Araştırmalara göre insanın yiyecek tercihlerini ve tat almasını belirleyen dört önemli faktör var. Aile çevresi, kültürel birikimler, bireysel tecrübeler ve belki de aklınıza hiç gelmeyen genetik etmenler.
Ben bu GENETİK meselesini çok ilginç bulup, araştırmalarımı derinleştirmeye pek kararlıyım!!! Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, dünyanın en güzel tadı; annenin yaptığı yemekte saklıdır. Erkeklerin her zaman ‘illa da annemin yemeği’ demesini haklı bulduğumu bilmenizi isterim.
İnce Noktalar
Bildiğimiz nohuttan ve yeşil şam fıstığından kahve yapıldığını, hem de köpürdüğünü ben bir kaç kez tattım. Bizim pastırmamıza karşılık İtalyanların pastramisi, Yunanlıların da bastörması var.
Beyaz peynirli mezgit
Bir fırın kabına sıraladığınız balık dilimlerinin üzerine, önce birer dilim beyaz peynir sonra yuvarlak doğradığınız domatesleri yerleştirin. Karabiber tanelerinden serperek, kremayı paylaştırın. 175 derecedeki fırında 10 dakika pişirin. Çıkarıp, üzerlerine halka doğranmış biberleri koyun. 10 dakika daha pişirip, fırından alın.
Yemekçinin notu: Beyaz peynir tuzlu olduğu için, ayrıca tuza gerek yoktur. Biberler, yanmasın diye ikinci aşamada konmuştur.
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
6 dilim mezgit fileto
6 dilim beyaz peynir (kibrit kutusu kadar)
2 adet domates
2 adet çarliston biber
1 paket hazır çiğ süt kreması
1 tatlı kaşığı tane karabiber
Sezar salatası
Yapılışı:
Marul yapraklarını yıkayıp, süzdürün. Salata tabağının zeminine, iri parçalar halinde yerleştirin. Kıtır ekmeği serpin. Sos malzemesini, yumurtayı beyazlaşıncaya kadar çırpın, azar azar zeytinyağını ilave edin. Ezilmiş ançuez, dövülmüş sarımsak, hardal ve limon suyuyla birlikte iyice karıştırın. Salatanın üzerine dökün. Peynir rendesi serperek, servis yapın.
Yemekçinin notu: Ançuez, genellikle hamsi, bazen çaça, sardalye veya tirsi balıklarından yapılan tuzlu ve yağlı balık ezmesidir.
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Malzeme listesi
1 adet marul
1 su bardağı kıtır ekmek (kruton)
1 çay bardağı eski kaşar peyniri rendesi
Sosu için:
4 yemek kaşığı ançuez
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı hardal
2 adet yumurtanın sarısı (çiğ)
2 adet limonun suyu
Tuz
Tahinli lokma
Yapılışı:
Elmaların kabuklarını soyup, rendeleyin. Tahin, ceviz ve tarçınla karıştırıp, bir kenara alın. Hamur için; margarini toz şekerle ezip süt, yumurta, vanilya, kabartma tozu ve tahini karıştırın. Bu karışıma yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak bir hamur tutun. Hamuru merdaneyle büyükçe ve ince açın. Hazırladığınız karışımla, hamurun üzerini kaplayın. Kalın bir rulo yapıp, üstüne yumurta sarısı sürün. Kıyılmış fındıkları serpip, 150 derece ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.