Geniniz geçmişiniz bir kartta

Güncelleme Tarihi:

Geniniz geçmişiniz bir kartta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 22:03

Bundan sonra tüm genetik özelliklerinizi ve DNA’nızdaki ‘hatalı’ bölümleri bir hafıza kartında saklayabileceksiniz. Doktora gittiğinizde tek yapmanız gereken, bu kartı ‘okutmak’ olacak...

Haberin Devamı

Mikrogen Genetik Tanı Merkezi’nden Prof. Dr. Volkan Baltacı ve Centogene A.G. Ceo’su Prof. Arndt Rolfs, bir ortak basın toplantısıyla, yeni geliştirilen ‘genetik geçmiş hafıza kartı’nı anlattılar.

Prof. Rolfs, her bireyin 100 -150 arasında genetik hastalık taşıdığını, hastalıklara neden olan genlerin artık bir ‘genetik geçmiş hafıza kartı’ ile cepte taşınabileceğini söyledi. Rolfs, “Tüm genom ve ekson (genin en küçük birimi) dizilimi ile bir genom üzerindeki 3 milyar bazdan bilgi alınıyor ve bu karta yükleniyor. Sadece birkaç damla kan ile yapılıyor” dedi.

VER DNA’YI, AL ‘ÇIKTI’YI

Prof. Dr. Volkan Baltacı da Türkiye’de her 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğunu ve bu nedenle doğacak çocukta genetik arıza olma oranının yüzde 25’e çıktığını hatırlatarak genetik hafıza kartını şöyle anlattı:
“Yeni teknolojiler, insanın tüm genetik şifresini verebiliyor artık. DNA’mızı makineye koyuyoruz ve çıktıyı alıyoruz. Bir doktora gittiğimizde, kişiye özel tedavi için bu genetik şifreye ihtiyacı var. Hepimizde 22 bin gen var. Herhangi birinde bozukluk olası. Biri, şimdi, gelecekte ya da çocuklarımızda hastalık olarak çıkabilir. Çıkan veri ile kişinin derdi neyse onu çözebiliyoruz.”

Haberin Devamı

ENGELLİ BEBEK SIFIRA İNEBİLİR

Prof. Dr. Volkan Baltacı, kişiye özel genetik hafıza kartı ile yapılabilecekleri şöyle özetledi: “Örneğin, kısırlık çözülebilir, doğacak bebeğin özürlü olacağı bilinebilir; ya gebelik sonlandırılabilir ya da o ailedeki genetik sorun, tüp bebek yöntemi ile bir sonraki nesilde yok edilebilinir. Özürlü bebek riski de böylece sıfıra indirilebilir. Bazı hastalıklarda erken tanı ile çözülebilecek kök hücre tedavileri söz konusu. Gelecekte bir mide problemi için bile doktora gidilse, genetik şifreniz yanınızda olursa, sorun çok daha kolay çözülecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!