Genital siğiller moralleri bozmasın

CİNSEL ilişki ile bulaşan frengi, bel soğukluğu gibi hastalıklara etkin yapılan tedaviyle artık, günümüzde çok az rastlanıyor.

Haberin Devamı

Virüslerin neden olduğu genital siğiller (kondilom veya genital wart) cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar sıralamasında birinci sıraya yükseldi. Genital bölgedeki kılları jilet, sir, ağda gibi yöntemlerle temizleme alışkanlığı, siğil sayısının artmasına neden olmaktadır. HPV’nin (Human Papilloma Virüsü = İnsan Siğil Virüsü) önemli özelliği genital bölge derisinde yıllarca saklanabiliyor olması. Bazen yıllar önce bulaşmış siğil, birden bire çıkabiliyor.
“Virüs bulaşanların çoğunluğunda görünür bir hastalık meydana gelmiyor, ama hastalığı taşıyor ve bulaştırıyorlar” diyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Dereli, kondomun bulaşmayı önlemediğine dikkat çekerek şunları söyledi:
Ben ile karıştırılır
“Genital siğiller, cinsel organlar ve anüs çevresinde yerleşir. Çeşitli boylarda, değişebilen renklerde olabilir. Bunlar, az sayıdan yüzlerceye kadar ulaşan karnıbahar görünümlü, deriden kabarık oluşumlardır. Genellikle az diye hastalar “ben” zanneder ve tedavi ettirilmez. Genital siğili oluşturan 40 kadar HPV türü var. Yüzde 10-15 kadarını, tip 16, 18 gibi kadınlarda “rahim ağzı kanseri”ni yaptığı ispatlanmış türler oluşturur. Son yıllarda cinsel ilişki yaşamamış kadınların aşılanması ile korunmaları sağlanmaktadır. Bu aşıların bazılarının rahim ağzı kanserlerinin yanı sıra genital siğil bulaşmasını engellemesi de söz konusudur. Genital siğiller sünnetsiz erkeklerde penis kanserine neden olabilir. İdeal bir tedavi yok, ağızdan ya da sürme yolu ile virüsleri yok etmek mümkün. Bulaşıcılığı azaltmak için görünür siğillerin tedavi edilmesi şarttır. En iyi tedavi, siğillerin sıvı azot yardımı ile dondurulmasıdır.”

Haberin Devamı

Sağlık ve güzellik aynı çatı altında

HASTANECİLİKTE ileri teknik ve yöntemleri Türkiye’ye getiren, ‘Şifa Hastaneler Grubu’ ile sağlıkta ilkleri kurup, bu kurumdan ayrılan Opr. Dr. Mahmut Akdoğan, şimdilerde Bornova’da Pretty’iz Güzellik ve Bakım Salonu’nu kurdu. Dr. Akdoğan, 1.2 milyon dolar yatırımla “Tepeden Tırnağa Sağlıklı Bakım” sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Dr. Mahmut Akdoğan, “Bornova Kipa karşısında 5 katlı müstakil binamızda Pretty’iz adı ile hizmet vereceğiz. Sağlıklı vücut ve cilt bakımı, epilasyon, diş bakımı, plastik cerrahi, saç ekimi gibi bakımlar uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Salonda görevli 20 kişilik ekibimizle tai masajı, sauna ile el ve ayak bakımını ileri teknolojiyle gerçekleştireceğiz. Ayrıca, konuklarımız için kafemiz de var” dedi.

Hayvan dostu belediye

Haberin Devamı

İZMİR’de kazaya uğrayan ya da çeşitli nedenlerle yaralanan hayvanlar sahipsiz değil. Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü her ay bir çok yaralı ve hasta hayvanın yardımına koşuyor. Türkiye’deki sayılı hayvan hastanelerinden birine sahip olan Konak Belediyesi sadece kendi ilçesine değil, çevre ilçe ve kentlere de hizmet veriyor. Uzman veteriner hekimlerin yer aldığı Konak Belediyesi sağlık ordusu bir yıl içinde 8 bini sokak, 6 bin 500 sahipli hayvanın ameliyatını ve tedavisini gerçekleştirdi. Bu sayede yaşama döndürülen hayvanlar ya sahipleniliyor veya belediyenin hayvan konaklama bölümünde bakım altında tutuluyor. Çağdaş toplumların insana olduğu kadar çevreye ve bu çerçevede hayvanlara da saygı göstermesinin gerekliliğinin altını çizen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan önümüzdeki günlerde yeni bir hayvan ambulansı ile hizmet ağlarını genişletecekleri de vurguladı.

Yazarın Tüm Yazıları