Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler

Güncelleme Tarihi:

Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 14:13

Emekli bir emniyet amiri, halihazırda görevli bir polis, Çorlulu bir balıkçı, Rizeli bir esnaf ve ünlü ressam Pablo Picasso... Bu beş benzemezi bir araya ne getirmiş olabilir? Hikâye, Tekirdağ’da geçiyor. Tekirdağ Emniyeti, eskiden emniyet müdür yardımcılığı yapmış Edip K. ve yanındaki dört kişiyi, Picasso’nun klasik dönemine ait olduğu iddia edilen bir tabloyu 3 milyon liraya satmaya götürürken yakaladı. Edip K. ise tablonun kendisine hediye olduğunu öne sürdü...

Haberin Devamı

Bundan bir buçuk ay önce Tekirdağ Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’ne (KOM) bir ihbar telefonu geldi. Telefondaki kişi, Türkiye’ye kaçak yollardan sokulan bir Picasso tablosunun, bir alıcıya 3 milyon liraya satılacağını, resmin yurtdışındaki değerininse 25 milyon dolar olduğunu söylüyordu.

Tekirdağ Emniyeti harekete geçti. Önce tablonun alıcısıyla temas kurdu, sonra ihbarda adı geçen kişileri takibe aldı. Emniyet güçleri 9 Şubat’ta operasyon düzenledi. Beş zanlıyı, iki araçla Marmara Ereğlisi’nden Seymen’e doğru ilerlerken durdurdu.

Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler

ARAÇTAN POLİS ÇIKTI

Durdurulan birinci araçtaki iki kişiden biri sürpriz bir isimdi: 2008-2011 yılları arasında Bartın Emniyeti Müdür Yardımcılığı yapmış olan, Tekirdağ doğumlu Edip K...

Haberin Devamı

Tablo, Edip K.’nın yanında oturan üniversite öğrencisi oğlu Erdem K.’nın sırt çantasındaydı.

Edip K., sorgu sırasında tabloyu İranlı bir arkadaşının kendisine hediye ettiğini söyledi. Resmi satmak için değil, değerini öğrenmek amacıyla Saray ilçesinde adını bilmediği bir ekspere götürdüğünü iddia etti.

Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler

Pablo Picasso’nun (solda) olduğu iddia edilen tablo (altta) katlanarak taşındığı için üstünde kat izleri var. Emekli Emniyet Amiri Edip K.’nın tabloyu 3 milyon liraya satmak istediği iddia ediliyor.

Polisin durdurduğu ikinci aracın direksiyonundaki Murat G. de emekli Emniyet Amiri Edip K.’nın akrabasıydı. Kimlik tespiti yapıldıkça iş daha da ilginç bir hal aldı çünkü araçlardaki tek polis Edip K. değildi. Diğer zanlılardan Gültekin G. de Rize Emniyet Müdürlüğü’nde polis memuruydu. Bünyamin A. ise Rizeli bir esnaf.

Beş zanlı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Resimse Tekirdağ Müzesi’nde uzman olmadığı gerekçesiyle, ekspertiz raporu için Mimar Sinan Üniversitesi’ne gönderildi. Rize’deki polis memuru Gültekin G. olay sonrasında açığa alındı.

Haberin Devamı

SAÇMA SAPAN BİR RESSAM

Olayı bir de onun ağzından dinlemek için yakalanan araçtaki kişilerden Murat G.’yle Çorlu’da buluştuk. Balıkçılık yapan Murat G., emekli Emniyet Amiri Edip K.’nın halasının damadı olduğunu, Tekirdağ’daki babasını ziyarete giderken Marmara Ereğlisi Balık Pazarı’nda kendisiyle buluştuğunu anlattı: “Edip K. Tekirdağ’da babasını ziyarete gidiyormuş. ‘Buluşalım’ dedi. Marmara Ereğlisi’ne karides almaya gitmiştim. ‘Pazardayım, gel’ dedim. Bir kahvehanede buluştuk. Çerkezköy’e gitmek istiyorlardı. Ben de Çorlu’ya kadar götürebileceğimi söyledim. Yola çıktık, 15-20 dakika sonra polisler bizi tıpkı filmlerdeki gibi çevirip araçtan indirdiler.”

Haberin Devamı

Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler

Murat G., Picasso resmiyle kesinlikle bağlantısı olmadığını iddia ediyor. Söylediğine göre, Rize’den gelen diğer iki kişiyle de kahvehanede oturuken tanışmışlar. “Saç-sakal birbirine karışmış, çapulcu tiplerdi. Gültekin G.’nin polis memuru olduğunu, aracımız durdurulup üzerindeki beylik tabanca bulunduğunda öğrendim” diyor.  “Peki, neden kendi arabalarıyla gitmediler, onları neden siz götürdünüz?” diye sorduğumuzdaysa “Edip K.’nın arabası çok küçüktü, tek kapılıydı, sığmadılar” diyor.

Zanlılardan bir diğeri, Rizeli esnaf Bünyamin A.’yla telefonda konuştuk. Polis memuru Gültekin G. ile aynı araçta yakalanmasını ‘tamamen tesadüf’ olarak nitelendiriyor. Resimle hiçbir ilgisinin olmadığını söylese de dünyaca ünlü ressam Picasso’ya kızgın: “Gültekin G.’yi tanımam. Picasso da saçma sapan bir ressam. İlkokul çocuğuna boya versen, öyle eciş bücüş resim yapmaz!”

Haberin Devamı

Resmin orijinal olup olmadığı henüz belli değil. Tekirdağ Emniyeti, resim satılmış olsaydı, 3 milyon liranın organize örgüt içinde dağıtılmış olacağını düşünüyor. Emniyet kaynakları, Mimar Sinan Üniversitesi’ne gönderilen resmin orijinal çıkması durumunda, zanlıların kültür varlığı kaçakçılığından 3-5 yıl, sahte çıkması halindeyse dolandırıcılıktan 2-3 yıl ceza istemiyle yargılanacağını söylüyor.

PİCASSO’NUNKİLER GİBİ EĞRİ BÜĞRÜ DEĞİL

Tabloyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Tekirdağ Müzesi Müdürü Önder Öztürk, Picasso’ya ait olduğu öne sürülen resim hakkında şöyle düşünüyor:

“Resim savcılıktan bize gönderildi. Resmin arkasında ‘1920’ tarihi ve Arapça’ya benzeyen birkaç mühür var. ‘Uzmanımız yok, ekspertiz yapamayız’ diyerek İstanbul’a, Mimar Sinan Üniversitesi’ne gönderilmesini istedim. Şu anda orada orijinal olup olmadığı araştırılıyor. Şahsi fikrim, reprodüksiyon olduğu. İnternetten araştırdım, Picasso’nun resimleri eğri büğrü, bu onlara benzemiyor.” 

Haberin Devamı

KAÇAKÇILARIN YOLU TÜRKİYE’DEN GEÇİYOR

Gerçekse de sahteyse de üj-bej yıl yiyecekler

Picasso’nun ‘Saçını Tarayan Çıplak Kadın’ tablosu.

1990’daki Körfez Savaşı’nın ardından Irak askerleri Kuveyt’teki müze ve sanat galerilerini yağmaladı. Eserlerin büyük bölümünü Picasso’ya ait olduğu iddia edilen resimler oluşturuyordu. Bunları 2003’te, ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in evinden çalınan Picasso tabloları izledi. Türkiye kaçakçılar için bu sanat eserlerinin geçiş yolu. İşte Türkiye’de yakalanan ve Picasso’ya ait olduğu öne sürülen resimlerden bazıları:

Eylül 2010: Saddam Hüseyin’in sarayından çalınan 3 milyon dolar değerindeki iki tablo Gebze’de bir operasyonla ele geçirildi. İstanbul Resim ve Heykel Müze Müdürlüğü’ne gönderilen tabloların piyasa değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Mart 2011: Körfez Savaşı’nda Kuveyt Müzesi’nden çalınan Picasso’nun nü tablosu, Balıkesir’de 10 milyon dolara satılmak istenirken yakalandı.

Ocak 2013: Elazığ Emniyeti, bir ihbar üzerine Picasso’nun 3 milyon dolara satılmak istenen ‘Harlequin’s Family’ (Harlequin’in Ailesi) adlı yağlıboya tablosunu ele geçirdi.

Haziran 2015: Iğdır’da yapılan operasyonda Türkiye’ye yasadışı yollarla sokulan Picasso’ya ait iki yağlıboya tablo ele geçirildi.

Ocak 2016: İstanbul Emniyeti, Bakırköy’de Picasso’nun ‘Femme habiller ses cheveux’ (Saçını Tarayan Çıplak Kadın, altta) olduğu iddia edilen resmi ele geçirdi. Resim, 8 milyon TL’ye satılmak üzereydi.

EN DEĞERLİ ÇALINTI PİCASSO’LAR

La Coiffeuse (Kuaför): ABD, Paris’te 14 yıl önce bir müzeden çalınan yağlıboya tabloyu, 2007’de Washington’daki Fransa Büyükelçiliği’ne teslim etti. Tabloya yaklaşık 15 milyon dolar değer biçildi.

- The Naked Woman (Çıplak Kadın): 2009 Ağustos’unda, Irak’ın güneyindeki Razzia’da çalınan ‘Femme Nue’ (Çıplak Kadın) adlı tabloyu 450 bin dolara satmak isteyen bir kişi yakalandı. Değeri 10 milyon dolar olan tabloda Picasso’nun imzasının yanı sıra Kuveyt Müzesi’nin damgası da bulunuyordu.

- Le Pigeon aux Petit Pois (Küçük Gagalı Güvercin): Tablo, 2010’da Paris’teki Modern Sanat Müzesi’nden çalındı. Uzmanlar, resim bugüne dek zarar görmediyse değerinin 90 milyon TL’den fazla olduğunu söylüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!