Gençler neyi anlatıyor

Pera Müzesi’nde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 6. Uluslararası Öğrenci Trienali’ndeki çalışmaları gördüm.

Haberin Devamı

Adı, connectingthedots-Atölyeler.
Genç sanatçılar ne düşünüyor? Temel konularda dünyaya sanattan nasıl bakıyorlar? Bizde ve dünyada genç kuşağın siyasetten bireysel konumlarına kadar dünyayı nasıl algılıyorlar?
Dekan İnci Deniz Ilgın’ın katalogtaki yazısı, trienalin niteliğini saptıyor:
“Sanat ve tasarım eğitimi sırasında deneyimlenen atölye çalışmalarının, öğrencilere, hızlı ve ortak fikir üretmek, üretilen fikri sıra dışı yöntemlerle uygulamak ve değişmez gibi görünen oluşumlara cesur dokunuşlar getirebilen çok boyutlu katkıları var. Tüm bu özellikleriyle, atölye çalışmaları, eğitim sürecinde, sanat ve tasarımın çeşitli bileşenlerden bir tanesi.
Bu gerçekten yola çıkarak, bugüne kadar 57 ülkeden, 157 kurumu bir araya getiren Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uluslararası Öğrenci Trienali’nin altıncısına, geleneksel olarak sürdürdüğümüz sergi, sempozyum ve kısa film gösteriminin yanı sıra atölye çalışmalarını da ekledik.”
Konu başlıklarına baktığınızda, güncele birikimli, donanımlı bakışın nasıl gerçekleştiğini fark edersiniz.
63 Yıl Sonra İstanbul: Margaret Bourke-Whıte’ı Takip / Bedende Noktaları Birleştirmek / Boğazın Üzerindeki Köprüler / Direniyorsan Senin Olsun / Duygular-Ses-Yerçekimi Yarın İçin Tasarım / Dünyayı Gezen Çantalar / Kamusal Alanı Paylaşmak: İstanbul’un Köpekleri / Kaybolan Atölyeler / Portre / Sanatçı Günlükleri / Rüzgârda Bir Tutam Duman / Tempolis: Şehir, Hız, Algı / Yerellik ve Evrensel Söylemler
Nazlı Pektaş
, sanatın, tasarımın üniversiteden kente yayılışına değiniyor:
“Uzun bir zaman aralığında, sanatçı ve tasarımcıların bilgi, birikim ve deneyimlerini birbirleriyle ve kentle paylaştıkları tüm üretimlerde farklılıkların renkliliği eşliğinde örülen yaşamların değerini görmek ve sürece Pera Müzesi’nde tanık olmak sanat ve tasarımın bağlayıcı gücünü bir kez daha hatırlatıyor.”

***

DİRENİYORSAN SENİN OLSUN’da, Gezi Parkı
’nda başlayan olayların fotoğrafları sergileniyor.
Katalogtaki sunuş yazısı şöyle: “Demokratik hak ve özgürlüklerin, devlet gücü kullanılarak bastırılmaya ve yok sayılmaya çalışıldığı şu günlerde, bireysel özgürlük mücadelemiz ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla fotoğraflar çektik.”
Genç sanatçıların objektifinden görsel tarihe tanıklık edebiliyoruz.
Dünyayı Gezen Çantalar, işlevle sanatın kompozisyonunun hoş örnekleri.
Kamusal Alanı Paylaşmak: İstanbul’un Köpekleri, hayvan sevecenliğinin sanata yansıyışı.
Kaybolan Atölyeler, çinicilik, tornacılık gibi meslekleri anımsamamızı sağlıyor.
Portre, ilgimi çeken, genç kuşağın, yaşama, seçme özgürlüğünü sergileyen çalışmalardan oluşuyor. Cinsel tercihten askerlikle ilişkiye kadar geniş açıdan düşünmemizi, kendimizi, toplumu sorgulamamızı gerektiriyor.
Çalışmalar, sanatla yaşamın, düşünmekle sanatın koparılamaz bağlantılarını gündeme getiriyor. Hepsi bize ayrı bir dünya ve yorum sunuyor.

***

GENÇ kuşağı sanatın süzgecinden tanımamız için önemli bir sergi.


Yazarın Tüm Yazıları