Gelincik 1 yaşında

ŞİDDET mağduru kadın ve çocuklara destek olmak üzere Ankara Barosu’nun geçen yıl başlattığı Gelincik Projesi bir yılı geride bıraktı.

Haberin Devamı

Projenin başlamasının yıldönümü olan önceki akşam Ege, Sabahat Akkiraz, Mustafa Özarslan ücretsiz konser verdi. Salon tıklım tıklım doluydu. Ben de Hürriyet’in teşekkür plaketini almak onuru görevini üstlendiğim için o tören ve sonrasındaki konserdeydim. Size kısaca önce o geceyi anlatmak istiyorum.
Ankara ATO Congresium’da saat 19.30’da başlayacak konser, destek için çalan orkestra sanatçılarla prova yapamadığı için biraz gecikmeli başladı. Ücretsiz çalan orkestraya Ege seyirciden ekstra alkış istedi.

Gelincik, bürokrasi çarklarını döndürüyor

/images/100/0x0/55ea0f94f018fbb8f868b2a9

Konserden önce plaket töreni vardı. Gecenin ev sahibi Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu sahnedeydi. Gülen gözleriyle ve heyacanla rakamları verdi. 7/24 şiddet gören mağdur olan kadınların yardımına koştuklarını, Gelincik Merkezi’ne bir yılda 10 bin 500 yardım çığlığı geldiğini söyledi.
Gelincik Projesi’nin il özel idaresinin destek verdiği tek sivil toplum projesiolduğunu vurguladı. Ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Valiliği, Yenimahalle, Çankaya, Altındağ, Mamak, Keçiören  belediyeleri ve kapıları ardına kadar açan tüm devlet kurumlarına teşekkür etti. Tanıtım için medyaya ve destek olan herkese şükranlarını sunduğunu belirten Feyzioğlu, hepimizi duygulandıran bir olayı da şöyle anlattı:
“Bir sabah çalışmak üzere 7.30 gibi baroya gittim. Kapıda beni ufacık bir kadın bekliyordu. Kucağında küçücük bebesi, elinden ayısı sarkıyor. Çocuğu kucağıma verdi anlattı. 1.5 saatte indiremedim. Bana, ‘Otobüsten şimdi indim. Van’dan geliyorum, size sığındım, ağabeylerim peşimde beni öldürecekler.’ dedi. Hemen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı aradık. Telefonlar çalıştı. Bürokrasi çarkları hayatı tehlikede o kadının yurtdışına gönderilmesi için hiç dönmediği kadar hızlı işledi. Ben o anda anladım ki, iyi birşey yapıyoruz. Bu Artık kadınlar yalnız değil. Ankara Barosu Gelincik Merkezi var. Size yürek dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.”
Daha sonra Gelincik Projesi’ne destek veren 30’a yakın kurum ve kuruluşa teşekkür plaketleri verildi. Bakanlar Kurulu’ndaki Fatma Şahin adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan plaketi aldı. Plaket alanlar arasında Ankara’ya bu salonu kazandıran ATO eski Başkanı CHP milletvekili Sinan Aygün de vardı. Aygün’ün plaketini CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin verdi. Proje elçisi ünlü sanatçı Müjde Ar da alkışlar arasında plaketini aldı. Ancak, ayağı kırıldığı için diğer proje elçisi ünlü tiyatrocu Yasemin Yalçın, geceye katılamadı. Plaket alanlar arasında,

Haberin Devamı

Toplumun  kadından özür dileme projesi

Haberin Devamı

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ta vardı. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın plaketini yardımcısı aldı.Tanınmış sendikacı-yazar Yaşar Seyman ise plaketini alırken, “Oğlumun sözleri aklıma geldi. Keşke şiddet ulusal sporumuz olmasaydı” dedi ve büyük alkış aldı. Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer de kurumları adına bizzat plaket almaya gelen isimlerdi. Daha sonra üç sanatçı peşpeşe sahneye çıktı ve muhteşem bir konser verdi. Gelincik 1. yaşını işte böyle kutladı.
Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu’-nun, Gelincik Projesi için  “Toplumun kadından özür dileme projesi” diyor. Keşke, şiddet olmasa ve toplum  kadından özür dilemek zorunda kalmasa.

Haberin Devamı

Türkiye’nin her yerinden arandı

444 43 06 numaralı Gelincik Hattı, Ankara’da hizmet vermesine karşın Türkiye’nin her yerinden telefon alıyor. Bir yıl içerisinde Gelincik Hattını 10 bin 500 kadın aradı. Bu da günde ortalama 28 kadının, eşinden şiddet gördüğü için bu hattan yardım istediği anlamına geliyor. Bir yılda 900 kadına ücretsiz avukat atandı, 200 şiddet mağduru sığınma evlerine yerleştirildi, 110 kadına da psikolojik destek verildi. Projeye destek olmak isteyenler tüm operatörlerden “GELİNCİK” yazarak 4306’ya mesaj göndererek 5 lira yardımda bulunabiliyorlar.

Rakamlarla Gelincik Projesi

Gelincik Hattı’na gelen telefon: 10.500
Gelincik Merkezi’ne şahsen başvuru: 110
Yapılan avukat atamaları: 900
Sığınma evine yerleştirme: 200
Psikolojik destek: 110
Rehber ve Kadrolu Avukat: 40
Gönüllü avukat: 150
Verilen Eğitim: 12

Yazarın Tüm Yazıları