İstanbul'da metrekareye 2 bin lira ödeniyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda metrekareye 2 bin lira ödeniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 12:43

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, İstanbul'da ev için metrekare başına harcanan paranın şu anda 2 bin 60 lira olduğunu belirterek, bu rakamın Türkiye genelinde 1690 lira civarlarında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yapı, gayrimenkul, inşaat, tasarım ve mimarlık alanlarının önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği "6. Konut Konferansı" gerçekleştirildi.

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen ve sektörün farklı perspektiflerden değerlendirildiği konferansta, konutun dünü, bugünü ve yarını tüm boyutlarıyla küresel ve yerel ölçekte ele alındı.

Gelenekselleşen buluşmada, konuşmacılar, uzmanlar ve çağdaş tasarımcılar, inşaat sektörünün yapı taşı olan "konut" meselesini farklı coğrafya ve perspektifler çerçevesinde değerlendirdi.

"KONUT FİYATLARI İSTANBUL'DA 5 YILDA YÜZDE 110 ARTTI"

Etkinlikte konuşan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, Türk halkının konuta bakış açısını anlattı.

İstanbul'da insanların artık konut edinmek için çalıştığını dile getiren Türkanık, "Vatandaşlar aldığı evin borcunu ödemek için birçok sosyal giderden mahrum kalıyor, tiyatro, sinema ve tatil gibi ihtiyaçlarını sürekli erteliyor, evden işe, işten eve gidip gelerek adeta robotlaşıyor" dedi.

Türkanık, konut giderlerine değinerek, İstanbul'da konut fiyatlarının ortalama olarak yılda yüzde 20 arttığını söyledi.

İstanbul'da son 5 yılda konut fiyatlarının yüzde 110 arttığını aktaran Türkanık, bu rakamın Türkiye genelinde yüzde 75 olduğunu bildirdi.

Türkanık, "İstanbul'da ev için harcanan para metrekare başına 2 bin 60 lira. Bu rakam Türkiye genelinde 1690 hira civarlarında. Yani İstanbul'da 100 metrekare bir ev almak istiyorsanız 206 bin lirayı gözden çıkarmalısınız. Ortalama bir evin satış fiyatı bu" diye konuştu.

"TOKİ'NİN İSTANBUL'DA YAPTIĞI EVLERİN SADECE YÜZDE 7'Sİ DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN"
Orta ve alt gelir grubunun İstanbul'da ev sahibi olmasının giderek zorlaştığına değinen Türkanık, bu konuda Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) rolünün öneminden bahsetti.

Türkanık, TOKİ'nin İstanbul'da yaptığı konutların sadece yüzde 7'sinin sosyal konut olduğunu belirterek, TOKİ'nin şu anda daha fazla gelir elde edebilmek için Batı Ataşehir, Etiler gibi gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı yeğlediğini anlattı.

Genel Müdür Türkanık, "Bu geliri sosyal konutlara çevirmesi lazım. TOKİ, elde ettiği geliri düşük gelirli vatandaşlara dağıtmalı. Şu anda 100 tane konut yapıyor. Bunların çoğu siteler, rezidanslar, gelir paylaşımı üzerine konutlar. Bunların sadece yüzde 6-7'si orta ve alt gelire sahip insanlar için. Bunu yükseltmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Yüzde 7'ye yakın sosyal konut haricinde TOKİ'nin konutlarının yüzde 75'inin gelir paylaşımı üzerinden üretilen evler olduğunu aktaran Türkanık, geriye kalan yüzde 18-19'luk bölümün de kamu binası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"MAAŞIN YARISI HATTA DAHA FAZLASI EV İÇİN HARCANIYOR"
Türkanık, İstanbul'da devletin elinde yüksek miktarda arazi olduğunu belirterek, bunların imara açılarak düşük ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Genel Müdür Türkanık, vatandaşların maaşının yarısını hatta daha fazlasını konuta harcadığını kaydederek, burada devletin devreye girerek belli bir üst limit koyabileceğini ve o bölgede sadece yüksek gelirli insanların oturabilmesini önleyebileceğini aktardı.

Konuta yapılan yatırımların sürekli arttığını belirten Türkanık, ev satışlarının gelecek yıl daha fazla olacağının altını çizdi.

Türkanık, kişi başı düşen gelirin konut fiyatlarındaki artışa göre çok çok az arttığını vurgulayarak, bu durumun oluşturduğu sıkıntılara dikkati çekti.

Haberin Devamı

FARKLI BAŞLIKLARDA YERLİ VE YABANCI KONUKLAR GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTI
Konferansın ilk bölümünde Artu Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Artu "Bir Mimarın Güncesi", akademisyen ve sanatçı Emrah Altınok ile mimar Murat Germen "Hangimiz Masumuz?", şehir plancısı Gizem Kaygı ile mimar Sinan Logie "Biri Beni Durdursun!", Better Black Kurucu Ortağı Andrew Howard ise "Mahallen için Günübirlik Dönüşüm Rehberi" başlıklı oturumlarda katılımcılarla görüşlerini paylaştılar.

Çuhadaroğlu Alüminyum Sistemleri Pazarlama Müdürü Halit Güral'ın "Konutta Cephe Aranıyor!" başlıklı oturumda konuştuğu ikinci bölümde ise AKG Gazbeton Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç "Sayende Kendimi Hafiflemiş Hissediyorum!", Blum TR Satış Danışmanı Banu İşcan Kamaşoğlu "Oturma Odası Artık 'Benim", Studio HBohle Kurucusu Hendrik Bohle de "Akıllı Kentlilik - İstanbul Kentsel Alanlardan Öğrenme" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!