Gençlere yerel tohumların önemini anlattı

Güncelleme Tarihi:

Gençlere yerel tohumların önemini anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2018 12:08

GELECEĞİN iş insanları olan gençler arasında girişimciliğin özendirilmesi, girişimcilik ekosistemine genç fikirlerin katılması amacıyla Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği'nin (LİYAKAT) iş dünyasının başarılı girişimcilerini gençler ile bir araya getirmek için düzenlediği 'Girişim Okulu' seminerlerinin sonuncusu, Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

 

Çeşitli sosyal girişim projeleri ile 500'ü aşkın kadını iş hayatına kazandıran, ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülen, son olarak da Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde finale kalarak duyuran Mardinli Şef Ebru Baybara Demir, LİYAKAT tarafından 5 yıldır sürdürülen Girişim Okulu seminerinde hikayesini Yaşarlı gençlere anlattı. Demir, sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam için yerel tohumları toprakla buluşturduğu 'Topraktan Tabağa; Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi'ni paylaşarak gençlere, "Çocuklarınıza bırakabileceğiniz en güzel miras, yerel tohumlardır" çağrısında bulundu. 1999 yılında İstanbul'daki ekonomik şartların olumsuzluğu nedeni ile Mardin'e dönen Demir, turist rehberi olarak çalışmaya başladığını, ancak Mardin'de 28 kişiden oluşan turist grubunu götürecek restoran bulamayınca yengesi ve komşuları ile ilk girişimini gerçekleştirdiğini aktardı. Mardin'e ilk turistik işyerini kazandıran Demir, "Cercis Murat Konağı'ndan önce 1999 yılında resmi kayıtlara göre Mardin'i ziyaret eden turist sayısı 11 bin ve yatak kapasitesi 220 iken 2014 yılında turist sayısı 700 bin ve yatak kapasitesi 5 bin 800'e ulaştı. Mardin'de turizm yatırımları gerçekleşti, işyerimizde çoğu kadın 200'ün üzerinde kişi iş sahibi oldu" dedi.

Haberin Devamı

'HAYATIM YENİBAHAR' KADINLARA HAYAT VERDİ

2014 yılında bölgedeki güvenlik sorunu sebebiyle turistlerin gelmemesi üzerine yeni bir projeye ihtiyaç duyan Baybara Demir, bu kez ilhamını Muhteşem Yüzyıl dizisinin tasarımcısı olan ablasından aldığını ve kadınları yemek yapmanın ardından en iyi bildikleri ikinci iş olan el işleri yapmaya yönlendirdiğini anlattı. Adını Mardin yemeklerinde en fazla kullanılan baharat olan yenibahardan alan "Hayatım Yenibahar" projesi Mardin'in geleneksel el sanatlarının, günlük hayatta modern bir eşyaya dönüştürdüklerini söyleyen Demir, “5 kişi ile başladığımız bu projede, şimdi 52 kişi çalışıyor. Amerika, Arjantin, Fransa'ya kadar ürün gönderiyoruz" diye konuştu.

ŞİMDİ YEREL TOHUMLARIN PEŞİNDE

Haberin Devamı

Kızının geçirdiği beyin tümörü ameliyatının ardından beslenme konusunda daha özenli davranmaya başladığını belirten Ebru Baybara Demir, şunları söyledi:

"Sağlıklı gıda için araştırma yapmaya başladım ve Türkiye'de yerel tohum kültürümüzün yok olmaya başladığını, biyoçeşitliliğimizi kaybettiğimizi gördüm. Soruna çözüm için Mardin'de geleneksel tarıma başladık. Bir kooperatif kurdum. Yine kadınlar ile yola çıktık ve çalışan mühendislerimiz kadın. 300'ün üzerinde de kadın çiftçimiz bizimle. Suriyeli mültecileri de projemize kattık. Onlar tarım teknolojilerini bize göre geriden takip ettikleri için yerel tohumlara çok daha hakimler.  Projemizin ilk destekçisi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO oldu, onu devletimizin kurumları takip etti. Tarımda önemli birkaç nokta var. Bir tanesi yerel tohum ve toprağı korumak, ikincisi kadın çiftçiler. Türkiye'de 5 milyon 800 tarım işçisi var, bunların 3 milyona yakını kadın. Fakat sadece yüzde 2'sinin sosyal güvencesi var. Devlet desteğiyle bizim projemizde 300'den fazla kadın sosyal güvence altına alındı."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!