Gelin İtalyan olunca

Türk mutfağı yeni yeni kullanmaya başladı sosları.

Haberin Devamı

Sosun en çok kullanıldığı mutfak ise hiç şüphesiz Fransız mutfağıdır.
Ancak öyle sanıldığı gibi, soslar Fransız aşçıların icadı değildir.
İtalyan bir ailenin kızı olan Catherine, ileride Fransa kralı olacak Henri’yle evlenmek için Paris’e gider. 1553 yılında Paris’e giden prenses, yanında aşçılarını da götürür.
Böylece Fransızlar soslarla birlikte pek çok yeni malzeme ve araç gereçle de tanışmış olur.
Hatta o dönem Fransa’sında yaygın olarak kullanılmayan çatal ve bıçak gibi mutfak aletleri yeni gelin ve aşçıları sayesinde kullanılmaya başlanır.
Oradan da tüm Avrupa’ya yayılan çatal bıçağın yemek kültürü açısından ne kadar vazgeçilmez olduğu düşünülecek olursa; bu, evliliğin de yemek kültürü açısından hayati bir öneme sahip olduğu görülür.

KABAKLI BOŞNAK BÖREĞİ

Hazır yufkaları üst üste koyup ikiye bölün. Böylece 6 adet yarım yufkanız olacak. Yufka parçalarının üzerine kaşıkla sıvıyağ gezdirin.
Kabakları soyup derin bir kaba rendenin büyük delikli tarafıyla rendeleyin. Rendelenmiş kabağı avuçlarınız arasına alıp sıkın.
Sıktığınız kabağın suyunu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Soğanı da kabağın üzerine rendeleyin.
Sütü ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra çatalla iyice karıştırın.
Üzerine yumurtaları kırıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ekleyerek iyice karıştırın.
Yufkaların uzun kenarına kabaklı iç harcından 6-8 yemek kaşığı kadar koyun. Yufkaları sarıp rulo yapın.
35-40 santim çapındaki fırın tepsisini 3 çay kaşığı bitkisel margarinle ya da sıvı margarinle yağlayın.
Rulolardan birini kendi etrafında sararak gül şekli verin ve yağlanmış tepsinin tam ortasına yerleştirin.
Diğer ruloları gül şeklindeki böreğin etrafında dolayarak içeriden dışarıya doğru yerleştirin.
Börekleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Ayırdığınız kabak suyunu 1 su bardağı sütle karıştırıp sıcak böreğin üzerine gezdirin. Böreği sıcak fırına koyup fırını yakmadan 5 dakika daha bekletin ve çıkarın. Ilık hale gelince pizza gibi dilimlere ayırıp servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka
1 su bardağı sıvıyağ
İç malzemesi için;
1 kg yeşil dolmalık kabak
2 adet orta boy
kuru soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları