Genç hekimlerin sessiz çığlığı

Bir grup asistan hekimi dinliyoruz:

Haberin Devamı

Asistanlar bezgin ve küskün

“Bir klinik düşünün. 1 klinik sorumlusu ve 2 uzman aktif olarak çalışmakta olsun. Klinikte 3 poliklinik, 1 sağlık kurulu polikliniği, 1 semt polikliniği bulunsun. Ayrıca 25 yataklı bir servisi de olsun. Doğası gereği 3 uzman hekim ile bu poliklinikler yürütülemeyeceği için asistanlar poliklinikte çalışmakta olsun. Ama iş performans hesaplanmasına gelince uzman hekimler, kendileri adına çalışan ve kaşelerini kullanan asistan hekimlerin yaptığı puanlar üzerinden performans alırken, asistan hekimler kendilerine layık görülen 300-400 TL performans ücreti ile yetinmek zorunda kalsınlar. Öyle ki, bazı aylar uzmanların toplam geliri 8000-9000 TL’yi bulurken asistanların toplam geliri 3000-3500 TL arasında gidip gelsin. Buraya kadar seslerini çıkarmayan asistan hekimler, normalde uzmanların çalışması gereken semt polikliniğine de gitmek zorunda bırakıldıklarında da sessiz kalabilecekler midir? Üstelik bu polikliniğin ana hastaneye oldukça uzak bir semtte olması dolayısıyla, zaten ‘kırpılmış’ bir ek ödeme alan asistanların mevcut gelirlerinin önemli bir kısmı da benzin parası için harcanıyorken.
Hal böyleyken, böylesi bir çarpık düzen hiyerarşinin tavan yaptığı askeriye kurumunda bile görülmezken, ‘böyle gelmiş, böyle gider’ mantığını kabullenip sessiz kalmak ne kadar mümkündür?
‘Eskiden asistanlar bu kadar bile para alamazdı’ diyen uzman-klinik şefi-başhekim şeytan üçgenine ‘haklısınız” deseler de, içlerinden geçirmezler mi ‘Eskiden çalıştığımız işe göre para aldığımız bu garip sistem yoktu’ diye? Asistanlar isyanda.
Asistanlar artık bu işe bir dur demek istiyor. Çalıştıkları işin karşılığını başkası değil, kendileri alsın istiyorlar. Uzman hekimlerin ek ödemeleri sürekli artarken kendilerininki azalmasın istiyorlar.
Asistanlar haklı değil mi sizce?

Haberin Devamı

İstanbulu ziyaret eden Ankaralılar Antalya’nın gerisinde

Bayramda Türkiye’nin dört bir yanındaki Starpet akaryakıt istasyonlarına uğrayan araçların hangi illerden geldiğini incelenmiş. Buna göre geçtiğimiz bayramda olduğu gibi bu bayramda da Türkiye’nin en çok gezen il İstanbul. İstanbullular bayramı daha ziyade tatil yörelerinde geçirmeyi tercih etmişler. İstanbul’un bayram ziyaretçileri ise Bursa, Trabzon, Ankara ve Antalya plakalı araçlar oldu. Batman, Mardin, Malatya ve Tunceliler bayram tatilini kendi şehirlerinde geçirdiler. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda en çok seyahat eden 4. il olan Bursa Kurban Bayramı’nda yerini Antalya’ya bırakmış.

Haberin Devamı

Gına geldi artık

Ben Mamak-Kayaş 332 numaralı otobüs hattını kullanan bir vatandaş olarak Ankara’da yaşamaktan bıktım. Her gün otobüslerin geç kalmasından yada dolu gelmesinden inanın gına geldi artık. Belediyenin Mavi Masasını, EGO Genel Müdürlüğünü arayıp şikayet edip durumu anlatmamıza rağmen hep aynı cevaplar geliyor; otobüs arızası, lastik patlaması, otobüs azlığı vs...
Burada özellikle Topkaya Mahallesi’nde tren yok, dolmuş geçmiyor tek vasıtamız otobüs; oda çok geç geliyor. Kızılay’a 17 dakika mesafede bir saat otobüsün gelmesini bekliyoruz. Bu da bizim iş hayatımızı, işlerimizi olumsuz şekilde etkiliyor.
Biraz ilgi lütfen.
Ümit ÇAVUŞ

Yazarın Tüm Yazıları