"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Genetik meselesi pek derin

Araştırmalara göre insanın yiyecek tercihlerini ve tat almasını belirleyen dört önemli faktör var. Aile çevresi, kültürel birikimler, bireysel tecrübeler ve belki de aklınıza hiç gelmeyen genetik etmenler.

Ben bu GENETİK meselesini çok ilginç bulup, araştırmalarımı derinleştirmeye pek kararlıyım!!! Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, dünyanın en güzel tadı; annenin yaptığı yemekte saklıdır. Erkeklerin her zaman ‘illa da annemin yemeği’ demesini haklı bulduğumu bilmenizi isterim.

İnce Noktalar

Bildiğimiz nohuttan ve yeşil şam fıstığından kahve yapıldığını, hem de köpürdüğünü ben bir kaç kez tattım. Bizim pastırmamıza karşılık İtalyanların pastramisi, Yunanlıların da bastörması var.

Beyaz peynirli mezgit

Bir fırın kabına sıraladığınız balık dilimlerinin üzerine, önce birer dilim beyaz peynir sonra yuvarlak doğradığınız domatesleri yerleştirin. Karabiber tanelerinden serperek, kremayı paylaştırın. 175 derecedeki fırında 10 dakika pişirin. Çıkarıp, üzerlerine halka doğranmış biberleri koyun. 10 dakika daha pişirip, fırından alın.

Yemekçinin notu: Beyaz peynir tuzlu olduğu için, ayrıca tuza gerek yoktur. Biberler, yanmasın diye ikinci aşamada konmuştur.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

6 dilim mezgit fileto

6 dilim beyaz peynir (kibrit kutusu kadar)

2 adet domates

2 adet çarliston biber

1 paket hazır çiğ süt kreması

1 tatlı kaşığı tane karabiber


Sezar salatası

Yapılışı:

Marul yapraklarını yıkayıp, süzdürün. Salata tabağının zeminine, iri parçalar halinde yerleştirin. Kıtır ekmeği serpin. Sos malzemesini, yumurtayı beyazlaşıncaya kadar çırpın, azar azar zeytinyağını ilave edin. Ezilmiş ançuez, dövülmüş sarımsak, hardal ve limon suyuyla birlikte iyice karıştırın. Salatanın üzerine dökün. Peynir rendesi serperek, servis yapın.

Yemekçinin notu: Ançuez, genellikle hamsi, bazen çaça, sardalye veya tirsi balıklarından yapılan tuzlu ve yağlı balık ezmesidir.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

1 adet marul

1 su bardağı kıtır ekmek (kruton)

1 çay bardağı eski kaşar peyniri rendesi

Sosu için:

4 yemek kaşığı ançuez

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı hardal

2 adet yumurtanın sarısı (çiğ)

2 adet limonun suyu

Tuz


Tahinli lokma

Yapılışı:

Elmaların kabuklarını soyup, rendeleyin. Tahin, ceviz ve tarçınla karıştırıp, bir kenara alın. Hamur için; margarini toz şekerle ezip süt, yumurta, vanilya, kabartma tozu ve tahini karıştırın. Bu karışıma yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak bir hamur tutun. Hamuru merdaneyle büyükçe ve ince açın. Hazırladığınız karışımla, hamurun üzerini kaplayın. Kalın bir rulo yapıp, üstüne yumurta sarısı sürün. Kıyılmış fındıkları serpip, 150 derece ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi


2 adet elma

3 yemek kaşığı ceviz (ince çekilmiş)

3 yemek kaşığı fındık (ince çekilmiş)

1 tatlı kaşığı tarçın

6 yemek kaşığı tahin

Hamuru için

125 gr. yumuşak margarin

2 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 kahve fincanı süt

3 yemek kaşığı tahin

2 kahve fincanı toz şeker

Un (Aldığı kadar)
X