"Genetik ve sağlıklı yaşam konferansı"

Güncelleme Tarihi:

Genetik ve sağlıklı yaşam konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 11:39

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, önceden tedbir almakla kanser hastalığını yüzde 80 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Terzioğlu, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Genetik ve Sağlıklı Yaşam Konferansı”nda, insanın genetik yapısıyla ilgili bilgi verdi.

İnsanın oldukça karmaşık bir yapısı olduğunu ve çok basit bir eyleminde dahi onbinlerce işlemin gerçekleştiğini ifade eden Terzioğlu, bir söz söylemek istendiğinde beyinde çok kısa sürede 50 bine yakın işin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kadınlardan, doğum öncesinde bebeklerinin down sendromlu olup olmadığını test için alınan suyun tehlike oluşturduğunu öne süren Terzioğlu, “Bu durumda çocuğun mongol doğma ihtimali eğer kadın 34 yaşını geçmişse yüzde 4, 38 yaşını geçmişse yüzde 7-8 olmaktadır. Bu nedenle yapılan yanlış bir uygulamadır” dedi.

Günümüzde hasta olduğu için hastaneye giden insanlardan yüzde 60-70'inin aslında hastaneye gitmesine gerek olmadığını, çok basit tedbirlerle kendilerini tedavi edebileceklerini anlatan Terzioğlu, şunları söyledi:

“Ailesinde kalıtsal bir hastalık, özellikle de kanser hastası olanların bir sağlık merkezine gidip durumlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Çünkü kanser hastalığı, 5 veya daha fazla gende bozukluk olması durumunda ortaya çıkmaktadır. İnsanda doğuştan 2 veya 4 gen zaten bozuk olabilmektedir. Eğer ailede kanser hastalığı varsa o kişide 1 gen daha bozulabilmekte ve kanser hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle önceden tedbir almakla hastalığı yüzde 80 oranında azaltmak mümkündür.”

Sigaranın kanser yapmada önemli etkisinin bulunduğunu ileri süren Terzioğlu, “10 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen 100 kişiden 12'si kanser olmaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak için vatandaşların sağlık merkezlerine gitmeleri önemlidir. Sigarayı bırakmada sağlık kuruluşlarında yapılan tedavi ile yüzde 75 oranında başarı elde edilmektedir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!