Genişleyen şerit, sürücüyü hıza teşvik ediyor

Güncelleme Tarihi:

Genişleyen şerit, sürücüyü hıza teşvik ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 01:10

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, "Şehir içinde ana caddeye üç şerit konuyorsa ve bu şeritlerin her biri de 3,5 metre genişliğinde oluyorsa, 'oh' diyorsunuz ama bir bakıyorsunuz, o caddede durmadan trafik kazası oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, trafik kazalarında son 20 yılda artış gözlendiğini, her yıl meydana gelen bir milyon 200 bin civarındaki kazanın milli ekonomiye yıllık zararının 20 milyar lira olduğunu söyledi. Trafik kazalarının birçok insanı sakat bıraktığını, ailelerinde ise derin üzüntü ve depresyona yol açtığına işaret eden Güner, şöyle konuştu:
"Trafik kazalarının asgari seviyeye indirilmesi için altyapı unsuru çok önemli. Özellikle yerel yönetimlerin bu konuda çok dikkatli olması lazım. Altyapıyı Karayolları ve belediyeler yapıyor. Karayolları, bu konuda ihtisaslaşmış ama yerel yönetimler böyle değil, onlar bu kadar seçici olmuyor Seçici olmadıkları için yanlış yapılan çok şey var. Mesela yol geometrisi, tabela ve ışıklandırma gibi şeyler kaza nedenidir."

Haberin Devamı

DURMADAN TRAFİK KAZASI OLUYOR

Geniş şeritlerin hıza neden olduğunu savunan Güner, "Şehir içinde ana caddeye üç şerit konuyorsa ve bu şeritlerin her biri de 3,5 metre genişliğinde oluyorsa, 'oh' diyorsunuz ama bir bakıyorsunuz, o caddede durmadan trafik kazası oluyor. Şehir içinde normalde şeritlerin dar olması gerekir. Şeridi ne kadar genişletirseniz, sürücüyü o kadar hızlı gitmeye tahrik edersiniz. Belediyeler, bu şeritleri geniş yapabiliyor ne yazık ki" şeklinde konuştu.

CEZALAR YETERLİ DEĞİL

Güner, mevzuata bakıldığında eskiye göre para cezalarının arttığını ancak yeterli olmadığını savundu. "Hapis cezaları da çıktı caydırıcı olması için" diyen Güner, "Alkollü araç kullananlara nasıl para veya hapis cezası yüksekse kırmızı ışıkta geçene de aynı şekilde olması lazım. Kavşaklar, kazaların en çok olduğu yerlerdir. 'Kırmızı ışığı geçmek' demek, kazaya davetiye çıkartmaktır. Bölünmüş yollardaki hız limiti düşürülmeli" değerlendirmesinde bulundu. Güner, trafik kazalarını sıfıra indirmenin mümkün olmayacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zararı en aza indirmek için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İsveç, trafikte çok iyi ve dünyaya model. Trafik kazalarında ölümleri sıfıra indirmek gibi bir hedefi var. İsveç, kazaların ölümlü olmamasını hedefliyor. Bununla ilgili otomobil teknolojisini çok ileri götürdü. Onların ülkesindeki insanlar eğitimli. Trafiği biliyor ve başlarına ne geleceğini idrak ediyorlar. Biz de birine anlattığınızda, 'tamam' diyor ancak idrak etmeyerek sadece dinlemekle kalıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!