Genç mülteciler rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Genç mülteciler rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 22:59

Dünya İnsani Zirvesi için hazırlanan ‘Genç Mülteciler Raporu’na göre, İstanbul’daki Suriyeli gençlerin yüzde 76’sı ülkesine dönmek istiyor. O zamana kadar da en büyük istekleri, kendilerine Türkçe öğretilmesi...

Haberin Devamı

İnsanİ gelişme Vakfı (İNGEV), Dünya İnsani Zirvesi için ‘Genç Mülteciler Raporu’ hazırladı.
UN Habitat (Birleşmiş Milletler Habitat) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi işbirliği ile hazırlanan rapor, metropolde yaşayan genç mültecilere yönelik sosyal politikalara destek olmayı amaçlıyor. Rapor, kaynak taramalarının yanı sıra değişik semtlerde yaşayan 12-24 yaş arası 378 genç mülteci ile Nisan 2016’da yapılan anketlere ve derinlemesine görüşmelere dayanıyor. Saha çalışmasının veri toplama ve analizi, Veri Toplama Enstitüsü (VTE) tarafından gerçekleştirildi.

ERKEN EVLİLİK VE EBEVEYNLİK

Mülteci gençleri kapsayan il gençlik konseyleri kurulması gibi önerilere de yer verilen rapordan önemli satırbaşları şöyle:

15-24 yaş arası her beş mülteci gençten birisi ve 20-24 yaş arasındakilerin yüzde 39’u evli ve evli olanların yüzde 32’si ise çocuk sahibi.

Haberin Devamı

Yüzde 44’ü 5-7 kişilik, yüzde 33’ü 8-11 kişilik ve yüzde 9’u 12 kişi ve daha kalabalık hanelerde yaşıyorlar.

Yüzde 39’u son bir yıl içerisinde İstanbul’a gelmiş.

VATAN GİBİSİ YOK

Mülteci gençlerin yüzde 96’sı “Türkiye’nin desteği unutulmaz” kanısında.

Gençlerin yüzde 76’sında Suriye’ye dönme isteği halen güçlü. Yaş ilerledikçe geri dönme isteği azalıyor.

Yine gençler arasında Avrupa’ya gitme isteği oldukça düşük, yüzde ile 22.

Erkeklerin yüzde 77’sinin boş zamanı var. Eğitim, spor ve kentsel yaşamda kendilerine alan açılmaması durumunda, hem gençler ve hem de kent için bu tehlikeli sonuçlar doğabilir.

‘BİZE TÜRKÇE ÖĞRETİN’

Mülteci gençlerin yüzde 43’ü Türkçe konuşabildiğini söylerken, yüzde 57’lik kesim Türkçe bilmiyor. En fazla istenen hizmet açık ara Türkçe eğitimi (yüzde 89), ardından yüzde 62’yle İngilizce eğitimi geliyor, bunları spor, adaptasyon eğitimi ve bilgisayar eğitimleri takip ediyor.

Genç mülteciler rahatsız

STK’LARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

AYNI raporun verilerine göre, Suriyeli mülteci gençlerin sağlanan desteklerle ilgili en önemli bilgi kaynakları yakın çevreleri. Önemli bir kesim, alabilecekleri destekler konusunda bilgi sahibi değil. Sadece yüzde 22’si destek aldığını söylüyor. Bu rakamlar diğer verilerle birleştiğinde sivil toplum örgütleri başta, mülteci gençlere yönelik çabaların sahaya inmekte zorlandığı sonucu çıkıyor. Sivil toplum çabalarının mülteci hayatlarına somut ve sistematik olarak dokunacak bir aşamaya geçmesi gerekli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!