Gelin ‘Ege’ markasıyla zeytinyağı üretelim

Hürriyet Haber
24.09.2000 - 00:00 | Son Güncelleme:

TÜRK-Yunan işbirliği arayışı, zeytinyağında da gündeme geldi. Ayvalık'ta düzenlenen panelde konuşan Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kiryo Mathiellis, Türk üreticilere ‘‘Gelin Ege markasıyla ortak zeytinyağı üretelim’’ dedi.

MİDİLLİ Adası Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kiryo Mathiellis, Türk ve Yunan üreticileri ‘‘Ege’’ markası altında ortak üretim yapmaya çağırdı. İki ülke arasındaki rekabetin fiyatlarının düşmesine neden olduğuna dikkat çeken Mathiellis, ‘‘Türk-Yunan ortak markasıyla dünya piyasalarına açılabiliriz’’ dedi.

Ayvalık'ta düzenlenen Zeytinyağı 2000 Paneli'nde üreticilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde tartışıldı. Avrupa'da kişi başına tüketilen 13-14 litrelik zeytinyağı ile karşılaştırıldığında bir litrelik tüketimle oldukça gerilerde kalan Türkiye'de, bu durumun değiştirilmesinin yolları aranırken Yunanlı başkandan bir ortaklık çağrısı geldi. Midilli Adası Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kiryo Mathiellis, şöyle konuştu:

‘‘Yıllarca hemen her alanda rakip olduk. Zeytinyağı da bu alanlardan biri. İki ülke arasındaki rebabet dünya zeytinyağı fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bu da Avrupa ve üçüncü dünya ülkelerinin ekmeğine yağ sürdü. Biz rekabet halindeyken onlar üretim kalitelerini ve tekniklerini geliştirererek tekel oluşturdu. Ancak bu giderilebilir. Zeytinyağında Tür-Yunan ortak markasını oluşturarak uluslararası piyasa açılabiliriz. Bu ortak marka Ege olabilir mesela. Bunu tamamlanayan adım uluslararası piyasalardan üretimi destekleyecek kredilerin bulunması, üçüncü adımsa katma değeri yüksek farklı üretime geçmek olabilir.’’

TÜKETİM GERİLEDİ

Toplantıda zeytinyağı üreticisi Salih Madra, üreticinin sıkıntısıdan kurtulması için kişi başna tüketimin 2 litreye çıkartılmasının yeterli olacağını söylerken, Ayvcalık Ticaret Odası Başkanı Ziya Şensal, tüketimin artmak bir yana gerilediğine dikkat çekti. Şensal, 90'lı yılların başında 3-3.5 litre olan kişi başı zeytinyağı tüketimin, dünyadaki trendin tersine bir litreye düştüğünü hatırlatarak, bakanlıklardan bu konuya eğilmesini istedi.

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sucu, zeytinde ‘‘var yılı’’yaşayan Türkiye'de bu yıl 180 bin ton civarında gerçekleşmesi beklenen zeytinyağı üretiminin endişe yarattığını vurguladı. Sucu, üreticinin ne yapacağını bilemediğini dile getirdi. Zeytin üreticisi şehirlerden 67 milletvekilinin Meclis'te olduğuna dikkat çeken Sucu, buna rağmen karamsar bir hava estiğini kaydetti.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı