Genelkurmay Gürayman’ın fotoğrafına onay verdi

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay Gürayman’ın fotoğrafına onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 00:00

Emekli öğretim elemanı Günseli Naymansoy’un ilk Türk kadın inşaat mühendisi ve Anıtkabir’in kontrol mühendisi Sabiha Gürayman’ın bir fotoğrafının Anıtkabir’e konulması talebiyle başvurduğu Genelkurmay Başkanlığı’nın talebi olumlu bulduğu ve Anıtkabir’deki Hürriyet Kulesi’nde sergilenmesine karar verdiği bildirildi.

Günseli Naymansoy, Atatürk’ün kızların Yüksek Mühendis Mektebine (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’ne) alınması yönündeki isteğiyle inşaat mühendisliğini seçen Gürayman’ın mezun olduktan sonra Anıtkabir’in yapımında kontrol mühendisi olarak çalıştığını anımsattı.

Kontrol mühendisiydi

Naymansoy, aydın Türk kadını simgelerinden Gürayman’ın daha sonraki nesillerce de hatırlanması ve hak ettiği saygın yeri alabilmesi için kontrol mühendisliğini yaptığı Anıtkabir’e bir resminin konulmasını yürekten istediğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu doğrultuda Genelkurmay Başkanlığı’na Aralık ayının başında mektupla müracaat ettim. Genelkurmay Başkanlığı’nın talebime olumlu yanıt verip bunu yerine getireceğini yazıyla tarafıma bildirmesi, bir Türk kadın mühendis olarak beni çok mutlu etti. 29 yıllık kimya mühendisiyim ve ilk kadın mühendisimiz Sabiha Gürayman’ı üç yıl önce ve büyük bir çaba göstererek buldum. Genç meslektaşlarımızın, bize bu yolu açan Gürayman’ı tanıyacak olmaları memnuniyetimi bir kat daha artırıyor. Bu aynı zamanda ülkemizde kadın belleğinin oluşmasına da küçük bir katkı olacaktır."

Sabiha Gürayman kimdir

DÖNEMİNDE
Osmanlı sınırları içinde bulunan Makedonya’nın Manastır kentinde 1910’da dünyaya gelen Sabiha Gürayman, 1927’de Yüksek Mühendis Mektebi’ne (bugünkü adıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’ne) girdi.

Gürayman, bu okula giren ilk kız öğrenciydi. 1933’de okuldan başarıyla mezun olan Sabiha Gürayman, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi oldu.

Ankara Bayındırlık Müdürlüğü’nde göreve başlayan Gürayman, daha sonra Bayındırlık Bakanlığı’na geçti. Türkiye’deki birçok okul, köprü, hükümet konağı ve binanın yapımında görev yapan Sabiha Gürayman, 1941’de Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl süreyle görev yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!