Gençler mobilya yapımını öğreniyor, üniversite kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler mobilya yapımını öğreniyor, üniversite kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2013 12:04

Üniversiteliler, okulda ihtiyaç duyulan mobilyaları üretiyor. Üniversiteye ekonomik katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, okulda ihtiyaç duyulan mobilyaları üreterek öğrenim gördükleri üniversiteye ekonomik katkı sağlıyor.
Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş, fakülte öğrencilerinin atölyede her türlü mobilyayı üretebileceği imkana sahip olduğunu söyledi. Öğrencilerin, derslerde öğrendiklerini atölyede uygulama şansı yakaladıklarını anlatan Göktaş, dersliklerde kullanılan sıralar ile akademik ve idari bürolardaki mobilyaların fakülteli gençler tarafından üretildiğini belirtti. Göktaş, "Öğrencilerimiz işin başında yetişmiş oluyor. Kapasitemiz oldukça yüksek. Öğrenciler burada ilk iki yıl temel mühendislik dersleri, daha sonra da tasarım, malzeme, üretim, uluslararası ilişkiler konularında eğitim alıyor" dedi.

Haberin Devamı

Fakülte olarak özel sipariş almaya başladıklarına da söyleyen Göktaş, Muğla'da yaşayan vatandaşların siparişi üzerine büro mobilyaları, oturma ve yatak odası grupları ile mutfak dolapları üretmeye başladıklarını anlattı. Talebin diğer üniversitelere de yayılmasını isteyen Göktaş, "Çevre illerdeki üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlardan gelecek talepleri de karşılamaya hazırız" dedi.
Çok sayıda mobilya tasarım ve üretim yarışmasına katıldıklarını dile getiren Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye İhracatçılar Birliğinin Mersin'de düzenlediği yarışmada, Türkiye'de bu yarışmaya en fazla proje gönderen üniversite olarak ödül aldık. Öğrencilerimiz aynı zamanda değişik mobilya tasarım yarışmalarında ödüller kazandı. TÜBİTAK projelerimiz var. Devlet Planlama Teşkilatı ile Avrupa Birliği'nin desteklemiş olduğu projelerimiz de bulunuyor. Bu kapsamda bölümümüzün hedefi, sadece Türkiye'de değil yurt dışına da hizmet verebilecek düzeyde öğrenciler yetiştirerek gelecek talepleri karşılamak."

Erkeklerin yaptığı tüm işleri yapıyorlar

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Gülçin Vurgun, atölyede üretim için gerekli her türlü makinenin yer aldığını, aldıkları eğitimle başarılı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kız öğrencilerin bölüme severek ve isteyerek geldiğini söyleyen Vurgun, erkek sınıf arkadaşlarının yaptığı bütün uygulamaları rahatlıkla yapabildiklerini belirtti. Kız öğrencilerin mezun olduktan sonra erkek öğrencilere göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Vurgun, "Atölyede bir takım uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Buraya severek ve bilerek geldim. Çünkü bölümün biz bayanlar için de geleceği açık. İç mimarlık, mobilya dekorasyon, tasarım ve oymacılık çalışmaları yapıyoruz" dedi.
Kadın çalışanların özellikle büyük şirketlerde daha fazla avantajı olduğunu söyleyen Vurgun, ağır ve yorucu olmasına rağmen işini severek yapması sayesinde zorlanmadığının belirtti. Mühendis olmayı hedeflediğini anlatan Vurgun, "Yaptığımız iş ağır ve yorucu olsa da bunlar işimizin gereği, tadı, tuzu, biberi" diye konuştu.
Aynı bölüm öğrencisi Fatih Yavuz ise hazırladığı projelerle yarışmalara katılmayı hedeflediğini söyledi. Yavuz, uygulamalı aldığı eğitim sayesinde kendi atölyesini kurabilecek düzeye geldiğini, istediği mobilya tasarımını yapabileceğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!