Gergedanlaşma

DEVLET Tiyatroları (DT) Genel Sanat Yönetmeni Sayın Lemi Bilgin bir konuşmasında Devlet Tiyatroları’nda bir ‘memurlaşma’dan söz ediyor. İlginç bir tanı. Anlaşılan oyuncular DT kadrolarına girdikten sonra genleri değişime uğruyor, memurlaşıyorlar!

Haberin Devamı

Ancak bu söylemde bir küçümseme yok mu? Ülkenin dürüst memurları kabul edecekler mi?
Şu soruyu soruyorum: Bu ülkede bir devlet memuru (sağlık sorunları olmadan) kaç gün, kaç hafta, kaç ay, kaç yıl görevine gelmeden devletten maaş alabilir?
Deli saçması bir soru  değil mi? Aynen öyle. Ancak görelim yetkililer bu soruya nasıl yanıt verecek?
İlk yanıt, ilk Kültür Bakanımız Talat Halman’dan geldi. Yıl 1971. DT oyuncularından biri on yıldır sahneye çıkmamış. Yani 1961 yılından beri DT’den maaş alan bu bey, Ankara’nın merkezi bir yerinde kahvehane işletiyormuş! İyi mi? Onu 5, 4 yıl hiç sahneye çıkmayan başkaları izliyormuş.
Son Kültür Bakanımız bunu 30 yıla çıkarıyor (Cumhuriyet)
Öyleyse memurlaşma yerine İonesco’nun izniyle‚ ’Devlet Tiyatrolarında gergedanlaşma’ desek bu tür değişimine?
(...)
DT yöneticileri sadece kendi hakları incindiği zaman şikayetçi olmuşlar. Benim bildiğim tek istisna Sayın Mine Acar... Maaş alıp sahneye çıkmayan oyunculardan şikayet ediyor. (Milliyet) Ankara ve İstanbul’da 128 oyuncu sahneye çıkmamış.
Basınımızda bu soruna eğilen Doğan Hızlan’ın Hürriyet gazetesinde konuyla ilgili başlığı şöyle: ‘Son sezon 358 sanatçıdan %36’sı sahneye çıkmamış.’
Ülke çapındaki sorun (şimdilik bu  soyut sözcüğü kullanalım) ortada. Peki çözüm?
Tiyatro bir et kombinası, ya da kağıt sanayisi değildir. Tek merkezden yönetilemez.
Tümcenin arkası kendiliğinden gelir.
Güngör DİLMEN

Haberin Devamı

Alevi önderleri hedef gösteriliyor

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan’a soruyor:
Devletin kurumlarını ele geçiren tarikat ve cemaatlerin aksine, siyasetle hiç ilgisi olmayan Alevi inanç önderlerine neden dil uzatıyorsunuz? Onları neden miting malzemesi yapıyorsunuz?
Bir yanda Alevi açılımından söz edip, diğer yandan Alevi inanç önderlerine iftira atarak, miting alanında toplanan binlerce kişiye hedef göstermek çelişki değil mi?
Peki, Atatürk ilkelerine ve laik Cumhuriyete bağlı olan Alevi inanç önderlerini neden sevmiyorsunuz?

Emek gaspı

EĞİTİM İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli’den çağrı:
YÖK, elinden geleni yaptı (!), topu savcılığa attı... Aslında, Milli Eğitim sisteminin güvensizlik aşıladığı, herkesin hakkı olanı, belli düşüncelerin ve kadrolaşmaların hizmetine sunduğu bir ortamda bu yaşananlar emeğin gaspı anlamına gelmektedir. MEB, YÖK ve ÖSYM’yi sorumluluklarının gereği olarak, bu olayı bir an önce açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz.

Haberin Devamı

Baykal Adana’da referandumu konuşacak

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, referandum üzerine ilk konuşmasını cumartesi günü Adana’da yapacak.
Baykal, ABD’den döndükten sonra gece yarısı Adana’ya gelecek ve ertesi günü Hilton’da 11.00’de Çukurova GİAD’ın geleneksel ‘Türkiye Geleceğini Konuşuyor’ toplantısına katılacak. Çukurova GİAD Başkanı Hakan Çelik, daha önce de AKP’den Hüseyin Çelik’i davet ettiklerini belirterek, “Baykal’ın konuşma başlığının ‘Referandum Süreci ve 2020’ye Doğru Türkiye’ olacak” dedi.
Baykal, uzun süreden beri ilk kez bir etkinlikte konuşacak; bu bakımdan ‘Baykalseverlerin’ Adana’da kendisini dinlemek için toplanacağı ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Atilla Kart’a yanıt

AKP Samsun Milletvekili ve Grup Başkanvekili Suat Kılıç’ın kayınpederi olduğu bilinen Ali Yüksel (Almanya’da Şeyhülislam olarak tanınıyor) hakkında CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bir soru önergesi vermişti. “Ali Yüksel Başbakanlıkta ne iş yapar?” Başbakan Atilla Kart’ın sorularına yanıt vermiş midir?  Soruların yanıtları nelerdir?
Hasan AKMERT
(Not: www.tbmm.gov.tr’ye girerseniz, bu soruya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in verdiği yanıtı bulabilirsiniz. Çiçek şöyle diyor:
“Kamu kurum ve kuruluşlarına atanacak kişilerde aranan şartlar, atamayla ilgili usul ve esaslar kanunlarla ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
Soru önergesinde adı geçen kişinin ataması da bu kapsamda yapılmış olup, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda müftü muavinliği, İzmir-Bornova vaizliği, Olgunlaştırma müdür yardımcılığı, Alanya Lisesi ve Antalya Ortaokulu Din Bilgisi ve Ahlak Dersleri öğretmenliği gibi alanlarda çalışmış kamu deneyimi olan bir kişidir.
Ayrıca adı geçen kişi Almanya’da ‘Auslandinstitüt’ (Yabancılar) lisan eğitimi görmüş, Bochum Üniversitesi Şarkiyat bölümünde ihtisas derneklerinde eğitim ve idari görevlerde bulunmuş ve aralarında Türkler, Almanlar ve Arapların da bulunduğu 26 federasyonun üyeliğine sahip Almanya İslam Konseyinde Din Kurulu Başkanlığı yapmıştır.)

Haberin Devamı

Efkan Ala’dan açıklama

BAŞBAKANLIK Müsteşarı Efkan Ala’dan gelen açıklama şöyle:
“26.8.2010 tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki köşenizde ‘Şeker Çocuk’ başlığı ile kaleme aldığınız yazınızda ileri sürdüğünüz şahsıma yönelik iddialar tamamen gerçekdışıdır.
Bilgilerinizi ve 5187 sayılı kanunun 14. maddesi uyarınca gereğini rica ederim.”
(‘Şeker Çocuk’ yazısı, Anayasa Mahkemesi raportörlüğünden ayrılan Osman Can’ın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yerleştirilmesi için yapılan girişimleri ve bu konudaki kulislerde konuşulanları özetliyordu. Okumayan hukuk adamlarına bu yazıyı okumalarını öneririz.)

Biliyor musunuz

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek’in, referandum çalışmaları için 750 bin liralık bütçeleri olduğunu, AKP’nin ise sadece İstanbul’daki harcamasının 50 milyon civarında olduğunu öğrendiklerini bir TV yayınında söylediğini..

Yazarın Tüm Yazıları