Gençlere göre BES tasarruf aracı

Güncelleme Tarihi:

Gençlere göre BES tasarruf aracı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 15:06

Gençlere göre BES tasarruf aracı

Haberin Devamı

İstanbul, 16 Mayıs (DHA) – AvivaSA’nın gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığına yönelik araştırmasından gençlerin yüzde 56’sının bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim olduğunu düşündükleri ve her dört gençten birinin, emekliliğini şimdiden düşünerek, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı planladığı sonucu çıktı.
AvivaSA’dan yapılan açıklamaya göre, firma, gençlerin bireysel emeklilik sistemine yaklaşımını ve tasarruf alışkanlıklarını öğrenmek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık işbirliği ile “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 15-35 yaş arası kentsel nüfusunu temsil eden grup üzerinde yapılan araştırmada, bireysel emeklilik sisteminin gençler tarafından tasarrufa uygun algılanıp, algılanmadığı; bireysel emeklilik sisteminin tercih edilmesi için gereken şartlar; gençlerin tasarruf eğilimleri ve emeklilikten ne anladıkları araştırıldı.
Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, bu önemli araştırmayı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yaptıklarını vurgulayarak Türk Gençliğinin BES’i en önemli tasarruf aracı olarak görmesinin umut verici ve sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Kuruca, “Çünkü, genç yaşlarda başlanacak tasarrufun emeklilik dönemine yansıması çok daha etkili olacak. Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde geçen sene gerçekleştirdiğimiz “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması”nda, yıllık ortalama kişi başı tasarruf açığımız 3 bin 200 euro çıkmıştı. Ama 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor.” dedi. 
Gençler “Bireysel Emeklilik Sistemi”nin tasarrufa uygun olduğunu düşünüyor
AvivaSA tarafından gerçekleştirilen “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasına göre, gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim şekli olduğunu düşünüyor. Gençler, bireysel emeklilik sistemi olmasaydı, tasarruf aracı olarak öncelikle vadeli banka hesabını (yüzde 41) seçeceklerini belirtiyorlar. Alternatif tasarruf aracı olarak, vadeli banka hesabını, gayrimenkul (yüzde 38) ve yastık altı yöntem (yüzde 21) izliyor.
Devlet katkısı daha fazla olsa, BES tercihi artar
Araştırmada, bireysel emeklilik sistemini tasarrufa uygun bir yatırım aracı olarak görmeyen gençlerin fikirlerini değiştirmek için, sistemde ne gibi özelliklerin ön plana çıkması gerektiği de sorgulandı. Çıkan sonuçlara göre, gençlerin yüzde 35’i, devlet katkısının daha fazla olmasının bireysel emeklilik sistemini tasarruf aracı olarak tercih etmelerini olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. Bu özelliği sırasıyla; herhangi bir faiz kaybı ya da kesinti olmadan birikimi çekebilmek (yüzde 25), geri ödemelerin başlama süresinin daha erken olması (yüzde 21) ve prim ödemelerinin uygun olması (yüzde 13) izliyor. 
Gençlerin yüzde 27’sinin bireysel emeklilik yaptırma planı var
15-35 yaş arası gençlerin yüzde 27’si, gelecek 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünüyor, yüzde 19’u ise kararsız. Gençler, bireysel emeklilik yaptırmanın önemini sırasıyla; “emeklilikte iyi bir maaş almak istiyorum” (yüzde 46), “geleceğimi şimdiden garanti altına almam gerekiyor” (yüzde 38) ve “emeklilik dönemimde çalışmak istemiyorum” (yüzde 14) olarak açıklıyor. Bireysel emeklilik yaptırmayı düşünmeyenler ise, çoğunlukla ilgilenmediği (yüzde 35) ve maddi durumu uygun olmadığı için (yüzde 30) konuya olumsuz bakıyor. 
Gençler için emeklilik güvence altına alınması gereken bir dönem
Gençler emekliliklerini öncelikle güvence altına alınması gereken bir dönem olarak görüyor ve şimdiden o döneme yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor. Bu görüş özellikle 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı düşünenlerin yüzde 66’sı ve bireysel emekliliği tasarrufa uygun bir birikim aracı olarak görenlerin yüzde 59’u arasında oldukça yaygın. Gençlerin bir diğer emeklilik tanımı ise, emekliliğin hayalleri gerçekleştirme dönemi olduğu yönünde. 
BES birikimi çocukların eğitimine gidecek
15-35 yaş arasındaki gençlerin yüzde 37’si bireysel emeklilik ile yapacağı birikimi çocuğunun eğitimine harcayacağını, yüzde 25’i maaş olarak almayı tercih edeceğini, yüzde 20’si ev alacağını, yüzde 12’si tatile çıkacağını, dünyayı gezeceğini ve yüzde 5’i araba alacağını söylüyor. 
Referans tanıdıklar
Gençlerin yüzde 40’ı sigorta konusunda eş, dost, arkadaştan bilgi alıyor, yüzde 39’u ise kurumların internet sitesinden. Bu seçenekleri acenteler ve bloglar, forumlar takip ediyor.  “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasında, 15-24 yaş arasındaki gençlerin tasarruf yapma durumları da irdelendi. Çıkan sonuçlara göre; 15-24 yaş arasındakilerin yüzde 58’i harçlık ya da kazancının bir kısmıyla tasarruf yapıyor. Tasarruf yapan bu gençlerin yüzde 65’i de 5 yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmaya sıcak bakıyor. Bu oran tasarruf yapmayanlarda yüzde 35’e düşüyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!