Gene korsan kitap düzenbazlığı

TÜYAP Çukurova 4. Kitap Fuarı’nın açılışında Türkiye Yayıncılar Birliği yönetim kurulu üyesi Kenan Kocatürk, yayıncılık dünyasında yapılan vahim bir sahtekârlığı açıkladı.

Bünyamin Yıl’ın (Adana DHA) haberinden yararlandım, onun saptamalarını yazıma kaynak aldım.
İddia şu:
Korsan kitaplara bandrol yapıştırılarak kitapçılarda satılıyor.
Böylece korsan kitap satışı görünüşte bandrollü görünüyor.
Bandrolse bandrol ama nasıl bandrol.
Kocatürk, düzenbazlığın yöntemini somut bir örnekle anlatıyor.
Polis ve zabıtanın sokaklarda, sokak tezgâhlarında yapılan korsan satışı büyük ölçüde önlediğini ama kitapçılardakini önleyemediğini söylüyor.
Sokak tezgâhlarındaki satışı kaybeden korsan kitap çetesi, korsan kitapları kitapçılara sürmek için nelere başvurduğunu ayrıntılarıyla dile getirdi.
İşte şaşırtan örnek:
Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri’nden alınan bandrollerin korsan kitaplara yapıştırılarak satışının yapıldığını belirterek, “Mesela birisi ‘Askerin El Kitabı’ diye bir kitap çıkarıyor ve 100-200 bin adet bandrol alıyor. Bu bandroller o kitap yerine korsan kitaba yapıştırılıyor ve kitapçılara sokuluyor. Tezgâhta 5 liraya satılan korsan kitap, bandrollü haliyle orijinali gibi 15 liraya satılıyor.”
* * *
KOCATÜRK’ün konuşmasından yayıncılıkla ilgili şu rakamlara ulaşıyoruz.
Yayıncılık sektörünün büyüklüğü 1 milyar 200 bin dolar, her yıl basılan kitap sayısı 400 milyon.
Şimdi bu rakamları öğrendikten sonra vereceğimiz rakamlar, korsan kitabın verdiği zararı gösteriyor.
Korsan kitap işinde dönen para 300 milyon dolar.
Demek ki yasal paranın üçte biri kadar para da korsan kitap işinde dönüyor.
Yasaya bakarsanız, bu suçu işleyenlere 1-4 yıl arasında ceza veriliyor, ancak organize suç örgütlerince yapıldığı için bu da caydırıcılık taşımıyor.
Benim her zaman okurlara ilettiğim bir düşünce vardır.
Kendi mallarından, emeklerinden çalınan paraya tahammül ederler mi? Hoş görürler mi? Bu da alsın derler mi? Hiç sanmıyorum.
O zaman korsan kitap almayın, birkaç kuruş ucuza kitap alacağım diye, hem yazarın hakkını yiyorsunuz, hem yayıncının emeğini yok sayıyorsunuz, hem de devletin vergisini çalanlara yataklık yapmış oluyorsunuz.
Elbette konumuz kitap diye, müzik ve DVD alanına değinmiyoruz.
Orada burada, tezgâh altında satılanlar da aynı şekilde bir emek çalma operasyonuna katılmak anlamı taşıyor.
* * *
KENAN KOCATÜRK, bandrol korsanlığı için çözümü bulduklarını ve bunu gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi: “Müzik eserlerinde olduğu gibi kitapta da bandrolün tek merkezden, İstanbul’dan verilmesini istedik. Bu konuda devletle ön protokol imzaladık ve uygulamayı haziranda başlayacağız. Yayıncılar Birliği olarak biz kimin yayın yaptığını biliyoruz. Bundan böyle bizim bildiğimiz ve kanuni yükümlülüklerini yerine getirenlere bandrol verilecek. 5 binden fazla bandrol talebi olması halinde de İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri görevlileri, kitabın basıldığı matbaaya gidip o kitaba bandrolün yapıştırılmasına nezaret edecek.”
* * *
KORSAN konusunda daha caydırıcı önlemler alınmalı.
Yazarın Tüm Yazıları