(geniş haber) Başbakan Yıldırım " Darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapılasal reformlar yapmamız lazım"

Güncelleme Tarihi:

(geniş haber) Başbakan Yıldırım  Darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapılasal reformlar yapmamız lazım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2016 17:40

(geniş haber) Başbakan Yıldırım " Darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapılasal reformlar yapmamız lazım"

Haberin Devamı

Özgür ALTUNCU - Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL,(DHA) Başbakan Binali Yıldırım Kurtköy'de katıldığı açılışta konuşan, "Türkiye'nin geleceği için birlikte hareket edeceğiz. Kavga etmeye lüzum yok. Ortak yapacaklarımız daha fazla. Ayrılıklarımız daha az. Neyimizi paylaşamıyoruz? Bu memleket hepimize yeter" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesinin işbirliğiyle hayata geçirilen, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Açılışta ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da yer aldı.

"YENİKAPI RUHU DEVAM ETMELİ"
"15 Temmuz sonrası gerçekleşen Yenikapı ruhunu, devam ettirmek en önemli işlerimizden biri" diyen Başbakan Binalı Yıldırım, darbe goygoycuları olarak nitelediği bir kesimin kavga çıksın diye uğraştığını söyledi. Yıldırım, "'Şimdi bunlar birbirlerine girecekler diye' bekliyorlar. Avucunuzu yalarsınız. Bu millet büyük millettir. Bu millet sizin gazınıza gelmez. Bu topraklarda kader birliği yaptık. Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla her türlü etnik, her türlü mezhep bizim tarihimizde var. Geleneğimizde var. Ama bunların üzerinde millet olma şuuru, hiçbir zaman kaybolmamıştır. Bu millet sizin gazınıza gelmez. Bu topraklarda kader birliği yaptık" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ VARDİYALI ÇALIŞIYORLAR"
"Bugün bölücü terör örgütü, FETÖ gitti BÖTE geldi" diyen Başbakan Yıldırım terör örgütlerinin vardiyalı çalıştıkları söyledi. Yıldırım, " Bunlar vardiyalı çalışıyor. 15 Temmuz'da bunlar vardiyadan düştü. Bölücü terör örgütüne geçti. Hangisi gelirse gelsin, bu büyük millet karşısında vız gelir, tırıst gider" ifadesini kullandı.

GÜLDÜREN TARİH HATASI
Kısa süre içinde İzmir'den İstanbul'a 2 saat 50 dakika ulaşılabileceğini söyleyen Başbakan Yıldırım, "Var mı böyle bir şey? Var. Yaparsan olur. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Eserler ortada. Cumhurbaşkanımız bu işin başını çekti. Bizlere yön verdi, istikamet verdi. Vermeye devam ediyor. Biz de gereğini yapıyoruz. 26 Temmuz'da boğazın yeni gerdanlığı katılmış olacak" dedi. Uyarı üzerine "25 mi dedim" diyen yıldırım ayı yanlış söylediğinin hatırlatılması üzerine, "26 Ağustos. Artık Temmuz'da takıldık kaldık. Artık o iş geride kaldı. Hayat devam ediyor, işimize bakalım. 26 Ağustos büyük gün. Büyük bir eseri Türkiye'ye kazandırmış olmanın mutluluğunu birlikte yaşayacağız" diyerek salondakileri güldürdü.

ONLAR EMEKLİLİĞİ BEN SEÇİMİ DÜŞÜNÜYORUM
Arkadaşları ile projeleri konuşurken, "Arkadaşlar vaktimiz yok" dediğini hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Acele edelim. Hızlı çalışalım. Bizim arkadaşlar, işte 'efendim vaktimiz var'. Onlar vaktimiz var derken, 65 yaşını düşünüyor. Emeklilik zamanı. Ama ben bir dahaki seçimi düşünüyorum. Arada böyle bir fark var. Onun için vakit yok. Zamana karşı yarışıyoruz. Kaybedilen zamanı telefi etmek gibi bir görevimiz var. Türkiye istikrarsız dönemde kaybetmiştir. 70 kayıp, 80 telafi. 90 kayıp. 200'ler telafi. Hep böyle mi gideceğiz kardeşim? Kazanalım. Geri sarıp, tekrar kaybettiklerimizi bularak sevinmeyelim. Bir adım ötesi, bunu yapmaya mecburuz" şeklinde konuştu.

"YAPISAL REFORMLARI YAPMAMIZ LAZIM"
15 Temmuz gecesi Türkiye'nin büyük bir felaketle karşı karşıya geldiğini belirten Yıldırım, "Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok. Bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalarla kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi. Darbe oldu. Olağanüstü Hal ilan ettik. İlk günden dedik ki Biz OHAL'i kendimize ilan ediyoruz, vatandaşa değil. Çünkü bu darbe girişimini başlatanlardan hesap sormamız lazım; en ağır şekilde... Hukukun, adaletin emrettiği her türlü hesabı sormamız lazım. Bu darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapısal reformları, düzenlemeleri yapmamız lazım. Ve bu darbe girişimini başlatan terör örgütünün bütün bağlantılarını ortaya çıkarmak, devletle milletle ilişkilerini kesmek; bunun için OHAL'i ilan ettik. Ama iş alemimize dedik ki; 'Durmak yok yola devam.' Bir gün bile durmayacaksınız" dedi.

SABANCI: ÜLKEMİZ DEMOKRASİ SINAVINDAN GEÇTİ
Açılış töreninde ev sahibi sıfatıyla konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı," 15 Temmuz akşamı, ülkemiz büyük bir demokrasi sınavından Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, ve hükümetimizin ortaya koyduğu kararlı liderlik, basın ve muhalefetin desteği ve elbette en önemlisi halkımızın güçlü iradesi sayesinde başarıyla geçti" dedi.

"MUTABAKAT ZEMİNİ KORUNMALI"
7 Ağustos tarihindeki Yenikapı mitingine değinen Sabancı, "Tarihimizde bir ilk gerçekleştirilerek, milyonların tek yürek olmasıyla önemli bir uzlaşı ortamı yakalandı. Bu mutabakat zeminini korunması ve demokrasimizin bu zemin üzerine daha sağlıklı inşasının, yine hep beraber, birlik olarak gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.

2023 HEDEFİ VURGUSU
Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezini sanayi-üniversite iş birliğinin ilk kalesi olarak tanımlayan Sabancı, " Türkiye'yi 2023 hedeflerine adım adım yaklaştıracak birbirinden başarılı projelere imza atılacağına inancımız tam. Sadece bu projenin sahibi olan Sabancı Üniversitesi ve Kordsa Global adına değil, tüm Sabancı Topluluğu ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için canla başla çalışan, üreten herkes adına, tüm üniversitelerimiz adına size teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

AÇILIŞI YAPILAN MERKEZ
Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Bu merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin AR-GE ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacaklar. Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi; bu merkezde birlikte araştırmanın ve üretmenin getireceği güçle, Türkiye'nin yeni yüksek teknoloji üssü olmayı hedefliyor. Merkez Dünyanın sayılı test merkezlerinden ve Avrupa'nın sayılı kompozit üreticilerden biri olarak faaliyet gösterecek. 15.000 m2 kapalı alan ve 3.350 m2 laboratuvar altyapısının yer alacağı Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi; Türkiye'de temel araştırmadan prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek. Merkez, hizmet ettiği tüm endüstrilere çağ atlatacak yüksek katma değerli kompozit malzemelerle Türkiye'ye daha fazla değer katmayı hedefliyor. 100 milyon TL yatırımla hayata geçirilen ve Türkiye'deki kompozit alanındaki en donanımlı laboratuvar ve üretim tesisine sahip olan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezin'de; kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, kuluçka hizmetleri, ara mamul üretimi, prototip parça üretimi ve ticarileştirme faaliyetleri de gerçekleştirilecektir. Doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, üretim mühendisleri ve teknisyenleri aynı çatı altında bir araya gelmiş olacak.

BAŞBAKAN MERKEZİ GEZDİ
Açılış töreninin ardından Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

 (FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!