Gelincik Hattı’yla bin kadına ulaşıldı

Güncelleme Tarihi:

Gelincik Hattı’yla bin kadına ulaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 00:00

Ankara Barosu’nun şiddet gören kadınların hakkını savunmak amacıyla hayata geçirdiği Gelincik Projesiyle iki buçuk ayda bin kadına ulaşıldı, 300’e yakın kadının da gönüllü avukatlar aracılığıyla hakları savunuldu.

Haberin Devamı

ŞİDDET gören, saldırıya uğrayan kadınların haklarını savunmak amacıyla Ankara Barosu tarafından açılan Alo Gelincik Hattı’na bugüne kadar bine yakın kadın başvurdu, 300 kadına da avukat desteği sağlandı. Projenin koordinatörü Avukat Munise Dayı, projeyle ilgili Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
? Gelincik Hattı’nda bugün ulaştığınız noktayı özetler misiniz?
30-35 kişilik rehber avukat kadromuz var. Bu proje 2 Nisan’da başladı. 2 buçuk ay içinde bine yakın telefon aldık. Bugüne kadar en az 300 kişiye avukat tutuldu.
Telefonlarımız asla kapalı olmaz. İhbarcı, komşu, akraba sonuç olarak şiddete uğrayan kişilere ulaşmamızı sağlayan herkese kapımız açıktır. Başkanımız Metin Bey, bizlere daha rahat çalışabilmemiz için başka ve daha geniş binaya taşınmamızı teklif etti ancak güvenliğimiz her an tehlike altında olduğu için bu binadan ayrılamıyoruz.
Bakanlığın kaldırılması yanlış
? Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın kaldırılmasını doğru buluyor musunuz?
Benim kendi görüşüme göre, Kadın Bakanlığı’nın kaldırılması çok yanlış. Eşitsizliğe engel olmak için, kadına karşı ayrımcılığı engellemeye çalışan devlet olarak o kurumun kalması gereklidir. Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın kaldırılması son derecede anlamsızdır. Yasaların önünde eşit görünüyor olsa da, bu eşitlik normal hayatta uygulanmamaktadır. Sadece “ aile ” adıyla, kadını silikleştiren, kadını sosyal hayattan uzaklaştıran bir yapı oluşturulmaktadır.
Yüzde 99’u şiddet görüyor
- TÜİK verilerine göre boşanma oranlarında her yıl artış gözleniyor, bunu neye bağlıyorsunuz?
Kadına şiddet üzerine, net veriler ortaya koyan bir çalışma olduğunu düşünmüyorum. Kadınların yüzde 99’u şiddet görüyor. Duygusal, fiziksel, cinsel ve ekonomik açıdan kadınlar şiddet mağdurudur. Toplum içinde, kadına ne olursa olsun itaat etmelisin diye öğretiliyor.
- Kadına şiddet haricinde, dikkat çekmek istediğiniz yakın zamanda uygulamaya koymak istediğiniz projeniz var mı?
Şiddete eğilimli olan kişilerin eğitilmesi, erkek egemen bir toplumda fiziksel güçlerinin farkında olan kişilere, kamu kurum ve kuruluşlarına yeterli eğitim verme projesi ilk fırsatta uygulamaya koyma projemizdir.
Çocuk da şiddete maruz kalıyor
- Çocuklara uygulanan şiddet ve ona karşı koyma çalışmalarınız nelerdir?
Kadın şiddete uğruyorsa, çocuğu da şiddete maruz kalıyordur. Çocuklara genellikle, okulda öğretmenleri ve arkadaşları tarafından şiddet uygulanıyor. Bunlara haksız yere verilen disiplin cezalarını da ekleyebiliriz. Sosyal hizmetlerdense, aile içinde korunmasını tercih ediyoruz. Ailenin içinde rehabilite edilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Ancak enses ilişki durumlarında, vakalar hastanelere çocuğun karnı ağrıyor şikayeti ile başvuruda bulunuyor, hastaneden bize haber gelince Sosyal Hizmetler Kurumuna yerleştirilmesi ve hukuki işlemlerle biz ilgileniyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!