dönemde çok büyük kadehler popüler oldu. Ancak bu kullanım yanlışlığına düşmemek gerekir. Bir fanusu andıran bu kadehler, şarabın havayla çok fazla temas etmesine sebep oluyor. Bunun yanı sıra şarabın ısısının iyi ayarlanması zorlaşıyor. Ayrıca kokunun burnunuza çok fazla gelmesi, içimde iyi bir durum değil.

ODA SICAKLIĞI KARMAŞASI

Şarap içiminde en önemli ayrıntılardan biri, servis sıcaklığı. Sadece evlerde değil, restoranlarda bile bu konuda yapılan önemli bir yanlış var. Örneğin kırmızı şarabın oda sıcaklığında içilmesi önerilir. Ancak toplumdaki oda sıcaklığı anlayışı 24-25 dereceyken, şarap şişelerinin etiketlerinde de belirtildiği gibi bu ısının 16-18 derece olması gerekiyor. Bundan daha sıcak servis edilen kırmızı şarapta kötü tatlar almak mümkün. Kırmızı şaraplarınızı marketten aldıktan sonra mutlaka karanlık ve nemli bir ortamda saklayın. Mutfak evyesinin altı çok ideal mesela. Servisten 15 dakika önce buzdolabına koyarsanız ideal sıcaklığı yakalayabilirsiniz.
Beyaz şarabın tadını veren en önemli maddelerden biri asit. Bunun ortaya çıkması için soğuk içilmesi tavsiye edilir. Ama şarabı donacak seviyeye gelene kadar buzlukta bekletmeyin. İdeal sıcaklık 4-6 derecedir. Servis etmeden 30 dakika önce buzdolabına koymanız yeterli.

DEGÜSTATÖRÜN SÖZLÜĞÜ

Degüstasyon Şarabın veya başka bir alkollü içkinin duyusal özelliklerinin tadımcılar tarafından duyu organları aracılığı ile saptanması.
Tanen Üzümlerin çekirdek ve kabuklarında bulunan, burukluk veren maddeler.
Apelasyon Şarabın kökenine göre kontrollü olarak adlandırılması.
Baharlı Daha çok kırmızı şaraplarda hissedilen baharat çağrışımlı kokular ve tatlar için (Şiraz üzümünün bibersi lezzetli bir şarap vermesi gibi) kullanılır.
Çiçeksi Daha çok aromatik üzüm çeşitlerinden yapılan şaraplarda hissedilen çiçek çağrışımlı kokular için kullanılır.
Sek Şekerliliği minimum düzeyde olan şarap.
Sepaj “Üzüm çeşidi” anlamına gelen, şarabın yapıldığı üzümü kasteden Fransızca bir kelimedir.
Denge Şarabı oluşturan asit, tanen, şeker, aroma, alkol gibi pek çok madde var. Bunların dengeli bir şekilde şarapta bulunmasından bahsedilirken kullanılır.
Gövde Şarabın damakta bıraktığı ağırlık, yoğunluktur.
Uzunluk Bazı şaraplara uzun, bazılarına kısa denir. Bir şarabı yuttuktan sonra damağınızda, ağzınızda şarabın etkisinin ne kadar süre devam ettiğini anlatırken kullanılır.
Bitiş Şarabı yuttuktan sonra damak ve genzinizdeki tadı anlatır.

TADIMA KATILIN

Doluca’nın geleneksel hale gelen, İstanbul Kadeh Kaldırıyor etkinliğinin dördüncüsü başladı. 15 Kasım’a kadar Gina, 360, Borsa İstinye Park, Changa, Da Mario, İstanbul Modern, La Brise, Masa, Mikla, Sunset, Şans, Topaz ve Vogue gibi mekânlarda şarap tadımları yapılacak. Etkinlik boyunca başta Doluca ve Sarafin serisi şarapları olmak üzere Fransa, İtalya, Şili, Kaliforniya ve Avustralya’dan 63 şarap tadılacak. Aynı zamanda, Doluca şarap yapımcılarının imzasını taşıyan, bugüne kadar üretilmiş şaraplardan farklı karaktere sahip Signium’un 2007 rekoltesini ilk deneyenlerden biri olacaksınız. Rezervasyon için Tel: (212) 272 49 16.

KURSLAR

İSTANBUL Anatolian Vineyards 0216 478 63 19, Kavaklıdere 0212 360 05 40, Kayra Akademi 0212 252 91 61, Doluca 0212 213 40 00 ANKARA Kavaklıdere 0312 467 57 75.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!