Gençlerden deniz için seferberlik

BİR projeden söz edeceğim bugün. Çok önemli. Çünkü, gençlerin projesi.

Güzelyalı Rotaract Kulübü, kendi deyimleriyle, Türkiye’de daha önce denenmiş, ancak başarılı olunamamış, ‘Su Altı Ölü Ağ Temizliği Projesi’ için kolları sıvadı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilecek projede Karaburun’da 15-30 metre derinlikteki toplam altı ölü ağ çıkarılacak. Ölü ağların yerleri belirlendi. 30 Mayıs’ta Karaburun Belediyesi, Balıkçılık Kooperatifi, Gaziemir ve CKC dalış merkezlerinin desteğiyle, Rotaract Kulübü dalgıçlarının belirlediği ölü ağlar çıkarılacak. Sevgili Ergin Ayvaz da projenin sponsorlarından. Projeyi bana Rotaract Banu Abacı anlattı.
¡¡¡
Gençler, denizin dibindeki ağların temizlenmesiyle, ‘Hayalet avcılığın önleneceğini’ savunuyor. Yani deniz canlıları bu dipteki ağlara takılarak boşu boşuna ölmeyecek. Konuyla ilgili olarak projede şöyle deniliyor:
“Ölü ağlar hayalet avcılığına neden olduğu için su altı canlılarının ölümüne ve üreyememesine yol açmaktadır. Ölü ağların çevresi incelendiğinde su altı canlılarının barınma, beslenme ve üreme üçlüsünü tamamen yok ettiği görülmektedir. Türkiye’de balıkçılığın bir çok problemi olduğu için ölü ağlar göz ardı edilmektedir. Fakat dünyanın bir çok ülkesinde ölü ağların temizlenmesi ön sıralarda yer almaktadır.”
¡¡¡
Gençler ülke geneline yaymak istedikleri projenin hedeflerini de şöyle sıralıyor:
“Gelecek nesillere doğal kaynakların aktarılabilmesi, sürdürülebilir avcılığın ve yerel ekonominin desteklenmesi, deniz-insan ilişkisinin doğru temeller üzerine kurulması, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversitelerin ortak paydada birleşerek, toplumsal çıkarlar doğrultusunda çalışması.”
Hedeflerin sonuncusu, yani toplumsal çıkarlar için işbirliği, bana göre çok çok önemli. Ne diyeyim, haydi gençler, kolay gelsin...
Yazarın Tüm Yazıları