Gençler dünya sorunlarını tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Gençler dünya sorunlarını tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 17:45

Yurtiçinden ve yurtdışından toplam 474 öğrenci Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nda (TIMUN) dünya sorunlarını tartıştı ve çözüm önerileri aradı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün alt kuruluşlarından biri olan Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler’e (THIMUN) bağlı olarak düzenlenen Türkiye Uluslararası Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN), yurtdışı ve Türkiye’den 46 okuldan 474 öğrencinin katılımıyla yapıldı. Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL) öğrencilerinin organize ettiği konferansın bu yılki onur konuğu Amerikan-Türk Konseyi’nin Eğitim Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Kuntay oldu. Bahçeşehir Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler ve siyasal bilimler üzerine dersler veren Yrd. Doç. Dr. Kuntay, konferansın açılışında, dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“Mülteci ya da terör gibi sorunlar, artık sadece belli ülke ya da bölgenin sorunu olmaktan çıktı ve tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi. Bu nedenle çözüm için de ülkelerin işbirliği içinde çalışması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Bu yıl 22’nci kez düzenlenen etkinliket öğrenci delegeler, ‘Değişen Dünyada Stabilite’ teması altında, bugünün sorunlarının yarına etkilerini tartışırken, yarının sorunlarını henüz ortaya çıkmadan belirlemeye çalıştı. Savaş alanlarında yıkıma uğrayan Dünya Mirası alanları, Nijerya’da terör sorunu, doğa dostu şirket ve teknolojilerin teşviki ve Avrupa Birliği’nin ekonomik dengesizliği, tartışılan konuların sadece birkaçıydı.

TIMUN, Uluslararası Adalet Divanı’nın bir uyarlamasıyla beraber ‘Ekonomik ve Sosyal Komite, Güvenlik Konseyi, ‘Değişen Dünyada Stabilite’ Özel Komitesi, Çevre, Silahsızlanma, Sınır Sorunları, İnsan Hakları Komitesi ve Yasal Komite’ olmak üzere dokuz komiteden oluşuyor. Komitelerin her biri, Model Birleşmiş Milletler Kulübü öğrencileri tarafından yönetiliyor. Uluslararası Adalet Divanı bu sene iki farklı oturumda iki farklı davayı ele aldı. Bu davalar, Almanya ve Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı tazminatları ile Almanya ve İtalya’nın savaş sonrası ekonomik anlaşmazlıklarıydı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!