Genelkurmay: TSK AB'ye karşı değil

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay: TSK ABye karşı değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişine karşı olmadığını en yetkili ağızlardan pek çok kere tekrarladığını belirtilerek, bazı çevrelerin TSK'yı, Türkiye'nin AB'ye girişine karşıymış gibi göstermelerinin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, 25 Aralık 2000 tarihinde bir gazetede Fransız Milli Güvenlik Akademisi'nin Türkiye'yi ziyareti esnasında verilen bir brifingde TSK'ya atfen, ''Asker 2010 dedi'' başlığıyla bir haber yayınladığı kaydedilerek, bu haberin müteakip günlerde diğer bazı yayın organlarındaki köşe yazarlarının da benzer şekilde kamuoyunu yanıltıcı yorumlarına sebep olduğu belirtildi.

TSK'nın, NATO, Barış İçin Ortaklık, Akdeniz Diyalogu, Bölgesel İnisiyatifler ve ikili ilişkiler nedeniyle çok sayıda ülke ile askeri eğitim ve işbirliği faaliyeti içinde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, bu kapsamda yılda 400-500, ayda ise ortama 30-35 civarında yabancı heyetin TSK'nın davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret ettiği ve bu ziyaretler esnasında kendilerine resmi brifingler ve sosyal faaliyetleri de kapsayan programlar düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Konuyla ilgili olarak yapılan incelemede, Fransız Milli Güvenlik Akademisi'nden bir heyetin, Milli Güvenlik Akademimizi ziyareti esnasında da benzer uygulamanın yapıldığı, misafir heyete resmi brifing verilerek sorularının cevaplandırıldığı, ancak bu faaliyetler esnasında Avrupa Birliği'ne 2010'dan önce girilemeyeceğine ilişkin bir ifadenin kullanılmadığı tespit edilmiştir.

"Kokteylde söylenenler TSK'yı bağlamaz"

Haberi yapan ve 'Asker 2010 dedi' başlığını atan gazetecinin, heyetin diğer görüşmeleri ve sosyal faaliyetleri esnasında edindikleri izlenimlerden yola çıkarak söz konusu ifadeyi kullandığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, bahse konu heyetin, ülkemizi ziyareti esnasında Genelkurmay Karargahı'na herhangi bir ziyaretleri de olmamıştır. Daha önce de defalarca kamuoyuna açıklandığı üzere, TSK, her konuda olduğu gibi AB konusunda da resmi görüşlerini yasal platformlarda dile getirmektedir. Bu nedenle, özel sohbetlerde, kokteyllerde veya medyada görüş beyan edenlerin şahsi düşünceleri, TSK'yı asla bağlamaz.''

TSK'nın, Türkiye'nin, AB'ye girişine karşı olmadığını en yetkili ağızlardan pek çok kere tekrarladığı kaydedilen açıklamada, ''Hal böyleyken, belli bazı çevrelerin TSK'yı, Türkiye'nin AB'ye girişine karşıymış gibi göstermeleri hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır'' denildi.

"TSK'nın görüşü yasal platformda açıklanır"

Açıklamada, TSK'nın yegane amacının, her türlü politik mülahazaların dışında kalarak Türk milletinin refahı, ülkesinin birlik ve bütünlüğünün muhafazası ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bekasının sağlanması olduğu vurgulanarak, TSK'nın, milletinin ve ülkesinin yararına olan her türlü konuyu desteklemeye devam etme azim ve kararlılığında olduğu bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''TSK, gerek AB'ye giriş ve gerekse güvenliğimizi doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren her konudaki görüşlerini gerek gördüğünde resmi yetkilileri vasıtasıyla yasal platformlarda açıklamaktadır. Bu nedenle, resmi yetkililer dışında, kim tarafından, hangi ortamda ve hangi sebeple söylenmiş olursa olsun hiçbir şahsi görüşün TSK'yı bağlamayacağı ve bu tür beyanlardan yola çıkarak yapılan yorumların gerçeği yansıtmayacağı kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!