Genç hakem yanlış olur

YILLAR önce Futbol Federasyonu’nda danışmanlık yaptığım bir süre içinde Başkan Yılmaz Tokatlı ile birlikte MHK’nin üç saygın üyesine şu soruyu sordum "Neden 30 yaş altında hakemlere 1. Lig maçı vermiyoruz."

Cevap "Onların daha tecrübe kazanmaları gerekir" şeklinde idi. Bende "Fatih Sultan Mehmet 18 yaşında İstanbul’u fethetti, kimse onun yaşına bakmadı" diye yanıt verdim.

Ve o günden sonra MHK önce yaşı 25’e indirdi ve daha genç hakemlere kısıtlı da olsa görev vermeye başladı.

İşte bu girişimi yapan kişi olarak diyorum ki, Fenerbahçe Galatasaray maçı çok büyük risk taşımakta ve bir genç hakemin kaldıramayacağı kadar zor bir müsabakadır. Ve haklı olarak yetişen gençlerimizin bu şekilde kurban edilmesinin de karşısındayım.

Gençlere öneriler

Genç hakemlerimizin çoğunun uzun zamanlı futbol oynama deneyimi yok. Üstelik 1. Lig’de hiçbirinin belirli süre içinde forma girdiğine rastlamadım. Ancak herhalde kendi otoritelerini kurmak için faullerde aykırı kararlar veriyorlar. Pozisyonları iyi süzemiyorlar, kendilerini bağırarak eleştiren futbolculara kart göstermiyorlar.

Bu da futbolu iyi yorumlayan seyircinin tepkisini çekiyor. Taç atışlarını 4 -5 metre yürüyerek atan futbolcular hakça bunu yapmaması gerektiğine önem vermiyorlar. Oysa Şampiyonlar Ligi’nde oynanyan Milan-Barcelona maçında Fransız hakem bunu harfiyen uyguladı.

Hakem olma fırsatı

Bildiğiniz gibi birçok futbolcumuz ve eski hakemimiz spor eleştirmeni oldular. Ama hakem camiası futbolcuların hakem olmalarına olanak sağlamıyor. Çünkü 30’un üstünde yaşları var.

Ancak deneyimleri, bilgileri bunu çok çabuk kapatmaya yeterli. Bu konuda Futbol Federasyonu’nun bir pilot çalışma yapması gerekir. Eski ve başarılı birçok hakemimiz Hilmi Ok gibi futboldan geldiler.

Neden olmasın? Biraz daha kalıpların dışına çıkalım. Hakem dünyasını evrensel hale getirelim. Genç hakemlere fırsat sağlarken futboldan gelecekleri de düşünelim. Artık futbol hakemliği çok cazip hale geldi. Avrupa standartlarına yakın ücretler veriliyor. Hele Türk parasının değeri arttıkça bu ücretler yükseliyor.

Seyirci de hakemden doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık ve üstün yönetme başarısı istiyor.
Yazarın Tüm Yazıları