Gençler patlamaya hazır bomba yerine girişimci olabilsin diye kol kola girip harekete geçtiler

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile Endeavor Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın evindeyiz.

Buluşmada TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Parseker ve Harun Karacan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Endeavor Türkiye Başkanı Özcan Tahincioğlu, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Global Girişimcilik Haftası Sözcüsü Gülden Yılmaz, TOBB Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler ve MIT EF Selçuk Kiper ile Gülsüm Kiper var. Söze Ali Sabancı girdi:
- 74 milyon nüfuslu ülkemizde her yıl 800 bine yakın yeni iş gücü istihdam piyasasına katılıyor. İşsizler arasında gençlerin oranı yüzde 18’i aşıyor. Genç nüfus bir yandan avantaj olsa da, iş sağlayamadığımız zaman patlamaya hazır bombaya dönüşüyor. Oluşturduğumuz platformla girişimciliğin önemli bir alternatif olduğunu anlatmaya, yol göstermeye çalışıyoruz.
Ali Sabancı, buluşmanın amacını anlatması için Gülden Yılmaz’a sözü bıraktı:
- 14-20 Kasım’da dünyada 124 ülkeyle eş zamanlı olarak “Girişimcilik Haftası”nı kutlayacağız. Hafta, dünyada birçok ülkede 8 yıldır gerçekleşiyor. Biz bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştiriyoruz.
Geçen yılki sloganlarını anımsattı:
- Geçen yıl hafta boyunca, “Çıkar içindeki girişimciyi” sloganını kullandık. Geçen yılki kampanya ile 117 ülke arasında 2’nci olduk.
Bu yılın sloganını aktardı:
- Bekleme harekete geç...
Haftanın amacının altını çizdi:
- Amacımız genç insanların kariyerlerini belirlerken girişimcilik seçeneğini de önlerine koymalarını sağlamak.
Gülden Yılmaz konuşurken yanımda oturan Didem Altop kulağıma eğildi:
- Geçenlerde bir üniversitede anket yapmışlar. Öğrencilerin yüzde 80’i, “Kaymakam olmak isterim” demiş. Böyle bir şey mümkün mü?
Ali Sabancı, sık sık altını çizdiği bir sözünü yineledi:
- Girişimci olmak için babadan, dededen zengin olmak şart değil. Öncelikle bunu bilelim. Günümüzde öyle girişimciler çıkıyor ki, 3 yıl önce kurduğu şirketi yabancılara 200 milyon dolara satabiliyor.
Gülden Yılmaz, her yıl bir ülkede girişimcilikle ilgili bir ana konferans gerçekleştiğini vurguladı:
- Bu yıl İngiltere’de olacak. 2013’teki ana konferansa biz talip olacağız. Konferansı İstanbul’a çekeceğimizi düşünüyoruz.
Türkiye’de girişimcilik rüzgarını güçlendirmek için kol kola, heyecanla çaba harcadıklarına dikkat çekti:
- 38 ilimizde 178 etkinlik yaptık. 19 bin kişiye dokunduk. Bundan sonra etkinliklerimizi 81 ilimize yayacağız. 18 bin 768 saat gönüllü çalışma gerçekleştirdik.
14 Kasım’da başlayacak haftanın etkinliklerinden söz etti:
- Haftayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılacağı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) gongla başlatacağız. 16 Kasım’da 60 üniversitenin girişimcilik kulübü başkanlarını İstanbul’da toplayacağız. Onlarla girişimcilik vizyonunu konuşacağız.
Yılmaz, sözünü Türkiye’nin 2023, yani Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne dönük hedefiyle bağladı:
- 2023’te Türkiye’nin dünyada ilk 10’a girme hedefi var. Bu hedefe ulaşmanın ülkemizdeki girişimci sayısının artmasıyla mümkün olacağını düşünüyoruz. Biz de platform olarak buna katkı yapmak istiyoruz.
“Girişimcilik” ilk bakışta içi pek de dolu olmayan “hayal” gibi görünüyor...
Ancak, Ali Sabancı’yı bile kıskandıran, “3 yıl önce kurulan şirket 200 milyon dolara satıldı” gerçeği, girişimciliğin önemini ortaya koyuyor...

Türkiye’de girişimci oranı yüzde 6’dan 8’e yükseldi

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’ya sordum:
- TOBB’daki örgütlenmenin, girişimcilik konusunda yapmaya başladığınız çalışmaların ne katkısı oldu? Girişimciliğe dönük heves uyandı mı? Bu konuda elinizde bir veri var mı?
- Elimizde bir tek veri var. O da biz bu yola koyulduğumuzda yüzde 6 olan girişimci oranının yüzde 8’e yükseldiği. Bu yükselişin ne kadarı bizim yaratmaya çalıştığımız rüzgardan kaynaklandı bilemiyoruz.
Gülden Yılmaz’a döndüm:
- 38 ilde 178 etkinlikte 19 bin kişiye dokunduğunuzu söylediniz. En azından onlarla ilgili geriye dönük ölçüm yapamaz mısınız?
Göktekin Dinçerler, Endeavor’dan örnek verdi:
- Onlar destekledikleri girişimcileri sürekli izliyorlar. Böyle bir ölçüm yapmak mümkün olabilir...

Ankara’da utandığımız toplantılar yaşıyoruz

ALİ Sabancı, girişimcilik konusunda heves oluşturma çabaları çerçevesinde sıklıkla Ankara’da bakanlarla buluşmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı:
- Biz bazı hazırlıklar yapıp, bakanlarımıza sunum yapmaya gidiyoruz. Ancak, onların bizden bir adım önde olduğunu görünce utanıyoruz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le görüşmeden örnek verdi:
- Sayın Bakanımıza ABD’deki Silikon Vadisi’nden örnekler aktardık, “Bir süre önce ben de oradaydım” diyerek, bizden daha ileri şeyler anlattı.
Sabancı, girişimcilik konusunun bir hükümet politikası olmasına da kapının giderek açıldığını belirtti...
Elinde projesi olan gençlere 100’er bin lira hibe verilmesi bu politikanın bir örneği değil mi?
Nihat Ergün o hibeyi anlatırken, “Aralarından bir Bill Gates çıksa bize yeter” demiyor mu?

Erken aşama girişim sermayesi için fon kurulmasını önerdiler

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Global Girişim Platformu ekibi, bir süre önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ziyarete gitti. Ziyarette TOBB Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler, bir süredir üzerinde çalıştıkları fon önerisini açtı:
- Erken aşama girişim sermayesi gibi bir fon oluşturulmasının girişimcilere önemli destek fırsatı yaratacağını düşünüyoruz.
- Nasıl oluşacak bu fon?
- Fonun kamu ayağı da olmalı. Örneğin kaynağın 3’te birini kamu, kalanını özel sektör koyabilir. İçine yabancı yatırımcılar da alınır. Devletin desteklediğini dikkate alan yabancı sermaye, böyle bir fona daha çok güvenir.
Babacan, bazı soru işaretlerine dikkat çekince Dinçerler gidermeye çalıştı:
- Devlet kaynak koymalı ama yönetiminde etkin olmamalı. Fona katkıda bulunacak özel sektör kuruluşları da ağırlıklı pay edinmemeli. Yabancıların da içinde olacağı profesyonel bir yönetim oluşmalı.
Fonun kimlere verileceğine de örnek ortaya koydu:
- Girişimciler genellikle iyi kötü başlangıç sermayesi buluyor. Ancak, işi geliştirmeye nefesi yetmiyor. İşte bu dönemde, “Erken aşama fonu” devreye girer. Ciro ve kârlılık belirli bir büyüklüğe girene kadar desteğini sürdürür.
Ali Sabancı, İlhan Parseker, Gülden Yılmaz, Selçuk Kiper, Göktekin Dinçerler ve Gülsüm Kiper, “Erken aşama fonu”nun çok işe yarayacağını düşünüyor.
Sabancı ve Dinçerler’i dinlerken Cuneyd Zapsu’nun TPG Growth adlı fonu Türkiye’deki KOBİ’lere çekme çabalarını anımsadım.
Hem TPG Growth, hem de Garanti Yatırım’ın Cerberus’la ortak kurduğu fon, “erken aşama fonu”nda yer alamaz mı?

İhracatçılar, Hakkari’de 60 kurban kesip dağıtacak

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat verilerini açıkladığı toplantı için Van’dan Hakkari’ye giderken Başkan Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı başkanlar kurulu toplantısını anımsadı:
- Toplantı sürerken Hakkari’den şehit haberleri gelmeye başladı. Bunun üzerine Sayın Çağlayan, 1 Kasım’da ihracat verilerini Hakkari’de açıklamamızı istedi. Biz de hemen karar alıp duyurduk.
- Önceki planınız neydi?
- Aslında Kocaeli’de açıklayacaktık. Yeni kararı duyurunca katılmak isteyen başkan ve ihracatçı arkadaşlarımız sıraya girdi. Böylece Van’a özel uçak kaldırmaya karar verdik. 120 civarında işadamı arkadaşımız bizimle beraber.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yolda giderken bir yandan Hakkari’ye özel istihdam planlarından söz etti, diğer taraftan kurban bağışını aktardı:
- TİM’in çatısı altında 58 ihracatçı birliği var. Her birlik başkanı kendi cebinden parasını verecek, 58 büyükbaş hayvanı Kurban Bayramı’nda Hakkari’de kesip dağıtacağız.
Daha anlatırken sayıyı düzlemeyi yeğledi:
- Aslında eskiden 60 ihracatçı birliği vardı. En iyisi 60 kurban kesmek olacak.
- Kaç haneye dağıtılacak?
- Her büyükbaş hayvan 7 koyuna denk geliyor. Yani, 420 koyun kesmiş gibi olacağız. 3 bin 500 haneye dağıtılacak.
- 1’er kilo mu dağıtılacak?
- Hane başına 3-4 kilo düşer...
İhracatçıların bağışı Kurban Bayramı’nda Hakkari’deki 3 bin 500 haneye et girmesini sağlayacak...
TİM, asıl büyük işi, Hakkari’de 5 konfeksiyon atölyesiyle gerçekleştirecek...
Hakkari’den Avrupa ülkelerine hazır giyim ürünü gitmesinin yolunu açacak...
250 Hakkarili işsiz, ayda ortalama 600 lira gelire kavuşacak...
Yazarın Tüm Yazıları