Gençler ’yurt dışı’ diyor ama...

Güncelleme Tarihi:

Gençler ’yurt dışı’ diyor ama...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2007 00:00

Üniversite sıralarına gelmiş çoğu öğrencinin aklından geçen ’yurtdışında eğitime devam etmek ve yaşamak’ hayalini iki açıdan değerlendirmek gerekiyor. Birincisi birey bazında ikincisi ve daha da önemlisi ülke bazında.

Birey bazında öğrenciler üniversite sonrası iş kaygısı ve yaşam kalitesini arttırmak gibi sebeplerle tercihlerini yurt dışından yana yapmak istiyorlar.

Madalyonun diğer yüzü ise yurt dışına giden öğrencilerin geride bıraktıkları. Yani ülkeleri.

Yüksek öğrenim almış bir gencin ülkeye eğitim maliyeti 39 ile 88 bin dolar civarında. Gelişmiş ülkelerin kucağına giden binlerce eğitimli Türk genci. Tabloyu alt alta koyduğumuzda son yıllarda çokça duymaya alıştığımız ’beyin göçü’ gerçekleşmiş oluyor.

Ülkenin geleceğini oluşturacak temel taşlarının bir bir yurt dışına gitmeleriyle ilgili Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın (BES) eğitimci, araştırmacı ve akademisyenlerden oluşan AR-GE Kurulunca yapılan çalışmada ise hayli ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. Üniversiteli gençlerin ’yurt dışı’ demelerinin sebepleri bir bir sıralanıyor.

Araştırmaya göre Türk gençlerinin en çok tercih ettiği ülkelerin başında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD geliyor.

YÜZ BİN TÜRK GENCİ BM, OECD ve Dünya Bankası’nın verilerine göre 18-40 yaş arasında Türkiye’den yurtdışına gerçekleşen beyin göçünün ülkeye maliyetinin milyar dolarla ifade edildiği söyleniyor. Beyin göçünün büyük bir bölümünü Türkiye’den yüksek öğrenim için yurtdışına giden ve eğitimden sonra bu ülkelerde kalan öğrenciler oluşturuyor. Yeni Zelanda, Avustralya, ABD ve AB ülkelerine vatandaşlık başvurusu kabul edilen on binlerce yüksek eğitim almış Türk genci de bulunuyor. Böylelikle gelişmiş ülkeler hazır eğitimli işgücünün üzerine konuyor.

Öte yandan ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve Türk Cumhuriyetlerine giden Türk öğrencilerinin sayısı 100 bini geçmiş durumda. Yalnızca ABD’de 30 bin civarında öğrenci eğitim görmekte. Yurtdışında yüksek öğrenim gören öğrencilere ilişkin sıralamalarda Türkiye 150 ülke arasında 11. sırada yer alıyor. Resmi verilere göre Türk öğrenciler yalnızca ABD’ye eğitim için bir yıllığına bir milyar dolara yakın bir para harcıyor.

GENÇLER KAÇIYOR Araştırma sonuç raporuna göre, öğrencilerin yurtdışında yaşamak istemelerinin nedenlerinin başında, ekonomide yaşanan belirsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, düşük ücret uygulaması, işsizlik, adaletsizlik, gelecek kaygısı, bürokratik uygulamalar, milli eğitim-dış politika ve yüksek öğrenimde ulusal strateji ve politika eksikliği ile devlete ve geleceklerine yönelik güvensizlik gibi faktörler yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55`i yurtdışında yaşamak isterken, yüzde 31’i ev, araba alacak ve iş kuracak kadar para kazanıp geri dönmek istediğini belirtiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 91’i yurtdışında yaşayan arkadaşlarının bu ülkeler hakkında anlattıkları, yüzde 93’ü çok daha özgür bir şekilde yaşama fırsatı bulabileceği düşüncesi, yüzde 74’ü, yurtdışı eğitiminin Türkiye’ye geri dönüldüğünde büyük avantaj taşıyacağı düşüncesi, yüzde 68’i kendi ayaklarının üzerinde durma isteği, yüzde 89’u yaşam kalitesinin yüksek olması sebebiyle yurtdışında yaşamak istediklerini söylüyorlar.

AVCI: ÖNLEM ALINMALI BES Başkanı Gürkan Avcı başta politikacılar olmak üzere tüm toplum önderlerinin bir an önce önlem almaya çağırıyor.

"Yıllardan bu yana önüne geçilmeye çalışılan beyin göçü hareketleri aynı dalgalanmayı belki daha da güçlü sürdürüyorsa, konuya ilişkin herhangi bir önlem alınmadığının göstergesidir. Ancak, hiçbir başlangıç geç sayılmaz. Aksi takdirde, güvencemiz olması gereken değerlerin elden kaçırılmasına, milletçe seyirci kalmak zorunda kalacağız" diyen Avcı sizce de haklı değil mi?

Uğur 40 yaşında

UĞUR Eğitim Kurumları 40. eğitim yılını önceki gün kutladı. 1968’de Laleli’de ilk dersini vererek öğrencilerini üniversiteye hazırlayan Uğur Dershanesi bugün, 130’a yakın şubesinde, eğitim vermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl açılan Uğur Dershaneleri Necatibey şubesinde konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Arslan, "40. yılımızda Kişiye Özgü Öğretim Modeli ile eğitimde yeni bir anlayış başlattık. Uğur TV ve Akord (akıllı ölçme ve öğrenme destek sistemi), Kişiye Özgü Öğretim Modelinin teknoloji ayağını oluşturmakta ve öğrencilerimizin eksiklerini nokta atışıyla tespit edip on- line izleme hizmeti sunmaktayız. Tek temennimiz öğrencilerin başarısı" dedi.

Öte yandan Kişiye Özgü Öğretim Modeli’nin en önemli basamaklarından biri olan ’UTS-2’ 24 Şubat’ta yoğun ilgiden dolayı tekrarlanacağını belirten Arslan, bu sınava tüm Ankaralı öğrencileri davet etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!